Työhyvinvointi

Vinkkejä kesäsuun terveydeksi

22.6.2016 klo 7:00

Kesälomalla elämä on ihanaa, mutta helposti epäsäännöllisempää – mennään myöhään nukkumaan, syödään milloin sattuu, herkutellaan useammin, nautitaan lasillinen ja toinenkin, ollaan ehkä matkalla, ja maisema vaihtuu. Mikä valloittava vapauden tunne!

Vaikka elämä on irti arjesta, oman terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi suunterveydestä kannattaa huolehtia myös lomalla. Pienet päivittäiset rutiinit riittävät. Tärkeintä on hyvä suuhygienia, terveelliset ruokatottumukset ja tupakoimattomuus. Suun sairaudet on hyvä ehkäistä jo ennalta tai hoitaa mahdollisimman varhain.

Näin pidät suun terveenä:

Pese hampaat fluorihammastahnalla aamuin illoin.

Puhdista hammasvälit hammaslangalla, hammasväliharjalla tai harjatikulla päivittäin.

Juo janojuomana vettä.

Noudata säännöllisiä ruokailuaikoja.

Vältä napostelua aterioiden välillä.

Käytä ksylitolituotteita.

Jos tupakoit, yritä lopettaa. Jos et onnistu yksin, hae apua.

Muista suojata huulet auringolta.

Verenvuoto ikenistä on merkki ientulehduksesta. Silloin tarvitaan huolellisempaa hampaiden ja hammasvälien puhdistusta.

Napostelua pitkin päivää on hyvä välttää, jotta toistuvat happohyökkäykset eivät turhaan kuormita hampaita. Usein käytettyinä virvoitusjuomat, light-juomat, urheilu- ja energiajuomat, useimmat nk. makuvedet, täysmehut, marjamehut, sitrushedelmät, etikka ja monet alkoholijuomat aiheuttavat eroosiota eli hammaskiilteen syöpymistä. Terveellisintä on syödä kunnon ateriat, aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Herkuttelu on sallittu, mutta makeat kannattaa keskittää ruokailun yhteyteen.

Suunterveys vaikuttaa koko kehoon, yleisterveyteen, hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Terveellä kesäsuulla on helppo nauttia lomasta ja hymyillä!

I love suu -kampanja puhuu suunterveydestä

Uudella suunterveyskampanjalla Hammaslääkäriliitto kannustaa suomalaisia huolehtimaan paremmin suunterveydestään. I love suu -kampanja käynnistyi keväällä 2016. He haluavat lisätä ihmisten tietoisuutta suunterveydestä sekä suun sairauksien varhaisen ja säännöllisen hoidon ja omahoidon merkityksestä. Arjessa suunterveyttä voi parhaiten edistää hyvällä suuhygienialla ja terveellisillä ruokatottumuksilla.

I love suu kertoo suunterveydestä hauskoilla ja yllättävillä keinoilla. Kampanja toteutetaan verkossa, ja sisältöjä jaetaan sosiaalisessa mediassa. Kampanjan hammasuutistenlukija Krisse Salminen esimerkiksi antaa suunhoito-ohjeita krissemäiseen tyyliin. I love suu kannustaa kysymään ja keskustelemaan suunterveydestä sekä jakamaan sisältöjä ja haastamaan myös kavereita mukaan.Kaikki kampanjamateriaalit perustuvat tutkittuun suunterveystietoon ja Duodecimin Käypä hoito -suosituksiin.

www.ilovesuu.fi
www.facebook.com/ilovesuu

Lähde: Hammaslääkäriliitto