Talous ja raha

Yhteiskuntasopimus parantaisi taloutta 600 miljoonalla

2.3.2016 klo 12:51

Valtiovarainministeriön arvion mukaan yhteiskuntasopimus parantaisi julkista taloutta vain 600 miljoonalla eurolla. Hallituksen tavoite on 2 miljardia euroa. Laskelmiin liittyy suurta epävarmuutta, eikä niissä ole otettu huomioon esimerkiksi paikallisen sopimisen muutoksia. Ero on kuitenkin niin valtava, että hallituksen lupaamat veronkevennykset saattavat jäädä toteutumatta.

Riippuu hallituksen tavoitteiden toteutumisesta, laskeeko se veroja miljardilla eurolla ja peruuko se 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset. Yhteiskuntasopimukseen liittyvät verotus- ja leikkauspäätökset tehdään vuonna 2017.

Työmarkkinajärjestöjen mukaan hallituksen omat pakkolaitkaan eivät toteuttaisi hallituksen julkisen talouden parannusvaatimusta. Uusia työpaikkoja on valtiovarainministeriön mukaan tulossa noin 35 000 ja työmarkkinajärjestöjen laskelmat ovat linjassa tämän kanssa.

Jos hallitus ei kevennä tuloverotusta, kiristyy palkansaajan verotus huomattavasti. Myös palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu ja työeläkemaksu nousevat.

Lähde: Valtiovarainministeriö