Blogi

Voiko akkuja ladata viikossa?

Moni suomalainen viettää paraikaa joululomaansa ja samalla toipuu joulun aiheuttamasta stressistä lahja-, ruoka- ja sukulointiruljansseineen. Voiko viikon lomalla aidosti ladata akkuja – etenkin jos samaan syssyyn viettää joulua pitkän kaavan mukaan?

Ainakin sitä voi yrittää. Näillä vinkeillä ainakin parannat mahdollisuuksiasi ladata akkujasi hektisen työsyksyn jäljiltä, vaikka tarjolla ei olisi kuin muutama lomapäivä joulun ympärillä.

1. Ota varaslähtö

Moni vääntää töitä viimeiseen tuntiin ja minuuttiin asti ennen lomaa – hommat pitäisi saada valmiiksi etenkin ennen vuoden loppua. Mieti kuitenkin jo ennen kuin vetelet viimeistä päivää töissä, voisitko ottaa viimeisen päivän ennen lomaa edes hitusen iisimmin? Edes niin, että aikaa jää muullekin kuin täysillä paahtamiselle. Voisiko jotain töistä kuitenkin jättää lomien jälkeen tehtäväksi? Jos ei, yritä nipistää viimeiseen työpäivääsi ennen lomaa edes vartti löysää, jolloin voit kokeilla kohdan kaksi vinkkiä.

2. Kokeile rentoutumisharjoitusta

Jos tässä kohtaa tuhahdit, että ihan höpö höpöä tuollainen rentoutumisharjoitusmeininki, malta mielesi hetki. Itsekin tunnustaudun entiseksi rentoutusharjoitusten vakaaksi vastustajaksi; kunnes kokeilin ja huomasin vaikutuksen. Joten haastan sinutkin kokeilemaan – menetät korkeintaan sen vartin aikaasi ja parhaimmillaan laskeudut lomaasi astetta rennommissa tunnelmissa.

Tee näin: etsi rauhallinen paikka, jossa sinua ei häiritä varttiin. Laita vaikka kännykästä ajastin 10-15 minuutiksi niin ajatuksesi ei ala harhailla siinä, kauanko aikaa on kulunut. Sulje silmäsi ja hengitä rauhallisesti syvään keuhkojen kautta niin, että keuhkosi täyttyvät kokonaan ilmasta. Puhalla sitten ilma suun kautta ulos. Keskity hengitykseen ja toista sisään- ja uloshengitystä rauhallisessa tahdissa. Vähitellen huomaat, kuinka alat rentoutua joka kerralla, kun puhallat ilmaa ulos.

3. Keskity kosketukseen

Kosketus tutkitusti rentouttaa, laskee verenpainetta ja lievittää stressiä. Mikset siis hyödyntäisi kosketusta rentoutuaksesi loman alkaessa? Pyydä kumppaniasi tai ystävääsi vaikka hieromaan hartioitasi hetken – tämä ei vaadi ammattitutkintoa, tärkeintä on lempeä ote ja rauhallisuus. Myös lemmikin silittely rentouttaa, joten jos apukäsiä ei ole sopivasti tarjolla, silittele lemmikkiäsi tavallista pidempään tai ota lämmin, kiireetön suihku töistä palattuasi.

Onnistuneessa lomassa paljon on kiinni myös asenteesta: miten lomaasi suhtaudut? Onko loman tarkoituskin ladata akkuja ja rentouttaa? Jos on, miksi kalenteri paukkuu lomallakin – olisiko syytä hellittää vähän ohjista ja antaa hetken viedä?

Miten itse rentoudut ja pääset lomafiilikseen jos lomaa ei ole käytettävissä viikkoja – annatko vain vapaan viedä vai teetkö jotain erityistä? Jaa toki vinkkisi meille muillekin.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina