Blogi

Vinkit työnhakuun ulkomaille

Digitaalisuuden lisääntyminen työnhaussa on samalla globalisoinut työmarkkinoita. Internet mahdollistaa hakuprosessin siirtymisen osittain tai täysin nettiin ja siten myös rekrytoinnin mistä päin maailmaa tahansa.

Yhä useammin suomalaisetkin suuntaavat työnhaussa katseensa kotimaisten työpaikkojen lisäksi kansainvälisille työmarkkinoille. Työnhakuun kotimaahan ja ulkomaille pätevät pitkälti samat säännöt, mutta on kuitenkin olemassa asioita, joihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota, kun hakee töihin ulkomaille.

Valmistaudu videohaastatteluun

Koska jokaista hakijaa ei kannata lennättää työhaastatteluun paikan päälle toiseen maahan, käydään ensimmäiset haastattelukierrokset videon välityksellä netissä. Videohaastattelut voidaan toteuttaa joko livenä tai ennalta nauhoitetuin kysymyksin ja vastauksin.

Videohaastatteluun kannattaa valmistautua samalla tavalla kuin perinteiseen haastatteluun ja hioa etukäteen valmiiksi vastauksia, kysymyksiä ja mielipiteitä. Videohaastattelussa pitää ottaa huomioon tekniset asiat, kuten huolehtia, että internet-yhteys ei pätki. Varaa haastatteluun rauhallinen ja hyvin valaistu tila. Ennen haastattelua testaa tietokoneen mikrofonin toimivuus, että ääni kuuluu hyvin eikä esimerkiksi kaiu tai rätise. Tarkista kameran toimivuus ja varmista, että se on asetettu noin kasvojesi korkeudelle. Laita haastatteluun siistit vaatteet ja keskity rentoutumaan ennen haastattelun alkua. Haastattelun aikana muista katsoa kameraa ruudun sijasta äläkä lue paperista, koska et tekisi niin perinteisessäkään haastattelussa.

Livevideotilanteissa on tärkeää pyrkiä luomaan haastattelusta keskustelu, sillä videokuvan välityksellä vuorovaikutustaidot ovat todella koetuksella. Muista, että nauhoitetuissa videoissa voit aina ottaa uusia ottoja tarvittaessa, joten nauhoitukset kannattaa toteuttaa aina huolella viimeistellysti.

Osoita motivaatiosi työtehtävää kohtaan

Uudesta elinympäristöstä ja kulttuurista kannattaa ottaa kaikki ilo irti, mutta ei uuden työpaikan kustannuksella.  Työnantajan täytyy olla täysin vakuuttunut, että olet oikeasti hakemassa paikkaa kiinnostuksesta työtehtävää kohtaan, eikä ainoa motivaatiosi ole työpaikan sijainti. Osoita kiinnostusta yritystä ja tarjolla olevaa asemaa kohtaan tutustumalla yritykseen ja työnkuvaan huolella ennen työhaastattelua. Näin voit esittää pelkkien vastailujen ja kysymysten lisäksi mielipiteitä ja kehitysideoita.

Korosta sopeutumiskykyäsi vieraaseen työkulttuuriin

Uuden yrityksen ja maan työkulttuuri voi poiketa suuresti suomalaisesta työkulttuurista. Ulkomailla teet töitä toisesta kulttuurista tulevien ihmisten kanssa, useimmiten vieraalla kielellä. Myös yrityksen arvot ja työskentelytavat voivat olla hyvin erilaiset kuin Suomessa.  Toiset ihmiset sopeutuvat vieraisiin kulttuureihin ja tilanteisiin paremmin kuin toiset. Tuo siis esille jo työnhakuvaiheessa avarakatseisuutesi vieraita tapoja ja kulttuureita kohtaan.

Näytä, että olet valmis asumaan uudessa maassa

Ulkomaille muuttaminen vaatii monien asioiden hoitamista jo kotimaassa ennen ulkomaille muuttoa. Keskustele rekrytoijan kanssa siitä, mitä asioita pitää hoitaa kohdemaahan muuttaessa. Kun valmistaudut hyvin ennakkoon, saat pakolliset asiat pois alta ulkomailla mahdollisimman helposti ja sopeudut nopeammin uuteen maahan ja kulttuuriin. Asioista etukäteen selvää ottaminen on rekrytoijalle selvä merkki, että olet valmis sopeutumaan edessä odottaviin muutoksiin. Muista myös tuoda esille, jos olet esimerkiksi asunut tai työskennellyt aiemmin ulkomailla.

Ennen kaikkea ulkomaille töihin haku vaatii rohkeutta. Usein vielä jopa työpaikkatarjouksen saatuaan moni alkaa helposti empimään asiaa siinä vaiheessa, kun hyppy tuntemattomaan on edessä. Silloin on ratkaisevaa uskaltaa tarttua mahdollisuuteen, sillä ulkomailla eläminen ja työskentely on yksi hienoimmista kokemuksista – kotiin löytää kyllä aina takaisin.

Joonas Virolainen

SEO & Marketing Executive

VertaaEnsin.fi

Lissabon, Portugali