Blogi

Vuoden kovin työnhakubuumi alkaa – oletko valmis?

Paula Narkiniemen blogi, jossa aiheena työn ja työnhaun maailma.

Joululomien jälkeen se alkaa: vuoden vilkkain työnhaku- ja rekrytointisesonki. Moni nimittäin aktivoituu työnhakuun nimenomaan lomien jälkeen, kun on ollut aikaa levähtää ja ottaa etäisyyttä työstä – samalla kuitenkin kilpailu avoimista pesteistä kuumenee. Oletko valmis erottumaan joukosta?

Samalla kun työpaikanvaihtajia alkaa kertyä, kertyy toki myös avoimia työpaikkoja, joten valinnanvara tietenkin paranee. Mutta koska samalla massat aktivoituvat, kannattaa omasta erottautumisesta työnhakumarkkinoilla huolehtia kunnolla. Siispä kokosin tiiviin muistilistan sinulle, joka vasta käynnistelet työnhakuasi.

Näin valmistaudut alkuvuoden työnhakusesonkiin:

1. Motivaatio. Käytä tovi aikaa sille, että selvität, minkälainen työ ja tehtävät sinua motivoivat, miten haluat kehittyä ja mitä odotat tulevalta työnantajaltasi. Työpaikkoja selatessa on helppo ”haksahtaa” hyvältä kuulostavaan titteliin tai muuhun yksityiskohtaan, ja hakea suinpäin paperilla hyvältä kuulostavia pestejä, vaikka tarkemmalla rapsutuksella saattaisikin huomata, ettei kokonaisuus ehkä kuitenkaan ole sitä mitä sisimmissään etsii.

2. Dokumentit kuntoon. Päivitä työnhakudokumenttisi ajantasalle - samoin työhön liittyvät some-profiilit. Muista kuitenkin personoida CV ja hakemus hakemasi työpaikan perusteella niin parannat mahdollisuuksiasi edetä jatkoon.

3. Harkitse myös muita formaatteja. Perinteisen CV:n ja hakemuskirjeen ohella nyt on hyvä aika pohtia, olisiko esimerkiksi videomuotoisesta CV:stä apua erottautumisessa, vai olisiko vaikka visuaalisempi portfolio omiaan tuomaan osaamistasi parhaiten esille?

4. Suosittelijat. Etenkin LinkedIn:ssä kannattaa reippaasti pyytää kollegoilta ja oman verkoston sopivilta jäseniltä suosituksia profiiliin samalla kun päivität profiilia muutenkin. Tässä vastavuoroisuus on paras motivaattori: anna ensin itse suositus ja pyydä sen jälkeen sama itsellesi.

5. Verkot vesille verkostoissa. Läheskään kaikki tehtävät eivät tule avoimeen hakuun, joten omilta verkostoilta ja etenkin sellaisista organisaatioista joista olet kiinnostunut, kannattaa kysellä, onko paikkoja vapautunut vuodenvaihteen tienoilla.