Blogi

Vieläkö valmistaudut työhaastatteluun kuin kuulusteluun?

Edelleen yllättävän moni tykittää työhaastattelut läpi vanhan tutun, joltain menneeltä esimieheltä perityn kysymyspatteriston ja kuulustelutaktiikan voimin. Olisiko jo aika tuoda työhaastattelu tähän päivään?

Työhaastattelukysymykset ovat työelämän ehkä tarkoin varjeltu perintökalleus: ne kulkeutuvat esimieheltä toiselle sen kummemmin kyseenalaistamatta alkuperää saati innovoimatta uutta. Harva pysähtyy miettimään, mitä tarkoitusta ne "10 parasta työhaastattelukysymystä" oikein edes palvelevat juuri tässä rekrytoinnissa.

Lue myös: Yleisimmät työhaastattelukysymykset – treenaa näihin vastaamista

Toisaalta, harva suhtautuu koko rekrytointitilanteeseen kovin kunnianhimoisesti jos rekrytointi ei ole päätyö, vaan ennemmin kyse on pakollisesta pahasta, joka on suoritettava, jotta uusia tekijöitä saadaan remmiin.

Päivitä kysymyspatteristo tähän päivään

Kannattaisi kuitenkin kiinnostua edes hitusen enemmän. Jos edelleen ruksutat eteenpäin samalla haastattelutekniikalla kuin 20 vuotta sitten, on hyvin todennäköistä, ettei prosessi vastaa tarkoitustaan enää. Samalla tavalla kuin työpaikkailmoituksiin tungetaan edelleen koko kilometrin mittainen toivelista työntekijän osaamisesta – ihan vaan varmuuden vuoksi – työhaastatteluissakin olennainen unohtuu.

Mitä tässä oikein haetaan, minkälaista osaamista ja tyyppiä? Minkälaisilla kysymyksillä ja tehtävillä sopivuuden voisi parhaiten haarukoida?

Niin, jos haussa on vaikkapa vanhempainvapaan pätkälle sijainen, ei ehkä ole niin oleellista kysellä 10 vuoden urasuunnitelmia vaan keskittyä siihen, että hakijalla on mahdollisimman hyvät edellytykset nousta liikkuvaan junaan ja motivaatiota tehdä työt hyvin, vaikka pesti loppuukin aikanaan. Ei ole kovin suuri vaiva käyttää muutama kymmenen minuuttia siihen, että käy työhaastattelukysymykset vielä kertaalleen läpi ja arvioi uudestaan, mitkä niistä ylipäätään on järkeä kysyä.

Älä kuulustele, vaan keskustele

Toinen juttu on itse haastattelutilanne. Monelle työhaastattelu on yhtä kuin kuulustelu: kysymykset tykitetään läpi, ehkä hiukan aggressiivisella otteella ja hakija suorastaan ajetaan nurkkaan. Unohtuu, että kyse on kahden kaupasta, jossa hakijakin arvioi, onko työpaikka hänelle sopiva.

Parasta olisi tarjota hakijalle tilaisuus keskusteluun molemmille osapuolille tärkeimmistä kysymyksistä. Työnantaja toki johtaa keskustelua ja haluaa varmasti selvittää hakijalta tietyt asiat, mutta muuten tilanteesta kannattaa luoda rento keskusteluhetki, jossa molemmat osapuolet pääsevät yhtä lailla ääneen.

Kurkkaapa siis näin uuden vuoden kynnykselle ne vanhat työhaastattelukysymyksesi ja arvioi, olisiko niitä syytä päivittää tähän päivään ja niihin tarpeisiin, joita yrityksellänne nyt on. Olet sitten ensi rekrytoinnissa valmiimpi.

Lue myös: Työhaastatteluun valmistautuminen – tee läksyt ja rentoudu