Työnhaku

Verkostoitumalla uuteen työhön

20.3.2015 klo 9:40

Hyvistä verkostoista on hyötyä kaikissa elämäntilanteissa, myös työnhaussa. Näin laajennat ja aktivoit kontaktiverkostoasi työnhaun edistämiseksi livenä ja somessa.

Tehokas työnhakua tukeva verkostoituminen vaatii kunnon suunnitelman. Aloita listaamalla yritykset, joissa haluaisit työskennellä ja selvitä, ketkä niissä voisivat edistää tavoitteitasi. Voit tietenkin olla yhteydessä suoraan heihin, mutta vielä parempi on, jos löydät verkostostasi jonkun, joka voisi esitellä teidät toisiinne. Etsi siis LinkedInistä yhteisiä tuttavia ja pyydä sopivaa henkilöä esittelemään teidät virtuaalisesti.

Verkostoitujan etikettiin kuuluu, että tavoitteena ei ole vain hyötyä muista, vaan toimia niin että muutkin hyötyvät. Ole siis valmis vastaamaan pyyntöihisi vastapalveluksilla ja muista aina kiittää saamastasi avusta.

Koska käyntikorttisi on yhä enemmän verkossa, pidä CV:si, LinkedIn-profiilisi ja muut some-kanavasi ajan tasalla ja päivitä niitä säännöllisesti. Seuraa kiinnostavia yrityksiä ja osallistu alasi keskusteluihin. Monissa keskusteluryhmissä on aktiivisia, yrittäjähenkisiä ihmisiä, jotka mielellään auttavat muita tutustumaan toisiinsa.

Näin verkostoidut tapahtumissa

Ole aktiivinen ja jalkaudu messuille ja alasi tapahtumiin. Monet yritykset järjestävät ilmaisia seminaareja ja tilaisuuksia, jotka ovat kuin luotuja tutustumista varten. Siispä menoksi.

1. Mene paikalla ajoissa ja ota tavoitteeksesi luoda tapahtumassa vähintään yksi uusi kontakti. Saapumalla vartin ennen tilaisuuden alkua, ehdit nähdä ketä tilaisuuteen on tulossa. Jos pukeutumistyylisi ei ole valmiiksi erottuva, panosta yksityiskohtiin, kuten jänniin silmälaseihin, värikkääseen paitaan tai näyttäviin asusteisiin, jolla herätät sopivasti huomiota.

2. Hymyile ja katso ihmisiä silmiin, niin viestität olevasi avoin keskustelulle. Helpointa on lähestyä ihmistä, joka myös on tullut paikalle yksin. Esittele itsesi ja kysy mistä hän on ja mikä on tuonut hänet tilaisuuteen. Jos kyse on ohjelmallisesta tilaisuudesta, kysy mikä ohjelmassa teki häneen vaikutuksen tai mistä hän piti erityisesti. Kuuntele keskustelukumppaniasi ja ole aidosti kiinnostunut hänen ajatuksistaan ja osaamisestaan. Näin myös vastapuoli kiinnostuu sinusta ja mielipiteistäsi. Älä kuitenkaan sorru pitkään yksinpuheluun vaan palaa pian takaisin kumppaniisi kysymällä häneltä lisäkysymyksiä. Kun saat vastapuolen rennoksi, hän alkaa viihtyä tilanteessa ja keskustelu syvenee.

3. Ennen kun lähestyt kiinnostavassa yrityksessä työskentelevää ihmistä, tee taustatyö kunnolla. Selvitä, mitä yrityksessä on tällä hetkellä meneillään ja millaisia haasteita heillä on esimerkiksi rekrytoinnissa. Älä myy itseäsi, vaan pyri rakentamaan välillenne kiinnostavaa dialogia. Jos tilaisuus tulee, ole valmis kertomaan, miksi olet kiinnostunut juuri kyseisestä yrityksestä ja miten voisit vastata heidän tarpeisiinsa osaamisellasi.

4. Vaikka keskustelu etenisi mukavasti, verkostoitumisen ideana ei ole jumittua juttelemaan yhden ihmisen kanssa koko illaksi. Muista kuitenkin antaa käyntikorttisi. Kun saat kortin kiinnostavalta henkilöltä, lähetä hänelle viestiä, kiitä mielenkiintoisesta tapaamisesta ja ehdota, kuinka voisitte kehittää yhteistyötänne. Kun ilmaiset halusi sparrata ajatuksia yhdessä, tapaaminen voi hyvin johtaa esimerkiksi lounaaseen.

5. Lisää uudet kontaktisi LinkedIn-verkostoosi, jotta he pysyvät ajan tasalla tekemisistäsi. Ilmoita, että olet etsimässä uusia haasteita. Edistä myös muiden verkostoitumista esittelemällä toisilleen ihmisiä, joiden uskoisit olevan kiinnostuneita vaihtamaan ajatuksia.

Artikkelia varten on haastateltu Nordic Business Forum Oy:n toimitusjohtajaa Hans-Peter Siefeniä ja sarjayrittäjä Ilkka O Lavasia. Lisälähteenä on käytetty Entrepreneuer.com -sivustoa.