Työllisyysnäkymät

Yhdistä ura ja äitiys - näin se onnistuu

7.8.2018 klo 11:18

Johanna Rönkkö on aina tehnyt paljon töitä. Hän työskenteli aiemmin Fujitsulla Saksassa ja Pohjoismaissa. Puoli vuotta ennen äitiyslomaansa Johanna perusti yhtiökumppaneidensa kanssa NBI Nordic Beauty Import -yrityksen. Nyt yrityksessä työskentelee yli 20 henkilöä ja Johannalla on kaksi lasta.

Johanna Rönkkö työskenteli kahdeksan vuotta Fujitsulla Saksassa Euroopan markkinointipäällikkönä ja matkusti paljon. Saksassa on paljon täysipäiväisiä kotiäitejä, mutta myös uran ja äitiyden yhdistäminen on arkipäivää – eli äidit tekevät paljon töitä. Rönkön perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 11 kuukauden ja 3,5 vuoden ikäiset pojat.

– Palasin Suomeen 2010, tapasin elämäni miehen seuraavana vuonna ja aloin odottaa esikoistamme vuonna 2014. Samana vuonna perustimme NBI:n eli Nordic Beauty Importin. Idea omasta yrityksestä lähti jo vuonna 2012 Tangle Teezer -hiusharjasta, jonka yhtiökumppani Sami Limnell bongasi Lontoon messuilta, Johanna Rönkkö muistelee.

Yli 40 miljoonaa kappaletta globaalisti myynyt Tangle Teezer -hiusharja on todella suosittu ja uniikki innovaatio. NBI on noussut muutamassa vuodessa raketin lailla johtavaksi kauneusalan maahantuojaksi Pohjois-Euroopassa. Sen 11 innovatiivista merkkiä kasvavat yhdeksän maan alueella. Yrityksen tiimiin kuuluu yli 20 henkilöä ja se ylittää juuri seitsemän miljoonan liikevaihdon, josta ainoastaan 25 % tulee Suomen markkinoilta.

– Olimme vuonna 2016 saamassa toisen lapsen, kun  toimitusjohtajan seuraajan valinta tuli ajankohtaiseksi. Silloin päätimme, että mieheni Ville Rönkkö, jolla oli kokemusta toimitusjohtajan roolista, kuten myös maahantuonnista olisi paras roolini jatkaja. Perheyritys työllistää nykyään meidät molemmat. Yrittäjyydessä on äitiyttäkin ajatellen parasta juuri joustavuus. Pystyn itse aikatauluttamaan päiväni ja tekemään töitä ajasta ja paikasta riippumatta, esimerkiksi lasten päiväunien aikana, Johanna kertoo.

Nuorempi pojista on myös matkustanut paljon äitinsä mukana; tällä hetkellä takana on jo 16 työlentoa.

– Isoäiti on korvaamaton apu työmatkoilla ja muutenkin lastenhoidossa. Yrittäjänä olen paljon enemmän kotona ja ns. läsnä lasten elämässä kuin tavallisessa palkkatyössä ollessa. Jaksotan työntekoa päivän mittaan lasten ehdoilla ja illalla, kun lapset menevät nukkumaan sekä minun että mieheni läppärit aukeavat. Toki meillä on myös älylaitteetonta aikaa; ja käymme esimerkiksi leikkipuistossa koko perheen voimin niin, että puhelimet jätetään kotiin, Rönkkö hymyilee.

Töitä kesämökiltä käsin

Kesäisin Johanna tekee töitä mökiltä käsin ja lapset kulkevat mukana. Apukäsiä löytyy, kun niitä vain uskaltaa pyytää.

– Jokainen hoitaa lapsensa ja työnsä omalla tavallaan, mutta tämä tapa sopii meille. Koen, että yrittäjyys vapauttaa elämääni ja voin suunnitella työelämääni lapset huomioiden. Itseään kannattaakin kuunnella työn ja perheen yhdistämisessä, sillä yhtä oikeata tapaa arjen ja työn haasteista selviämiseen ei ole, Johanna Rönkkö muistuttaa.

Johanna Rönkkö kiittelee Suomen olosuhteita, jotka mahdollistavat pitkät äitiyslomat ja hoitovapaat. Saksassa, Yhdysvalloissa ja Englannissa tilanne on toinen ja töihin mennään jopa jo 10 viikon kuluttua lapsen syntymästä.

– Saksassa 300 000 lasta on ilman päiväkotipaikkaa, ja suurin osa julkisista päiväkodeista on puolipäivähoitopaikkoja, mikä tekee toisen vanhemman työnteosta haastavaa. Onkin tärkeää, että kukin perhe löytää oman tapansa ja tasapainonsa selvitä työstä ja arjesta. Tärkeintä on, kun vanhemmilla on hyvä olla, sillä silloin myös lapsi voi hyvin, Rönkkö sanoo.

– Toki lasten kanssa on aina haasteitakin: yövalvomista, sairastelua jne. Lapsi ei kuitenkaan kärsi siitä, että äiti/isä tekee töitä. Arkea kannattaa helpottaa kaikin mahdollisin keinoin ja ottaa apua vastaan. Siivooja, ystävät, sukulaiset, isovanhemmat – ei ole heikkous, kun pyytää ja käyttää apua arjen sujuvoittamiseen. Kotiapu on täysin normaali asia eikä siitä kannata tehdä sen isompaa numeroa. Sen ajan minkä siivooja käyttää kodin siivoamiseen voit olla esim. lapsen kanssa tai tehdä töitä.

Tulevaisuus valoisa

Johanna Rönkkö suhtautuu tulevaisuuteen valoisin mielin. Lapset kasvavat ja hän pystyy taas olemaan 100 % mukana yrityksen toiminnassa. Syksyllä NBI lanseeraa myös Korean suurimman kosmetiikkabrändin Tonymolyn Suomeen eli luvassa on paljon työtä.

– Tällä hetkellä kun lapset ovat pieniä, hoidan yrityksessämme vain pakolliset asiat, tärkeät asiakastapaamiset, kumppanineuvottelut jne. Kun nuorin poikani täyttää 1,5 vuotta, pojat menevät päivähoitoon ja keskityn taas täysillä firmaan. Mahtava tiimi ja hyvät sijaiset mahdollistavat töiden järjestelyn, ja pystyn olemaan kotona lasten kanssa, mutta pysyn kuitenkin kartalla siitä mitä yrityksessä tapahtuu.

Johanna Rönkön vinkit uran ja äitiyden yhdistämiseen:

- Anna aika sille mikä on meneillään: joskus työnteko ei onnistu lapsen kanssa, toisinaan se sujuu.

- Ole armollinen itsellesi. Väsyneenä ei kannata pakertaa enempää kuin on pakko.

- Lapsi sulautuu arkeesi: mieti mahdollisuuksia yhdistää perhe ja työelämä.

- Yrittäjyys mahdollistaa ja antaa paljon. Luota itseesi ja toteuta unelmiasi.

- Äitiysloma on hyvä aika pohtia seuraavia työelämän steppejä.

- Kotoa käsin voi tehdä monia töitä; mieti mitä se voisi olla.

- Ota lapsi/lapset ja hoitaja mukaan työmatkoille. Kokeile edes! Se saattaakin toimia.

- Neuvottele mahdollisesta etätyöstä ja työn joustosta työnantajan kanssa.

- Anna aikaa mahdollisille uusille järjestelyille työelämässäsi. Kaikki ei aina lähde ihan heti rullaamaan. Panikointi ei kannata.

- Älä vertaa itseäsi muihin, äläkä syyllisty.

- Tee työtä oman jaksamisesi mukaan. Kuuntele itseäsi. Osa-aikatyö, etätyö, yrittäjyys, kevytyrittäjyys, joustava työaika jne. ovat kaikki mahdollisuuksia.

- Tärkeintä kaikessa: Happy parent, happy child.