Työllisyysnäkymät

Yhteisöllinen työhuone

18.5.2016 klo 11:08

Lapinjärven Kulttuuriyhdistys LaKu ry sai 13.5.2016 Uusimaa-palkinnon ansioistaan työn ja perhe-elämän yhteen sovittamisessa. Yhdistys pyörittää talkoovoimin avointa työhuonetta, jossa erityisesti yrittäjät voivat työskennellä maksutta ja yhteistyötä tehden.

Päiväkoti sijaitsee kätevästi samassa pihapiirissä, mikä helpottaa lapsiperheen arjen pyöritystä. Myös koulut ja päivittäispalvelut ovat lähellä. Maakuntahallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä ja Väestöliiton hankepäällikkö Lassi Köppä luovuttivat palkinnon kulttuuriyhdistykselle Hyvinkään Villatehtaalla pidetyssä Uusimaa-viikon päätöstapahtumassa. Uudenmaan liitto antoi lisäksi työhuoneen toiminnan kehittämiseen 2 000 euroa. Yhdistyksen hallituksen jäsen Mari Savio ja työhuoneen perustaja Heidi Norra ottivat tyytyväisinä palkinnon vastaan.

Työn ja perheen yhdistäminen on etenkin Uudenmaan kehyskunnissa työmatkojen takia haasteellista, eikä työn tekeminen kotona tilojen puolesta aina onnistu. Lapinjärven malli voisi olla ratkaisu lukuisten ihmisten arjen haasteisiin muuallakin Uudellamaalla. Yhteisöllinen työhuone on myös loistava esimerkki siitä, että uudet käytännöt voivat olla kaikkien ulottuvilla. Muutoksiin ei myöskään välttämättä tarvita monimutkaisia järjestelyjä. Lapinjärven kunta on tarjonnut käyttöön tilan, loppu on kyläläisten ansiota.

Monitoimitila keskellä kylää

Koko Kylän Työhuoneeksi nimetyssä tilassa on inspiroiva ilmapiiri ja kontakteja on tarjolla vaivattomasti. Kun töitä tehdään yhdessä, saadaan voimavarat tehokkaasti käyttöön. Työhuoneen sijainti on myös keskeinen, aivan Lapinjärven kirkonkylän ytimessä, kirjaston yhteydessä.

Kylän yhteinen tila on paitsi työhuone, myös kerhohuone, joka kokoaa kaikenikäiset harrastamaan ja oppimaan. Innostavia kursseja, kerhoja ja erilaisia kokoontumisia on tarjolla lähes viikoittain. Kyläläiset ovat oppineet bongaamaan kiinnostavat tapahtumat työhuoneen facebook-sivulta.

Uusmaalaiset saivat ehdottaa palkittavaa

Uusimaa-palkinnon saajaksi etsittiin tänä vuonna yhteisöä, joka on ottanut käyttöönsä hyväksi havaitun, innovatiivisesti työtä ja perhettä yhdistävän käytännön. Kuka tahansa sai tehdä Uudenmaan liitolle ehdotuksia palkittavasta. Väestöliitto oli tänä vuonna mukana karsimassa ehdotusten kärkikaartia. Lopullisen valinnan teki Uudenmaan maakuntahallitus.

Tunnustus on myönnetty vuodesta 1982 alkaen. Palkinnon edellytyksenä on, että sen saaja on vahvistanut esimerkillään tai saavutuksillaan uusmaalaisten hyvinvointia ja viihtyvyyttä. Uusimaa-viikkoa vietettiin 9.–13. toukokuuta 2016 teemalla Uusi työ.

Lähde: Uudenmaan liitto