Työhyvinvointi

Yleisterveys lähtee hampaista

15.4.2016 klo 7:00

Terveet hampaat ovat olennainen osa hyvinvointia. Jos suu ei ole kunnossa, se on riskitekijä vakavien sairauksien puhkeamisessa.

Harva rakastaa hammaslääkärillä käymistä: se on usein epämiellyttävää, kivuliasta ja kallista. Siksi hammaslääkärin pakeille mennään usein viime tipassa, vasta silloin, kun tilanne on äitynyt sietämättömäksi. Tällöin ongelma saattaa olla jo vaikea korjata.

Hampaat ovat uusiutumatonta kudosta. Jos sitä ei hoideta, tuho voi jatkua vuosikymmeniä ja johtaa purennan rapautumiseen, hampaiden menettämiseen ja todella kalliisiin ja vaativiin toimenpiteisiin. Suomalaisaikuisten suunterveydessä on reippaasti parantamisen varaa. Suomalaisilla on pohjoismaalaisista eniten ientulehduksia, reikiä ja puuttuvia hampaita, ja noin kymmenen prosenttia suomalaisaikuisista ei käytä minkäänlaisia hammashoitopalveluita.*

Suun terveydellä merkittävä vaikutus terveyteen

Hampaiden hoitaminen on olennaista myös yleisterveyden kannalta. Suun krooniset tulehdukset kuljettavat bakteereja verenkiertoon, jonka takia verisuonet voivat kovettua ja tukkiutua. Tällöin aivohalvausten sekä sydän- ja verisuonitautien riski nousee.

Kun asiakas käy suuhygienistillä 3–4 kertaa vuodessa, sekä ammattilainen että potilas ovat tietoisia mahdollisista alkavista vaurioista. Tällöin asia voidaan korjata heti eikä mikään tule yllätyksenä.

*Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri, professori Eeva Widströmin ja neljän muun tutkijan kirjoittama vertailuartikkeli.

Lähde: Miltton, Megaklinikka