Talous ja raha

Vuoden luomutuotteet valittu

13.10.2016 klo 7:00

Luomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteiksi SunSpeltin Luomu Spelttikuitulisä mustikalla ja Luomu Spelttikuitulisä tyrnillä. Ammattikeittiösarjan voitti Valion novobox-maidot eli 10 litran ammattikeittiöihin tarkoitetuissa pakkauksissa myytävät kevyt- ja rasvaton luomumaito. Kunniamaininnan sai Valio Luomu™ maasdam-juusto.

Vuoden luomutuotteet julkistettiin 6.10.2016 Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Valitsijaraadissa oli mukana Luomuliiton puheenjohtaja Pauli Talvitie, S-ryhmän marketkaupat kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu, Luomuliiton elintarvikeasiantuntija Jaana Elo ja Laurea ammattikorkeakoulun Ravintola BarLaurean keittiömestari Ilari Paananen.

Speltti ja marjat ovat kotimaista superfoodia

Raati ylisti moderneja kuitulisiä, joissa on marjaa jopa noin 20 % ja upeat pakkaukset (160 g). Niihin on suoraan otettu mukaan myös englanninkieliset tekstit, koska spelttikuitulisiä on nyt jo esitelty myös yhdysvaltalaisilla markkinoilla. Spelttikuitulisät sopivat nautittavaksi smoothieissa tai maitotuotteiden kanssa.

Kari Kaipainen aloitti spelttituotteiden kehittelyn vuonna 2000 ja tuotevalikoima on kasvanut jauhoista lisukkeisiin, pastaan, näkkileipiin ja lakuihin. Myös luomuspeltin viljely Suomessa ja tietoisuus alkuperäisviljojen hyödyistä on lisääntynyt paljon.

Lisää luomumaitoa koulu- ja työpaikkaruokailuun

Luomumaitojen ammattikeittiöille sopiva pakkauskoko on keväällä tullut odotettu uutuus. Asiakkaita on tullut mukavasti ja Valio näkee suuren kasvumahdollisuuden niin kouluissa kuin ravintoloissa. Maidon suurkeittiöpakkaukset ovat merkittävä askel suomalaiselle luomualalle. Tätä on odotettu jo pitkään, toteaa valitsijaraati.

Syyskuun alussa tuli tieto uudesta asetuksesta, että rasvaton luomumaito jatkossa D-vitaminoidaan ja tämä lisää huomattavasti sen kiinnostavuutta koulujen ruokahankinnoissa.

Juustovalikoimaan  lisäystä

Vuoden Luomutuote kunniamaininnan sai Valio Luomu™ maasdam-juusto (500 g), jonka makua raati ylisti. Tuotekehitys ja tuotanto ovat tehneet ansiokasta työtä maasdamin juuri oikeanlaisen rakenteen ja hieman makean, pähkinäisen maun aikaansaamiseksi.

Tällä hetkellä laajasti kaupoissa tarjolla olevien suomalaisten luomujuustojen tarjonta on vielä melko suppea, mutta Valion tavoitteena on, että luomujuustotarjonta vastaa jatkossa entistä paremmin kuluttajien tarpeisiin.

Lähde: Luomuliitto