Talous ja raha

Viesti pomolta kesken loman? Varo huijausviestiä.

5.7.2016 klo 7:00

Kesälomakausi on jälleen alkanut Suomessa. Tietoturvayhtiö Nixu varoittaa, että yritysten kannattaa olla tarkkoina, kun ne käsittelevät suuria maksueriä.

Nixu on havainnut, että niin sanotut toimitusjohtajahuijaukset ovat lisääntyneet. Kesälomakaudella varahenkilöiden riski langeta huijaukseen onkin korkeimmillaan. Käytännössä on kyse siitä, että yrityksen maksuista huolehtiva taho huijataan toimitusjohtajan nimissä suorittamaan suuria summia kansainväliselle tilille vedoten kiireelliseen liiketoimintakauppaan.

Huijaukset eroavat tyypillisistä maksuhuijauksista sillä tavoin, että maksetut summat ovat suuria. Julkisuudessa on kerrottu esimerkiksi Affecton ja Konecranesin tapauksista.

Ole tarkkana

Mikäli sähköposti herättää epäilyn, tarkista asia. Epäilyn pitäisi herätä, jos sähköpostitse tulee kysely tilisiirron tekemiseen tarvittavista tiedoista. Rahasumma ei välttämättä herätä epäilystä, mutta sähköpostitse esitetyt kysymykset ovat aina syys epäillä huijausta. Yrityskauppatilanteissa ja rahansiirroissa prosessit on Nsyytä miettiä huolellisesti ennakolta. Sähköposti tai tekstiviesti eivät saisi koskaan olla ainoa sykäys rahansiirrolle.

Lähde: Tivi