Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työllisyysnäkymät

Yksinyrittäjät ahtaassa asemassa

19.1.2017 klo 7:00

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mielestä yrittäjyyden arvostus on Suomessa korkeammalla tasolla kuin koskaan aiemmin. Yrittäjyydelle on valtava yhteiskunnallinen tilaus, mutta syhteiskunta toimii hyvin jähmeästi yrittäjyyden toimintaedellytysten parantamiseksi.

Yrittäjyys olisi parhaimpia keinoja torjua työttömyyttä. Mikael Pentikäinen on erityisen huolissaan yksinyrittäjien ahtaasta asemasta. Kaikista yrittäjistä 65 % on yksinyrittäjiä ja heistä yli puolet tulee toimeen alle 2 000 eurolla kuussa. Suomen Yrittäjät on vaatinut muun muassa alv:n rajojen nostoa yksinyrittäjien aseman parantamiseksi.

Pentikäinen uskoo paikallisen sopimisen lisääntyvän yrityksissä. Tällä hetkellä asia etenee ay-liikkeen ulkopuolisia reittejä. Pentikäisen mukaan yrityksillä pitäisi olla oikeus sopia palkoista, lomista ja työajoista. Massatyöttömyyden poistaminen ei onnistu ilman työmarkkinareformia, josta paikallinen sopiminen on olennainen uudistus.

Useat yritykset joutuvat kilpailemaan epäreilulla ja kohtuuttomalla tavalla julkisen sektorin toimijoiden kanssa. Esimerkiksi kunnalliset palveluyritykset toimivat samalla tontilla yritysten kanssa. Julkisen sektorin ei pitäisikään miettiä miten se tuottaa palvelut, vaan mistä se ostaa palvelut.

Lähde: Suomen Yrittäjät