Työllisyysnäkymät

Viaminnet – rakkaudesta omaan työhön

2.11.2017 klo 11:50

Nahkaisia koruja ja asusteita suunnitteleva ja valmistava Viaminnet syntyi rakkaudesta omaan työhön ja intohimosta tehdä paremmin.

Koruja rakastava Minna Muhonen ei löytänyt näyttäviä koruja, joita olisi myös mukava käyttää. Hän päättää tehdä korut itse. Niitä syntyy nyt samalla muidenkin iloksi.

– Viaminnet Oy perustettiin vuonna 2014 Tuusulassa, kun päätin tehdä elämän mittaisesta käsityöosaamisestani ammatin, Minna Muhonen kertoo.

Minna Muhosen rakkain materiaali on nahka, josta hän tekee koruja ja asusteita. Näistä syntyy yhdistelmä, joka on Viaminnetin punainen lanka myös tänä päivänä.

– Viaminnet -korut valmistetaan käsin Suomessa. Koruissa käytetään materiaalina ensiluokkaista nahkaa, josta voi toteuttaa kookkaita, näyttäviä koruja. Nahkakorut ovat kevyitä ja miellyttäviä käyttää, Minna sanoo.

Yrittäjäkokemusta vuosien takaa

Minna on ollut yrittäjä jo useiden vuosien ajan. Tehtyään aikansa muita töitä, hän ryhtyi kotiäitivuosinaan hoitamaan muun muassa perheyrityksen taloushallintoa. Jo silloin hänellä kyti ajatus: ”Kun lapset ovat isompia, on minun aikani tehdä ja luoda jotakin ihan omaa yritystoimintaa.”

Minna elää ja hengittää yrittämistä. Yrittäjän tie on hänen omien sanojensa mukaan ”hänen tiensä”. Toki yksin yrittämisessä tulevat kasvun rajat jossakin vaiheessa vastaan. Minna pyysi huhtikuussa 2017 Eija Kataisen yhtiökumppaniksi Viaminnetiin. Eija on taustaltaan markkinoinnin ammattilainen.

– Henkilöstömme koostuu kausi- ja tapahtumatyöntekiöistä/myyjistä sekä työssäoppijoista ja vaihtelee määrällisesti tarpeen mukaan (n. 2-10 henkilöä). Toukokuussa 2017 käynnistimme yhteistyön Monika-Naiset liitto ry:n kanssa. Liitto tekee työtä muun muassa monikulttuurisen naistyön ja kotouttamisen saralla. Viaminnet Oy:ssä on työkokeilussa maahanmuuttajataustaisia naisia kokoamassa koruja, Minna iloitsee.

Kesäkuussa 2017 Viaminnet aloitti yhteistyön Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksen kanssa. Toimintakeskuksessa valmistetaan ja pakataan Viaminnet -koruja.

– Ponnistamme pohjoismaisesta arvomaailmasta – vahvat, osaavat, kykenevät naiset ovat inspiraatiomme. Olemme saaneet paljon, ja haluamme antaa myös takaisin. Yhteistyö Monika-Naiset liiton ja Iiris -toimintakeskuksen kanssa on osa sellaista maailmaa, jota haluamme olla rakentamassa.

Tuotteiden kysyntä kovassa kasvussa

Viaminnetin muotokieli puhuttelee sekä kotimaassa että ulkomailla, etenkin Aasiassa. Helsinki-Vantaan lentokentän pop-up shopista käsin koruja on lentänyt asiakkaiden mukana kaikille mantereille. Alustavia keskusteluja jälleenmyynnin käynnistämisestä myös Suomen rajojen ulkopuolella on jo käyty.

– Jos kaikki menee hyvin, kasvumme tulee jatkossa sekä kotimaan laajentuneesta jälleenmyyjäverkostosta että ulkomailta.

Yhtiökumppanit Minna ja Eija rakastavat työtä, jota tekevät juuri nyt. Töissä on hauskaa – toki myös kiirettä, kun vielä ei juuri pysty hoidettavia asioita delegoimaan. Yritys on edelleen start-up -vaiheessa, ja moni asia tässä kontekstissa tulee eteen ensimmäistä kertaa.

– Mutta mikäs sen mukavampaa – jokainen päivä on eräänlainen seikkailu. Viaminnet kasvaa rakkaudesta työhön ja halusta tehdä jatkuvasti paremmin, Minna ja Eija sanovat yhteen ääneen.

Suomalaiset Viaminnet tuotteet tehdään käsin pääkaupunkiseudulla. Tuusulassa sijaitsee nahkaverstas ja leikkaamo, Kruununhaan toimitiloissa tuotteet viimeistellään ja kootaan. Viaminnet tuotteiden valmistusta ohjaa zero waste -ajattelu. Leikatessa osia koruihin syntyy samalla materiaalia muihin Viaminnet tuotteisiin. Hukkapaloja ei käytännössä juuri synny. Osa tuotteista valmistetaan nahkateollisuuden leikkuuylijäämäpaloista valmistetusta uusionahasta.

www.viaminnet.com

Viaminnet arvomaailma:

Pohjoismaiset arvot ohjaavat kaikkea tekemistä. Se näkyy myös design-filosofiassa. Viaminnet ammentaa pohjoisen elämäntyylistä ja puhtaasta luonnosta.

Pohjoismaiset arvot merkitsevät Viaminnetille:

Avoimuutta. Viaminnetille avoimuus on rehellisyyttä, vastuullisuutta ja toiminnan läpinäkyvyyttä.

Vapautta. Jokainen saa olla oma itsensä, toteuttaa ja ilmaista itseään vapaasti sekä näyttää sellaiselta, kun haluaa.

Tasa-arvoa. Sivistys vähentää pelkoa vieraasta. Kuka tahansa millä tahansa taustalla voi ponnistaa eteenpäin ja muuttaa maailmaa.

Aitoutta ja luonnollisuutta. Viaminnetin design kumpuaa luonnosta ja elinympäristön kunnioittamisesta. Viaminnet on kestävää ja korkealaatuista designia ekologisesti tehtynä.

Pohjoisen naiset ovat näiden arvojen kasvattamia. Viaminnet on tarina aidoista, luonnollisista, vahvoista naisista. Sellaisista, jotka jättävät jäljen ja muuttavat maailmaa. Osaamisellaan, tahdollaan, visiollaan, rohkeudellaan. Uskaltavat näyttää monet puolensa. Välittävät. Hyväksyvät erilaisuuden. Nostavat toisia. Ottavat kantaa. Näkyvät. Kukin omalla tavallaan.