Työnhaku

Vinkkejä työpaikan vaihtamiseen

20.8.2015 klo 13:57

Etsitpä työpaikkaa työttömyyden tai vaihtamisen halun takia, lue vinkkilistamme. Vaikka osa vinkeistä saattaa tuntua itsestäänselviltä, kertaus on opintojen äiti.

1. Mistä olet kiinnostunut?
Pohdi ensin millaisesta työstä olet kiinnostunut ja selvitä mitä juuri sen työn saaminen edellyttää.

2. Kouluttaudu.
Työhön pääseminen vaatii yleensä alan koulutusta, kielitaitoa ja työkokemusta. On toki myös paikkoja, joissa vaatimustaso ei ole niin korkea eli vähemmälläkin koulutuksella ja kielitaidolla selviää.

3. Motivaatio kohdalleen.
Motivaatiolla on suuri merkitys työn hakemisessa. Aito motivaatio näkyy kauas.

4. Etsi tietoa.
Löydät tietoa avoimista työpaikoista esimerkiksi työnhakusivustoilta, työpaikkojen omilta verkkosivuilta tai sanomalehdistä ja netti-ilmoituksista sekä sosiaalisesta mediasta. Muista, että kaikki työpaikat eivät ole julkisessa haussa.

5. Kysy ja tarjoa.
Kysy avoimista työpaikoista suoraan yrityksistä ja tarjoa osaamistasi.

6. Verkostoidu ja tapaa ihmisiä.
Ota osaa oman alasi tai haavealasi erilaisiin tilaisuuksiin, messuille, verkostoitumistapaamisiin jne. Koskaan ei voi tietää, milloin kiinnostava työpaikka osuu kohdallesi verkostojen kautta.

7. Selvitä lainsäädännöt.
Saat tietoa työnhakijan oikeuksista ja velvollisuuksista TE-toimistosta ja viranomaisilta. Esimerkiksi yhdenvertaisuuslaki ja tasa-arvolaki edellyttävät syrjimättömyyttä työhönotossa.

8. Entäs vuokratyö?
Vuokratyöntekijöitä välittävät yritykset ovat hyvä vaihtoehto, jos et oikein tiedä mihin työhön haluat hakeutua.

9. Moninkertaista mahdollisuutesi.
Mahdollisuutesi työn löytämiseen paranevat, kun haet töitä monella eri tavalla ja useissa eri kanavissa. Työpaikan saaminen vaatii aina kärsivällisyyttä. Älä lannistu, jos et heti saa töitä.