Talous ja raha

Vuoden topit ja flopit

31.12.2015 klo 7:00

Nordea summasi vuoden 2015 viimeisessä katsauksessaan vuoden topit ja flopit.

Vuoden laskijoiksi Nordea toteaa hyödykeriippuvaiset yhtiöt.  Osakepuolella energia (-25 prosenttia) ja perusteollisuus (-19 prosenttia) ovat olleet maailmalla selvästi heikoimmat sektorit. Osakealueista puolestaan heikoin oli voimakkaasti raaka-aineriippuvainen Latinalainen Amerikka, joka on euroissa mitattuna laskenut 24 prosenttia.

Raaka-aineiden alakulo on näkynyt vuonna 2015 myös valuutta- ja korkomarkkinoilla. Raaka-aineriippuvaiset valuutat ovat painuneet ja korkomarkkinoilla varsinkin roskalainasektorin kehitys on ollut heikkoa. Vuoden tuottolähteeksi Nordea mainitsee euron.  Euroalueella sijoittaminen on ollut vuonna 2015 melko helppoa.

Vuoden herättäjä on Volkswagen ja syksyllä paljastunut päästöskandaali. Volkswagenin syksyinen päästöhuijauksesta kiinnijääminen ja sitä seurannut kurssilasku on ollut merkittävä oppitunti sijoittajalle.

Ainoa tapa välttää liiallisia yrityskohtaisia riskejä on pitää huolta siitä, että hajauttaa sijoituksiaan. Yllätyksiä kun voi tulla melkein mistä tahansa.

Lähde: Nordea, Arvopaperi