Työsopimuslakiin tulee muutoksia tammikuussa 2017.

Muutokset lyhentävät työnantajan takaisinottovelvollisuutta, pidentävät koeaikaa sekä helpottavat pitkäaikaistyöttömän palkkaamista määräaikaisella sopimuksella.

Vuodenvaihteessa voimaan astuvat muutokset pyrkivät tukemaan yritysten työllistämismahdollisuuksia sekä helpottamaan ihmisten uudelleentyöllistymistä. Koeaika pitenee maksimissaan kuuden kuukauden mittaiseksi.

Toinen työllistymisen kynnystä madaltava muutos koskee määräaikaisia työsopimuksia. Vuonna 2016 määräaikainen sopimus on voitu solmia vain perustellusta syystä, josta työnantajan on annettava selvitys. Tämä muuttuu jatkossa siten, että pitkäaikaistyöttömän saa vuonna 2017 palkata määräaikaiseen työsuhteeseen ilman erillistä syytä.

Lähde: Talouselämä

 

Kommentit

19

Tärkee, jos ymmärsin oikein

1 Siis useammin pääsee ilmasiks töihin 2 Helpompi päästä määräaikaiseksi, jonka jälkeen paperisotarumpa alkaa. Liitteitä joka suuntaan ennen kun saa taas vakaat työttömän tuet "Oon ehkä väärässä, mut onnea ei voi laskea rahamäärässä" Tiedottomuus ns. huomisesta sen kun jatkuu tai sit taas ymmärsin jotain väärin
14

Cyberdude60

Jepjep. Näinhän tämä menee. Työttömän työllistyminen periaatteessa helpottuu, mutta jatkossa päässee vain määräaikaisiin alle 6kk kestäviin työsuhteisiin. :-) Ihmisten varmuus tulevaisuudesta senkuin hämärtyy ja sitten ihmetellään mikä kansaa vaivaa!!! Näille kelmeille yrittäjille, jotka eivät pysty nyky maailmassa ajattelemaan sitä kuuluisaa kvartaalia pidemmälle, tämä on oikein hyvä uudistus. Tavan ihmiseltä viedään loppukin halu työllistyä. Kustantaako valtio jokaiselle sen tulostimen ja nettiyhteyden, että saa edes jotenkin hoidettua asiansa? Koska sitä paperirumbaa on todellakin tämän myötä tulossa roppakaupalla lisää!!!
22

Yrittänyt 35 v.

Sopii alkaa itse yrittämään ja työllistämään. Suut suppuun......................
16

terve

Pitäiskö yrittäjienkin lopettaa toi uhri asenne. Yrittäjyyskin on nääs oma valinta. Mut mielummin meen kunnalle/kaupungille töihin, kun yrittäjälle jota ei kiinnosta työntekijänsä
11

Pontu Söderblom

Jep...Itse olin yrittäjänä vuosia sitten, jo silloin oli käytännössä vaikeuksia pitää vapaapäiviä kun ei voinut ottaa tuuraajaa ilman rumbaa! Tosin tämä 9e orjapalkkasystyeemiä en kannata, kyllä työmies/ nainen on palkkansa ansainnut!
15

Puhumisen vapaus

Mikä tässä nyky Suomessa on kun pitää kaikesta kritiikistä pitää suu supussa?
27

Yrittäjä 23v

Yrittäjä kyllä palkkaa hyvän tyypin jatkossakin vaikka 6kk on mennyt, jos tyyppi on hyvä tekemään töitä. Usein olen todennut vaan, että nää pidempään työttömänä olleet ovat hiukan vieraantuneet työtahdista eivätkä ole välttämättä enää tuottoisia työnantajalleen. Ei se yrittäjä voi hyväntekeväisyyttäänkään niitä työntekijöitään pitää vaan niiden pitää tuottaa ja tienata palkkansa.
11

Sipe

Varmasti joo, mutta entä kunnat ja isot yritykset?
11

Simppeli

Mitä jos palkkaat tuottavan moniosaajan, pääsisit parin euron tuntipalkalla...
25

cubix63

joopa, ei kovin mielekästä työttömien kannalta - nyt jo yritykset tekevät sitä, että palkataan henkilö ja hänelle koeaika kuten kuuluukin, erotetaan henkilö koeajan aikana ja haetaan täysin samaan työhön uusi henkilö joko suoraan omalla rekryllä tai vuokrafirman kautta. Nyt laki antaa siihen vielä paremmin luvan palkkaa määräaikaiseksi, palkkaa uusi määräajaksi jne. sitten palkatulta ja koeaikan/määräaikaisen sopimuksen tehneeltä henkilöltä vaatii KELA, TYÖKKÄRI, VUOKRAFIRMAT tuhannen ja sadan sanan selvityksen: miksi vain muutama kuukausi, miksi et saanut jatkaa, miksi sitä miksi tätä?? Selitä siinä sitten asiaa ja HR henkilöiden ilmeestä näkee, että he miettivät: "mikä oikeasti on takana siinä että et saanut jatkaa, mistähän asiasta sinä valehtelet - ei sinusta taida olla sitoutumaan työhösi, ei sinua voi suositella meidän yrityksiin, kun et viihdy kuin muutaman kuukauden paikassa kerrallaan..." Vai voiko joku HR firman henkilö kumota tämän väitteen täysin perättömäksi? ennen tuo menetelmä oli hiukan harmaalla alueella, mutta nyt siitä tehtiin ihan laillista! Miksi työnantajat suotta sitoutuisivat samoihin työntekijöihin, kun vuokrafirmoista voidaan aina pyytää uusia ja kokemattomia joille voi maksaa heikompaa palkkaa ihan kokemattomuuden nimissä, sitten kun kaveri oppii hommat ja kokemusta kertyy se pitäisi näkyä palkassa - ei muuta kuin pihalle vaan ja uusi pienempi palkkainen tilalle. Perustan väitteeni sille, että monta vuotta asioita seuratessani olen huomannut samojen firmojen hakevan 3-4kk välein samoihin hommiin uusia ihmisiä välillä vain vuokrafirmaa vaihtaen tai ihan saman firmankin välityksellä! Tuollainen ei anna luotettavaa kuvaa työnhakijalle niiden firmojen toimista - vaikka työttömyyttä on ja työttömien pitäisi myydä itsensä firmoille niin sellaiset firmat jotka vaihtavat työntekijänsä 3-4kk välein säännöllisesti eivät heratä ainakaan minussa luottamusta ja saavat minut miettimään MITÄ VIKAA tuossa YRITYKSESSÄ on eikä suinkaan tule mietittyä sitä mitä vikaa niissä työntekijöissä oli. Ehkä yksi tai kasi kertaa saman firman hakuna vuoden aikana voi ongelma olla työntekijässä, mutta 2 vuoden aikana 3-4kk välein sama haku kokoajan vika on kyllä silloin yrityksessä ei työntekijöissä niin huonoa tuuria ei edes voi olla jollain firmalla, että kaikki sinne palkatut ovat surkeita lusmuja...
14

Anonyymi

Aika harva yrittäjänä nyt ihan noin ajattelee. Tuottava työntekijä ei ole se halvin vaan se joka tuntee yrityksen ja osaa hommansa ja tuo ammattitaitonsa yritykselle ja sitä kautta tulista. Katkeraa ajatusmaailmaa ja tolla asenteella ja negatiivisuudella ei varmaan pitkäaikaista työtä löydykään. Itse en ainakaan palkkais myrkyttämään ilmapiiriä työpaikalle tuollaisen asenteen omaavaa ihmistä. Onneksi on koeaika, jotta kaikki piirteet tulee kunnolla esiin. Pienisssä firmoissa ainakin on oltava tarkkana ketä sinne palkkaa.
10

Tzn

Olet niin oikeassa. Tämä on ollut järjestelmällinen ja härskikin toimintamalli, johon ei olla riittävästi kiinnitetty huomiota. Yritysten valvontaa pitäisi voida vahvistaa. Jos ei muuten, niin avoimesti tuomalla julkisuuteen niitä, jotka näin toimivat. Tällaisesta ei pitkällä tähtäimellä voi olla etua kenellekään. Uskon, että luottamusta kokeva työntekijä haluaa sitoutua ja tehdä parhaansa myös kahden ensimmäisen kuukauden jälkeen -jona aikana usein tämä käytäntö jo on valjennut. Mikä olisi se voima, jolla näitä viestejä tehdään näkyväksi? Esim. ammattiliiton jäsenenä voi tavoittaa saman toimialan kollegoja ja löytää rakenteita heidän tarjoamiensa foorumien kautta, joihin puuttua. FB:ssäkin uskon tällaisia olevan. Jostain pitää aloittaa...
15

Hilippa

Olen tehnyt pätkätöitä useamman vuodenajan. Kela on kyllä parhaansa mukaan yrittänyt tappaa työintoni. Onneksi olen välillä päässyt liitonpäivärahoille. Kelan toiminta ei kyllä töihin menoa innosta, usein menee parikin kuukautta että mistään ei tule rahaa. Jos työssä palkakka ei tule ajoissa kela vaatii palkkakuitin vaikka työpäiviä olisi kuukaudessa vain kaksi. Kela ei voi säännöstään joustaa, onpa uhkailtu että joutuisin maksamaan kelalle aiemmin maksetut takaisin kun en ole palkkakuittia heille lähettänyt. Olen nykyisin ilmoittanut olevani työtön, vaikka olenkin ollut muutaman päivän töissä. Kun saan palkkakuitin lähetän sen ja samalla oikaisu pyynnön. Eihän ne siitä tykkää mutta kaksi kuukautta ilman ruokaa on liikaa. Työnantajat ihmettelevät miksi ei työ kelpaa. Yksi syy löytyy myös pienestä palkasta ja tai pienestä tuntimäärästä. Kuka hullu tulee töihin, jos matkakustannukset ovat korkeammat kuin työstä saatu palkka. Työn tarkoitus on parantaa omaa elintasoaan jos tämä tarkoitus ei onnistu niin silloin ei työn tekeminenkään maistu.
9

No näinpä

Mun mielestä juuri tuo on se syy miksei pätkätöitä haluta ottaa vastaan. Teet kolme päivää töitä työnantajan palkkakauden alkupäässä ja odotat kolme viikkoa palkkaa ja sitä palkkakuittia ennen kuin sen voi toimittaa eteenpäin ja taas käsittely kestää. Pahimmassa tapauksessa joutuu juurikin tuon kaks taikka joskus jopa kolme kuukautta olemaan ilman työttömyyspäivärahaa. Tuo uudistus auttoi työnantajia enkä itse pidä pahana esim. 6 kk.den koeaikaa (en toimi yrittäjänä) mutta koska alettaisiin oikeasti kiinnittämään huomiota niihin oikeisiin syihin miksei ihmiset halua ottaa pätkätöitä vastaan.
16

Eiara

Entäpäs me jotka haluaisimme töitä ja oikeasti ajamaan pidemmänkin matkan töihin joka päivä ja sen lisäksi joustamaan työajoissa ja tehtävissä, mutta töitä kun joka alalla ole. No kuinka ahkera ja joustava työntekijä on työtön? Nykypäivän klassikko: nuorin vasta palkattu määräaikainen soppari ja yt.t, mononkuva takalistoon ja soppajonoon. Uudelleen kouluttaudu sillähän siitä. Millä rahalla? Opiskelijoiden tukia leikataan ja säädetään niin että otettava ero jotta saa 200€/kk enempää. No mieshän sitten ilmanmuuta maksaa elämisen , vuokran ja kaiken sillä aikaa! Mies on minimipalkalla ja koeajalla kun juuri sai töitä, ei taida herran kukkaron nyörieissä olla ylimääräistä. myy auto ja samaan aikaan velvoitetaan ottamaan kauempaa työpaikka vastaan, ihan sama kulkeeko sinne julkisia vai ei. Osta halvempi auto. Lopulta kulut ovat yhtäsuuret tai suuremmat. Jos joskus, tapahtuisi ihme, eikä kaikki olisi ristiriidassa keskenään. Ja työntekijät kunnioittaisivat työnantajiaan ja työnantajat työntekijöitään. Yrittäjät eivät halveksisi rivityöläisiä(joita mahdollisesti palkkalistoilla) eivätkä rivityöläiset mollaisi yrittäjiä. Ja minäkin saisin, alaa vaihtamatta, vakinaisen työpaikan. Näihin unelmiin uppoutuen selviän ehkä tänäänkin, kyynärpää taktiikalla soppajonosta, irmelimummun survoessa polvilumpioitani jääpiikkisellä kävelykepillään.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.