VTT - teknologiavaikuttaja näkyväksi

23.11.2015 klo 11:40

Marraskuun alussa Tiedolta VTT:n toimitusjohtajaksi siirtynyt Antti Vasara uskoo Suomen kasvupotentiaaliin. Suomessa syntyy kaiken aikaa uusia teknologisia innovaatioita, joista voimme olla ylpeitä.

Antti Vasara on innoissaan uuden edessä. Samaa innostusta hän toivoisi suomalaisilta innovaatioiden eteenpäin viemisessä. Antti Vasaralla on vahva halu saada Suomi menestymään.

– Meillä on toimiva koulutusjärjestelmä ja monen alan osaajia, mutta tietynlainen rohkeus ja riskinottokyky usein puuttuvat. Suomesta tulee jatkuvasti uusia innovaatioita, mutta emme oikein osaa myydä niitä. Tuudittauduimme pitkään Nokian kännyköiden varaan, mutta se aika meni jo. Nyt on aika katsoa kohti uutta, ja miettiä miten saamme myytyä uudet ideamme ja tuotteemme eteenpäin, Antti Vasara sanoo.

Optimistista asennetta

Vaikka tietoliikenneala on Suomessa edelleen merkittävä, meiltä löytyy hurjasti osaamista myös muilta teknologian aloilta. Optimistista asennetta voisimme oppia esimerkiksi naapureiltamme ruotsalaisilta.

– Kun tehdään uutta, aina joku epäonnistuu. Sen ei tarvitse olla maailmanloppu. Olennaista on, että oppiiko epäonnistumisesta, Antti Vasara muistuttaa.

Pitkäjänteinen työ, suunnitelmallisuus ja epävarmuuden sietäminen kuuluvat teknologiainnovaatioiden suunnittelu- ja kehitystyöhön. Moni hyvä idea kuolee hätiköintiin.

– Liian aikainen luovuttaminen vie työltä pohjan. Toisaalta eniten uskallusta vaatii se, että oivaltaa huonon idean, uskaltaa luopua siitä ja silti mennä eteenpäin, Antti Vasara vinkkaa.

VTT työllistäjänä

Suomalainen teknologiaosaaminen on huippuluokkaa. VTT työllistää alan suomalaisia ja kansainvälisiä osaajia hyvin erilaisiin asiantuntijatehtäviin.

– Palvelemme hyvin monipuolisesti niin yritysmaailmaa kuin julkista sektoriakin. Osaajia tarvitaan. Näen VTT:n ja yliopistojen yhteistyön myös erittäin merkittävänä asiana työllisyyden parantamisessa. VTT voi vivuttaa innovaatioita pitkäjänteisesti eteenpäin, jolloin syntyy lisää työpaikkoja, Vasara kertoo.

VTT toimiikin eräänlaisena välikappaleena yliopisto- ja yritysmaailman välissä.

–Tiede ja teknologia tarjoavat Suomelle valtavat mahdollisuudet ja menestyksen eväät. Näihin mahdollisuuksiin kannattaa tarttua, Antti Vasara kannustaa.

Mikä VTT?

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on kansallinen, vuonna 1942 perustettu, pohjoismaiden johtava tutkimus- ja teknologiayhtiö. VTT tuottaa tutkimuksen ja tiedon kautta asiantuntijapalveluja kotimaisille ja kansainvälisille asiakkaille, liike-elämälle, julkiselle sektorille. VTT käyttää 4.000.000 tuntia vuodessa aivovoimaa teknologisten edistysaskelien kehittämiseen. Tutkimusten mukaan VTT:n kanssa yhteistyössä toimineet yritykset saavuttavat yli 60% parempaa liikevaihdon kasvua kuin toimialalla keskimäärin.

Tekniikan tohtori Antti Vasara aloitti VTT:n johdossa 1.11.2015. Vasara työskenteli aiemmin Tiedon johtoryhmässä vastuualueenaan Tuotekehityspalvelu-liiketoiminta. Antti Vasara on työskennellyt myös Nokiassa muun muassa tuotelinjan johtajana, tuotekehityksen vetäjänä sekä strategiajohtajana. Hän on ollut myös ohjelmistoyrityksen toimitusjohtaja sekä toiminut McKinsey & Companylla liikkeenjohdon konsulttina.

Teksti: Riikka Hollo Kuva: Mikko Hannula