Työhyvinvointi

Voiko aina olla energinen?

10.9.2015 klo 12:43

Mitä energisempi on ja mitä enemmän saa aikaan, sen parempi. Mitä avoimempi ja rohkeampi on, sitä paremmin heittää itsensä likoon. Totuus on usein toisenlainen.

Elämme erittäin hektisessä ja harhaisen vahvuuden maailmassa, jonka vauhdissa yritämme pysyä mukana ja jonka koettelemuksista yritämme epätoivoisesti palautua. Valtava määrä viestejä ja huomion kohteita on silmiemme edessä koko ajan. Uskomme, että superfoodia syömällä ja jumppaamalla jaksamme taas. Kuvittelemme ylenpalttisen jaksamisen olevan normaali tila, josta on selviydyttävä. Joka kerta kun avaamme sosiaalisen median, energiset ihmiset valtaavat näkymän. Jos hekin jaksavat, niin miksi minä en jaksaisi?

Kaksisuuntainen mielialahäiriökö?

Levottomuus, unihäiriöt ja keskittymiskyvyn puute ovat tätä päivää. Jotkut oireet voivat edetä maniaan asti. Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava ei elä jatkuvassa ylä- tai alamäessä, vaan hän elää normaalia, oireetonta elämää suurimman osan ajasta. Välillä oireettomuus voi kestää vuosia. Pitkäaikainen valvominen tai esimerkiksi erityisen stressaava elämäntilanne voivat laukaista sairausvaiheen.

Koska paras työntekijä on sellainen, joka tekee valtavat määrät laadukasta työtä kovalla vauhdilla, ei ole ihme, että kaksisuuntainen mielialahäiriö jää helposti diagnosoimatta. Liiallinen energia on maailman silmissä vain loisteliasta, ei yhtään luonnotonta, vaarallista eikä epäterveellistä.

Hypomaanikon tai maanikon vaikutusvalta

Maanikon tai hypomaanikon vaikutusvaltaan voi eksyä vahingossa ja yllättäenkin, niin töissä kuin ihmissuhteissa. Tällaisen ihmisen kanssa voi rohkaistua ylittämään rajansa hyvässä ja/tai pahassa, tulla solmineeksi liian kevytkenkäisesti erilaisia sopimuksia ja muuta "tuhoisaa".

Yhdysvalloissa kaksisuuntaisuus on jo ns. muotia, sillä monet tunnetut artistit ovat tuoneet diagnoosinsa julki. Trendin Suomeen rantautumista odotellessa kannattaa lukea Isa Merikallion Puolivuotta ennen tuomiota -kirja. Se on hyvä herättelijä jokaiselle nykyisen työelämän pyörteissä toimiville. Vaikka kirjan tarkka yksityiselämän kuvaus saattaa tuntua vähän raskaalta, kirjoittajan viesti on tärkeä ja erittäin ajankohtainen. Siinä on yhteiskunnallista ulottuvuutta.

Lähde: Isa Merikallio: Puolivuotta ennen tuomiota ja Talouselämä