Talous ja raha

Verottaja iskee palkkapussiin

24.4.2015 klo 12:02

Verottaja on iskenyt kyntensä kansalaisen palkkapussiin entistä tiukemmin. Näin ollen osa vaalilupauksista käsittelee nimenomaan tuloverotusta.

Suurimmat puolueet ja valtiovarainministeriö ovat samoilla linjoilla siinä, ettei työn verotusta voida enää kiristää. Vaaliohjelmissa tarjoillaankin nyt erilaisia veronalennuksia.

Tehtävän tekee vaikeaksi valtiontalouden alijäämä, sillä jostain pitäisi saada tilalle korvaavia tuloja. Tällä hetkellä mahdollisuudet kompensoida kevennyksiä kulutusverojen nostamisella ovat tiukemmassa kuin kuluneella vaalikaudella.

Tulonkevennyslupauksia

Mikäli tulevat palkkaratkaisut ovat maltillisia, Kokoomus tarjoaa kahden miljardin euron suuruisia tuloveronkevennyksiä kaikissa tuloluokissa. Kevennyksistä pääsisivät nauttimaan myös eläkeläiset. Veroale rahoitettaisiin menoja leikkaamalla sekä työllisyyden ja talouskasvun kannalta vähiten haitallisia veroja nostamalla. Tämä tarkoittaisi muun muassa tupakan ja alkoholin verotuksen kiristymistä.

Sosiaalidemokraatit ajavat pieni- ja keskituloisten verotuksen keventämistä. Vastapainoksi yli 70 000 euroa vuodessa tienaavien verotus nousisi. Pääomatulojen verotus voisi myös kiristyä edelleen.

Perussuomalaiset ajavat alle tuhannen euron kuukausitulojen verovapautta. Heidän mukaansa suurituloisten verotusta voitaisiin kiristää. Varallisuusveron voisi Perussuomalaisten mukaan palauttaa.

Keskustan ohjelman mukaan Suomen verotus on maailmanennätysluokkaa, mutta sen nopeaan laskuun ei ole näissä olosuhteissa mahdollisuuksia. Työtulojen yleistä verotusta kevennettäisiin Keskustan mukaan hieman korkeamman työtulovähennyksen avulla. Myös tupakkaveroa voitaisiin nostaa.

Lähde: Taloussanomat