Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työnhaku

Verkostoitumisen taidot työnhaussa

30.8.2018 klo 17:32

Miten verkostoitua ja parantaa verkostoitumisen mahdollisuuksiaan - ja edistää samalla työnhakua?

Aktiivinen verkostoituminen on elintärkeää urakehityksen kannalta, mutta mitä verkostoituminen on, mitä se ei ole ja miten tullaan taitavaksi verkostoitujaksi?

Verkostoituminen on kestävien suhteiden ja hyvän maineen rakentamista. Verkostoitujien välille kudotaan luottamusta ja hyvää tahtoa. Se syntyy, kun jaetaan ideoita, kokemuksia, neuvoja, näkemyksiä ja oppeja yhdessä. Hyvät suhteet ovat tukiverkko, joka auttaa tiedollisessa, taidollisessa ja henkisessä kehityksessä.

Kun haalii ympärilleen itseään osaavampaa ja kokeneempaa väkeä, kehittyy itsekin. Kaikkea ei tarvitse osata itse, mutta on hyvä tietää kenen puoleen kääntyä tarvittaessa. Verkostoissa kohdataan ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista, mikä johtaa usein loppuelämän kestäviin ystävyyssuhteisiin.

Verkostoituminen ei ole myyntiä, vaikka se edistää myyntiä

Molemmissa on olennaista toiselle tärkeiden asioiden tunnistaminen ja vuorovaikutus, mutta myyjä on liikkeellä toisella terällä. Verkostoituja käy yhteisissä tapahtumissa saadakseen uusia näkökulmia ja viihtyäkseen samanhenkisten ihmisten kanssa. Verkoston hyödyt lisääntyvät samaan tahtiin luottamuksen kanssa. Varta vasten markkinoinnin ja myynnin työkaluksi rakennettu verkosto on toinen asia.

Verkostossa jaetaan, ei oteta

Tutustumisen myötä on luontevaa auttaa toista saavuttamaan tavoitteensa. Laaja kontaktipinta auttaa verkoston jäseniä löytämään työntekijöitä ja vaihtamaan työpaikkaa. Yhtä lailla verkostoissa saatetaan vaihtaa vinkkejä lomakohteista, vapautuvista asunnoista ja hyvistä palveluntarjoajista. On tärkeää huomioida saamansa palvelukset. Hyvä nyrkkisääntö on yrittää pitää huolta siitä, että joku on mieluummin sinulle palveluksen velkaa kuin toisinpäin. Kun antaa, niin saa.

Suomalaisilla on luontainen taito rakentaa toimivia verkostoja

Suomalainen on lähtökohtaisesti hyvä verkostoituja. Me olemme vieraanvaraisia ja kohteliaita.  Haluamme keskittyä sisältöön, emme turhan puhumiseen. Emme uhoa, emmekä ylikorosta itseämme. Kun tutustumme, saatamme ystävystyä ja kun ystävystymme, se kestää. Meitä yhdistää lojaalius ystävää kohtaan ja olemme sopivan jäyhiä, jotta toinenkin saa suunvuoron.

Sisäänpäin kääntyneemmänkin on helppo viihtyä verkostossa, jossa vallitsee suomalaisen neutraali ilmapiiri ja puhujalle suodaan tilaa ilmaista asiansa tai olla hiljaa. Verkostoitumisen idea on halu etsiä yhtymäkohtia ja synergiaetuja sekä tuoda muille lisäarvoa, jollei muuten, niin olemalla hyvä ja positiivinen tyyppi.

Jos itselle sopivaa verkostoa ei löydy, voi perustaa verkoston itse. Olennaista on olla aktiivinen ja kiinnostunut muista ihmisistä.

Asiantuntijana: Certified Holistic Health Coach, KTM, MTi, työyhteisövalmentaja, luennoitsija, mentori, kirjoittaja, WholeBody Focusing Practitioner Pirkko Tavaila

www.eatbenow.com