Työhyvinvointi

Vuosikello auttaa urasuunnittelussa

28.8.2014 klo 14:42

Milloin pyytää palkankorotusta tai ehdottaa ylennystä? Miten tavoitteet auttavat työn rytmittämisessä? Listaa työvuoden tärkeimmät tapahtumat kalenteriisi.

ELO–SYYSKUU

Uuteen työhön

Paras aika työnhakuun on alkusyksystä, eli juuri nyt! Työnhakuun kannattaa valmistautua päivittämällä CV ajan tasalle ja lukemalla rekrytointi-ilmoitukset entistä tarkemmin. Tee lista potentiaalisista yrityksistä ja seuraa heidän kotisivujaan ja LinkedIn -päivityksiään. Muista myös päivittää oma profiilisi edustuskuntoon. Mikäli huomaat kiinnostavan henkilön tutkineen profiiliasi, ota häneen yhteyttä ja kysy, mitä hän on hakemassa. Myöskään puskaradion merkitystä työnhaussa ei koskaan kannata aliarvioida.

Luo tavoitteita

Tavoitteet motivoivat ja jäsentävät työntekoa. Kokeile listata jokaiselle päivällä, viikolle ja kuukaudelle kolme tavoitetta. Päivittäiset tavoitteet voivat olla pieniä, kuten jaottele sähköpostit, hanki lounassetelit tai siivoa työpöytä. Kuukausitasolla tavoitteeksi käy esimerkiksi tietyn projektin päättäminen. Kuukauden päätteeksi voit aina onnitella itseäsi onnistumisestasi.

LOKAKUU

Opi uutta ja inspiroidu

Syksy on loistavaa aikaa kehittää omaa osaamista. Ehdota esimiehellesi kiinnostavaa kurssia joka vahvistaa ammattitaitoasi ja antaa samalla uutta intoa työntekoon. Oman alasi opintojen lisäksi viestintä- ja tietokonetaidoista on aina hyötyä.

Hanki ylennys

Jos yrityksessäsi eletään kvartaaliajassa, kannattaa ylennyshaaveet tuoda esille syksyllä. Taloudellisesti epävarmoina aikoina myös yt-neuvottelut ja muut organisaatiomuutokset voivat avata uusia mahdollisuuksia uralla etenemiseen. Kun näet tilaisuutesi, pyydä pomo vaikka lounaalle ja kerro halustasi ottaa vastaan uusia haasteita.

MARRASKUU

Ota loppukiri

Kun vuosi lähestyy loppuaan, on aika palata to do -listaan ja listata keskeneräiset projektit ja unohtuneet hankkeet. Loppukirin jälkeen on mukavaa aloittaa uusi vuosi puhtaalta pöydältä.

JOULUKUU

Tee tilinpäätös

Tee oma tilinpäätöksesi ja laske yhteen menneen vuoden plussat ja miinukset. Mitä opit, ja missä erityisesti onnistuit? Missä vielä on parannettavaa? Muista myös unelmoida: mitä  odotat ja toivot tulevalta vuodelta? Mitä voit tehdä, jotta toiveesi toteutuisivat?

TAMMIKUU

Uusi vuosi, uudet kujeet

Vuoden toinen rekrytointipiikki sijoittuu vuoden alkuun. Jos etsit työtä päätoimisesti, ole sinnikäs ja ota työnhaku työnä. Pidä tarkasti kirjaa siitä, mihin tehtävään olet missäkin yrityksessä hakenut. Näin vältyt kiusalliselta tilanteelta, kun pääsi lyö tyhjää keskustellessasi puhelimessa x-yrityksen rekrytoijan kanssa.

HELMIKUU

Pyydä lisää palkkaa

Jos tavoittelet palkankorotusta, kannattaa keskustelu pomon kanssa sijoittaa alkuvuoteen, jossa tilinpäätös on tehty ja vuodelle on saatu uudet budjetit. Valmistaudu keskusteluun hyvin ja kerro pomollesi edellisvuoden onnistumisistasi, jotka yhä ovat tuoreessa muistissa.

MAALISKUU

Panosta jaksamiseen

Kevät tulee hitaasti ja takana on pitkä talvi. Ota selvää työpaikkasi tarjoamista liikunta- ja harrastusmahdollisuuksista. Ellei niitä ole, ehdota liikunta- ja kulttuuriseteleiden hankkimista. Pyri tekemään päivittäin jotain mikä tuo sinulle iloa.

HUHTIKUU

Lähde vuosilomalle

Tarkasta lomasaldosi. Vuosilomaa kertyy 2,5 päivää jokaista työssäolokuukautta kohden. Kertyneet lomat tulee pitää sinä kalenterivuonna, jona lomanmääräytymisvuosi päättyy, tai viimeistään seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä.

TOUKOKUU

Kesytä kiire

Tuntuuko ettei aika riitä mihinkään? Älä ahdistu, vaan lajittele tehtäväsi tärkeysjärjestykseen ja aloita suurimmasta. Vaihtele tehtäviä vireystasosi mukaan. Jos olet tehokkaimmillasi heti aamusta, tartu silloin vaativimpiin tehtäviin. Heikoimmille hetkille voi varata rutiininomaisempia hommia.

KESÄKUU

Varaslähtö kesälaitumille

Alkukesän aurinko houkuttaa ulos ja loma siintää jo mielessä. Kesällä voi ottaa hieman rennommin myös töissä. Houkuttele työporukka puistolounaalle tai pitäkää palaveri kävellen. Jos ilmat suosivat, pakkaa rantakassi mukaan töihin.

HEINÄKUU

Aikaa unelmille

Lomalla on aikaa ladata akkua, nauttia vapaudesta ja miettiä tulevia. Usein lomalla syntyvät myös suuret päätökset. Laiturin nokassa loikoillessa saattaa esimerkiksi vahvistua halu vaihtaa työpaikkaa tai lähteä täysin uudelle uralle.

Jutun asiantuntijana toimi Poolian rekrytointi- ja suorahakukonsultti Sanna Majava.