Työnhaku

Vinkit loppuvuoden työnhakuun

31.10.2017 klo 7:39

Vuosi lähenee loppuaan ja moni saattaa kokea työnhaun jo hieman väsyttäväksi. Ulkona on niin pimeääkin ja työpaikka ei tunnu osuvan ikinä kohdalle. Voiko työnhausta pitää lomaa?

Usein kuulee sanottavan, että työnhaku käy työstä. Pitää paikkaansa. Jatkuva työnhakuilmoitusten seuraaminen, työhakemusten kirjoittaminen ja mahdollinen työhaastatteluissa käyminen vievät aikaa ja energiaa. Nina Strang hakee töitä, mutta pitää välillä työnhausta myös ansaittua vapaata.

– Vaikka työnhaussa tulee ”hylsyjä”, niin asenne on se, joka vaikuttaa. Vaikka jokainen ”torjunta” on isku omaa osaamista ja itsetuntoa kohtaan, siitä on vain noustava. Kannatan avointa keskustelua työnhakijan ja rekrytoivan yrityksen välillä. Hakija on tehnyt ison työn ja käyttänyt kenties useita päiviä siihen, että saa tehtyä juuri siihen paikkaan parhaan mahdollisen hakemuksen, tehnyt taustatyötä ja ottanut selvää yrityksestä, eikä sitten saa hylkäysviestissä edes selitystä siihen, miksi ei päässyt jatkoon. Vaikka se voikin tuntua vähän pelottavalta, kannattaa tässä tapauksessa soittaa ja kysyä itse, tähän hakijalla on oikeus, ja useimmiten vastapuolen suhtautuminen on ihan positiivista. Kun en päässyt jatkoon itselleni erittäin kiinnostavaan ja ammattitaitoani vastaavaan tehtävään, soitin rekrytointikonsultille ja selvitin miksi en saanut paikkaa, ja oma olo keskustelun jälkeen oli paljon parempi kun tiesin syyn. Mielestäni työnhakijalla on oikeus saada tietää miksi hän ei tullut valituksi työtehtävään, Nina Strang sanoo.

Kun työnhakija on saanut palautteen rekrytoijalta, hänen on helpompi havaita omat kehittämiskohteensa ja päästä eteenpäin työnhaussa.

Pyydä palautetta ja päivitä CV

Avoimen palautteen avulla työnhakija voi kehittää seuraavaa hakukokemustaan ja omaa ammattitaitoaan. Myös CV kannattaa päivittää haettavan työtehtävän mukaan ja käyttää asiantuntija-apua, niin se palvelee paremmin työnhakua.

– Olen aina luullut, että itselläni on viimeisen päälle hiottu CV, mutta sain paljon uusia näkökulmia ja parannusvinkkejä, kun kävin ansioluetteloni läpi yhdessä ammattilaisen kanssa. Työnhakijalle on tarjolla runsaasti erilaisia palveluja, joista osa on ilmaisia. CV-palvelu auttoi minua CV:ni päivittämisessä, Nina Strang vinkkaa.

Erilaisista verkostoista, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa (LinkedIn, Twitter, Facebook) ja työnhakijoille suunnatuissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa käymisestä on hyötyä työnhakijalle. Aina ei jaksa osallistua ja sekin on ihan ok. Tärkeintä on, että osallistuu edes joskus ja vaikka vain sosiaalisessa mediassa, jollei pääse paikalle.

Mielenkiintoiset keskustelut samassa tilanteessa olevien kanssa mahdollistavat uusia näkökulmia ja somemaailmasta saattaa löytyä hiljaisessa haussa olevia työpaikkoja, joihin ei muuten osaisi hakea.

– Myös palkkakeskustelua on hyvä pitää yllä erilaisissa verkostoissa. Siten saa näkemyksen siitä, millaista palkkaa voi mahdollisesti pyytää seuraavassa työhakemuksessa. Palkkausasiat ovat kimurantteja, sillä samasta työtehtävästä voi eri työpaikoissa saada hyvinkin erilaista palkkaa, Nina Strang muistuttaa.

Työnhaussa on hyvä säilyttää kombinaatio, jossa oma armollisuus ja tekemisen into pysyvät tasapainossa.

– Aina ei jaksa eikä tarvitsekaan jaksaa. Silloin on hyvä puhaltaa peli hetkeksi poikki ja pysähtyä. Vaikka loppuvuosi olisi hiljaisempaa aikaa työnhaun suhteen, niin tammikuussa taas vilkastuu. Luota siihen ja ole armollinen itsellesi. Keksi mukavaa tekemistä, opettele tsemppaamaan itse itseäsi ja anna intuitiosi kertoa sinulle mitä sinun pitäisi työnhaun suhteen seuraavaksi tehdä. Itselleni NLP on ollut mahtava apu myös työnhaun suhteen, Nina Strang vinkkaa.

Muista työnhaussa:

- Anna työnhaulle aikaa. Mikään ei tapahdu hetkessä. Työnhaku vie aikaa.

- Usko itseesi. Sinulla on ammattitaitoa ja osaamista. Sinua tarvitaan. Oman merkityksellisyyden tunteen vaaliminen kannattaa.

- Pyydä palautetta. Palautteen kysyminen haastattelun jälkeen ei ole epäkohteliasta. Kysy rohkeasti miten haastattelu meni.

- Sinulla on oikeus tietää. Älä lannistu, vaikka työhaastattelu ei johtaisikaan työpaikkaan. Pyydä kertomaan, miksi sinua ei valittu ja hyödynnä saamasi palaute seuraavassa haussa.

- Panosta hakemukseen. Älä lakkaa panostamasta työnhakuun, vaikka se olisi vaikeaa. Pidä välillä taukoa ja jatka sitten uusin voimin. Viilaa työhakemus ja CV viimeisen päälle kuntoon.

- Kun itsetunto on kovilla, muista, että ihan kaikilla ihmisillä on joskus sellaisia päiviä. Keskustele vertaistuen kuten erilaisissa verkostoissa kohtaamiesi ihmisten, ystäviesi ja perheesi kanssa.

- Ole avoin tunteistasi – se helpottaa oloa toisin kuin salailu ja yksin murehtiminen.

- Kysy suuntaviivoja hakemasi työn palkkaukseen. Palkka-asiat ovat usein hankalia, koska niistä ei juurikaan puhuta. Kysy rohkeasti hakemastasi työpaikasta kyseisen työtehtävän palkkahaarukka. Et välttämättä saa vastausta, mutta olet ainakin kysynyt. Se on lisäksi hyvä syy ottaa yhteyttä yritykseen ennen hakemuksen lähettämistä.

- Hyödynnä työnhaun palveluja, kuten CV:n laatimiseen ja haastatteluun valmistautumiseen tarkoitettuja palveluja. Näin saat uusia ideoita osaamisesi esittämiseen.

- Älä mainitse ikääsi työhakemuksessa, jollei ole pakko. Valitettavasti ikä tuntuu vaikuttavan nykypäivän työnhaussa.

- Kirjoita hissipuhe itsestäsi ja kiteytä osaamisesi muutamaan minuuttiin. Opettele hissipuhe ulkoa.

- Pidä työnhakulomaa. Joulun aika on perinteisesti hiljaista aikaa työnhaussa. Tee itsellesi mielekkäitä asioita ja unohda työnhaku hetkeksi. Tammikuussa vilkastuu taas.