Blogi

Vinkit uuden työn hakuun vuosien tauon jälkeen  

Otitko kenties lomalla rennosti ja nollasit stressin, mutta yksi työhön liittyvä ajatus ei päästänyt otteestaan: haluat vaihtaa työpaikkaa. Miten käynnistetään työnhaku vuosien tauon jälkeen?

Jos et ole hakenut töitä vuosiin, kannattaa muutama asia huomioida ennen hakemuskirjeiden lähetysmaratonia. Ensinnäkin, olethan miettinyt, mitä oikeastaan haluat seuraavaksi tehdä ja mitkä ovat vahvuutesi? Hyvä ammatillinen itsetuntemus on tärkeä lähtökohta työnhakuun, joten pohdi tätä hetki ja kirjaa vaikkapa ylös, minkälaisia asioita uusi unelmaduunisi voisi pitää sisällään. Titteli ei aina kerro koko totuutta, joten itselle on hyvä kirkastaa, missä rajoissa omaa työtä haluaa tehdä.

Seuraavaksi, katso digitaalisesti ympärillesi ja käy läpi, mistä työpaikkoja nykyään edes löytää. Toki tunnetut listauspalvelut auttavat edelleen alkuun, mutta ne on nopeasti koluttu. LinkedIn ja Twitter ovat hyviä kanavia bongata etenkin pienempien yritysten ja startupien rekry-ilmoituksia ja seurata, miten kiinnostavien yritysten edustajat ja johto siellä viestivät: saat vihiä työpaikoista ja kulttuurista.

Ota seuraavaksi CV käsittelyyn, mutta ennen yhdenkään rivin lisäämistä mieti, mitkä ovat vahvuutesi ja miten ne kannattaa tuoda esiin tässä dokumentissa, jota vilkaistaan ehkä muutaman minuutin ajan. Varaudu myös muokkaamaan CV:tä eri hakuihin: toisaalle haluat korostaa yhtä, toisaalle jotain muuta. CV:n ei pidä toimia vain kuivana listana työhistoriastasi, vaan koota selkeästi ja tiiviisti parhaat palat sinusta työntekijänä yhteen. Ajattele sitä ennemmin ravintolan menuna, joka kertoo paikan tyylin ja houkuttelee tilaamaan - yhdellä silmäyksellä.

Mieti myös hakemuskirjeesi formaattia: mitä sellaista se kertoo sinusta työntekijänä, mitä CV ei voi kertoa? Olisiko video hyvä lisä ja tapa tuoda persoonaasi esiin? Älä jumitu siihen, mitä tiedät entuudestaan, vaan googlaa ja inspiroidu erottuvista tavoista hakea töitä.

Ja ennen kuin haet, pyydä ystävää katsomaan dokumenttisi läpi: ulkopuolinen osaa kertoa, mitä ne sinusta kertovat ja jos tämä ei ole sitä mitä halusit, ehdit vielä vaikuttaa asiaan.

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

Lue myös: