Työhyvinvointi

Yhdistä ura ja perhe - näin se onnistuu

7.4.2015 klo 8:33

Tuntuuko sinusta siltä, että aika ei riitä työuran kehittämiseen ja perhe-elämän pyörittämiseen? Näiden vinkkien avulla uran ja perheen yhteensovittaminen ei ole niin haastavaa.

1. Älä tee perheestä mörköä

Ole rehellinen työnantajalle, varsinkin silloin, kun haet uutta työpaikkaa. Kerro perheestäsi ja lapsistasi totuudenmukaisesti. Älä kuitenkaan suurentele lasten ikään ja arjen pyöritykseen liittyviä mahdollisia ongelmia.

2. Lapsi opettaa

Tuo esiin työnantajalle asioita, joissa olet kehittynyt perheen myötä. Korosta erityisesti niitä ominaisuuksia, joita voit hyödyntää kiihkeässä työelämässä, kuten organisointikykyä ja tehokkuutta hoitaa samanaikaisesti monta tehtävää.

3. Jaa hoitovastuu tasapuolisesti

Jos sinulla on puoliso, pyrkikää yhdessä jakamaan vastuu hoidosta esimerkiksi lapsen sairastuessa. Älä ole automaattisesti se osapuoli, joka jää näissä tilanteissa kotiin hoitamaan lasta. Kerro hoitojärjestelyistä myös työnantajalle. Tarhaikäisten lasten vanhempien kiirettä helpottaa, kun toinen vanhemmista vie lapsen hoitoon aamulla ja toinen hakee iltapäivällä.

4. Turvaverkosto kuntoon

Kerro työnantajalle, että sinulla on tarvittaessa hoitoapua saatavilla. Jos isovanhemmat asuvat kaukana ja tuttavat tai ystävät eivät ehdi tai pysty auttamaan, niin esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto välittää lyhytaikaista lastenhoitoapua.

5. Vaihtoehtona joustava työaika, osa-aikatyö ja etätyö

Ota selvää, miten työnantaja suhtautuu lyhennettyyn työviikkoon, etätyöhön ja liukuvaan työaikaan. Jos olet itse kiinnostunut lyhennetystä työviikosta, esitä työnantajalle laskelma siitä, mitä se tarkoittaisi euroissa. Mahdollisuus lyhennettyyn työaikaan tuo lisätunteja perhe-elämän hoitoon. Kotoa käsin tehty etätyö helpottaa työn ja arjen yhteensovittamista säästämällä esimerkiksi työmatkoihin kulutetun ajan. Liukuva työaika antaa joustoa perhe-elämän kiireisiin aamuihin.

6. Organisoi ajoissa

Järjestä arjen pyörittäminen mahdollisimman hyvin etukäteen. Laita kalenteriin kaikki perheen menot niin, että osaat varautua niihin etukäteen. Tee viikon ruokalista ajoissa ja käy ruokakaupassa kerran viikossa. Aikaa säästyy vielä enemmän, kun käytä hyväksi verkkokauppapalveluita ja tilaat ruokakassit suoraan kotiin kannettuna. Jos taloutesi antaa myöten, palkkaa kotiisi siivooja. Mieti, miten lasten kuljetukset harrastuksiin järjestetään. Onko mahdollista sopia muiden vanhempien kanssa esimerkiksi kimppakyydeistä.

7. Puolison tuki

Uraputkessa olevalle puolison tuki on erittäin tärkeää. Arjen pyörittämistä helpottaa, kun puoliso on valmis joustamaan.

Asiantuntija: valmentaja Anne-Maria Lehtinen, HRM Partners

Satu Schneider