Talous ja raha

Veronpalautukset poikimaan!

3.12.2018 klo 7:00

Saitko veronpalautuksia? Mihin ajattelit rahasi sijoittaa? Rahastoon, osakkeisiin vai säästöön pahan päivän varalle? Tässä vinkkejä miten veronpalautukset kannattaa sijoittaa.

1. Perusta oman talouden vararahasto

Kuinka suuret kuukausittaiset menosi ovat? Entä löytyykö säästöstä  muutaman kuukausimenosumman verran rahaa? Omaa taloutta turvaava puskurirahasto on helppo tapa pitää rahaa säästössä ja nopeasti saatavilla. Esimerkiksi silloin kun pyykinpesukone hajoaa tai oma tulotaso putoaa hetkellisesti, vararahasto voi pelastaa hankalassa tilanteessa. Mieti, kuinka suuri puskuri riittää turvaaman oman taloutesi tasapainon tilanteessa kuin tilanteessa.

2. Velkoja? Maksa ne pois

Kulutusluottoja, osamaksuja ja/tai pikavippejä? Maksamalla korkeakorkoisia velkoja pois veronpalautusrahoilla, olet lähempänä sitä, että rahaa voi jäädä myös sijoittamiseen.

Jos vararahasto on jo olemassa ja sinulla on korkeakorkoisia velkoja, niitä kannattaa maksaa pois veronpalautusrahoilla. Jos muita velkoja ei ole, asuntolainaa voi aina lyhentää - myös vapaaehtoisia lisäeriä.

3. Sijoittamaan?

Vaikka saatujen veronpalautusten määrä ei olisi kovin suuri, se ei tarkoita, etteikö rahoja voisi sijoittaa. Valitsemalla indeksirahaston sijoittamisen alkuun pääsee pikkusummalla. Indeksirahastot ovat hyvä vaihtoehto myös silloin, jos aiempaa sijoituskokemusta ei ole.

4.  Ostaisiko osakkeita?

Jos suunnitelmissasi on pitkä sijoitusaika, voit harkita suorien osakesijoitusten tekemistä. Pitkällä aikavälillä osakkeet tuottavat usein paremmin kuin esimerkiksi kiinteistösijoitukset.

5. Sijoita omaan osaamiseesi

Ehkä paras ja tuottavin kohde on sijoittaa omaan osaamiseen. Käytä rahat kursseihin, joissa opetetaan rahataitoja, sijoittamista tai osta kirjoja.

6. Kakkosasunto, oma eläke, lasten koulutus…

Rahat voi myös säästää omaa eläkettä, lasten koulutusta tai kakkosasuntoa varten. Myös hyväntekeväisyys on vaihtoehto.