Talous ja raha

Verkkohuijarit vaanivat kesätuuraajia

Kesälomakauden aikana yritysten kannattaisi kiinnittää erityistä huomiota muutamiin turvallisuusseikkoihin.

Toimitusjohtajahuijausten määrä on ollut jo useamman vuoden ajan kasvussa. Erityisesti loma-aikoina verkkorikolliset hyväksikäyttävät tilaisuutta, jolloin paikalla on varahenkilöitä ja riski langeta huijaukseen on normaalia suurempi.

Näitä huijauksia kutsutaan toimitusjohtajahuijauksiksi ja niissä on kyseessä verkkoon siirtynyt rikollisuus. Rikolliset hankkivat ensin tietoa yrityksestä ja sen johtajista, lähestyvät yrityksen maksuista huolehtivaa henkilöä väärennetyllä sähköpostilla, jossa vaativat suorittamaan maksun kiireeseen tai poikkeukselliseen tilanteeseen vedoten. Sähköposti on useimmiten toimitusjohtajan allekirjoittama, ja se näyttää hyvin aidolta.

Ennaltaehkäise tietomurrot

Tietomurto tekee huijauksesta erityisen haasteellisen huijauksen kohteelle, sillä rikollisilla on tietomurron avulla pääsy organisaation tietojärjestelmiin. Nämä huijaukset eroavat tyypillisistä maksuhuijauksista siten, että niissä käytetään tavanomaista edistyneimpiä tapoja ja maksetut summat voivat olla erittäin suuria.

Organisaatiot voivat tehdä paljon ennaltaehkäistäkseen huijauksia. Tärkeintä verkkorikollisten hyökkäyksen pysäyttämisessä ovat organisaation omat ennalta mietityt prosessit. Koko henkilöstön kouluttaminen ja ohjeistaminen tietoturva-asioissa voi pysäyttää hyökkäyksen tai ainakin pienentää riskiä.

Näillä ohjeilla voi torjua tietomurtoja:

Noudata aina yrityksesi sovittuja maksunkäsittelyprosesseja ja hyväksymiskäytäntöjä. Myös poikkeuksellisissa tilanteissa – ja vaikka olisi kiire.

Älä koskaan maksa sähköpostilla saamaasi maksunsiirtoa tarkistamatta viestin ja maksun oikeellisuutta.

Tarkista sähköpostissa olevat yhteystiedot muualta ja soita viestin lähettäjälle puhelinvaihteen kautta, älä sähköpostissa mainittuun numeroon.

Älä anna puhelimessa tietoa yrityksesi käyttämistä teknologioista äläkä luovuta henkilökohtaisia salasanoja tai käyttäjätunnuksia.

Lähde: Nixu
www.nixu.com/fi