Blogi

Vinkit vaikuttavampaan videohakemukseen

Työnhaku- ja rekrytointisesongin käydessä kuumimmillaan, kannattaa videohakemusta viimeistään nyt harkita omaan repertuaariin keinona erottautua muista hakijoista.

Vaikka videohakemus on edelleen varsin vähän käytetty muoto suomalaisissa rekrytoinneissa, alkaa video itsessään näkyä jo vahvemmin osana rekrytointiprosessia siinä kohtaa, kun työnantaja erottelee jyviä akanoista työhakemusten saavuttua. Videota käytetään vielä enimmäkseen työnantajan aloitteesta rekrytointiprosessin keskivaiheilla.

Työnantajat alkavat itsekin hiljalleen tottua siihen, että hakemus voi olla videomuodossa tai ainakin osa prosessia, yhtenä haastattelumuotona. Enää ei siis ole aivan sama, minkälaisen videon työnantajalle lähettää, vaan – kuten muiden työnhakudokumenttien kanssa – siihen kannattaa panostaa.

En tarkoita, että hakijan pitäisi osata erityisiä editointitaitoja tai kikkailla videon formaatin kanssa – riittää hyvin, että ainakin seuraavat asiat ovat reilassa ennen videon lähettämistä, jotta sen katselusta muodostuu positiivinen kokemus hakijasta ja video nimenomaan edesauttaa mahdollisuuksia päästä haastatteluun.

1. Toimivuus
Muutama asia tekniseen toteutukseen liittyen kannattaa huomioida, vaikka miksikään videoguruksi kenenkään ei tätä varten tarvitse ryhtyä. Kestoltaan videon ei kannata olla liian pitkä, vaan panosta tiiviiseen, maksimissaan kahden minuutin pätkään. Lisäksi tarkista jonkun kanssa etukäteen videon toimivuus kun lähetät linkin videoon: harmillisinta olisi, ettei työnantaja edes pääse katsomaan sitä. Kannattaa myös kokeilla ilmaisia videon editointityökaluja - ne ovat tänä päivänä helppoja kokemattomankin käyttää.

2. Vältä toistoa
Tiivistä viestisi videolla edes osapuilleen käsikirjoitusta muistuttavaan muotoon ja harjoittele tekstin lukua etukäteen kellottaen, jotta näet kuinka pitkä videosta tulee. Muista pitää viestisi tiiviinä ja tarkista, ettet toista liikaa CV:ssä jo olevia asioita. Video ei siis ole toisinto CV:stä, vaan tarkoitus on tuoda sinua henkilönä esiin ja elävöittää CV:n usein yksioikoista formaattia.

3. Persoona peliin
Videolla jos jollain saat jo kameran käynnistyessä persoonaa peliin, sillä tunnetusti kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, ja liikkuva kuva sitäkin enemmän. Erityisiin kikkailuihin en kannusta, vaan olemaan oma itsesi – toki paras versio siitä. Koita rentoutua ja hymyillä!

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina