Työhyvinvointi

Verenpaine koholla?

12.1.2017 klo 7:00

Kohonnut verenpaine on piilossa oleva riski, koska se ei tunnu fyysisesti. Tutkimuksen mukaan iso osa suomalaisista pystyy listaamaan useita verenpaineen aiheuttamia sairauksia. Tästä huolimatta puolet aikuisväestöstä ei pidä verenpaineen mittaamista tarpeellisena.

Verenpaine on salakavala vaiva. Se on ei tunnu miltään. Verenpainetta pitäisikin seurata säännöllisesti viimeistään 30-vuotiaasta alkaen, ja jo aiemminkin, jos on riskitekijöitä tai käyttää e-pillereitä. Elämäntapoihin pitäisi kiinnittää huomiota jo nuorena.

Korvaamaton kovalevy -hankkeen TNS Gallupilla teettämän selvityksen mukaan jopa 80 prosenttia 30–50-vuotiaista suomalaisista tietää kohonneen verenpaineen vaaroista. Seurauksista tunnistetaan erityisesti sydänsairaudet. Huomattavasti huonommin tiedetään yhteydestä aivoverenkiertohäiriöihin eli aivoinfarkteihin ja -vuotoihin. Niihin sairastuu vuosittain 25 000 suomalaista, ja kohonnut verenpaine tuplaa sairastumisriskin.

Kyselyyn vastanneista naisista 67 prosenttia ja miehistä 51 prosenttia kertoi tietävänsä verenpaineensa. Tietoisuus ei välttämättä johda toimintaan: Puolet vastaajista ei pitänyt verenpaineen mittaamista tärkeänä.

Ennaltaehkäisy on paras hoitomuoto

Selvityksen mukaan enemmistö ajattelee, ettei aivoverenkiertohäiriöihin voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Niiden paras hoitomuoto on kuitenkin ennaltaehkäisy. Yksinkertainen tapa vaikuttaa verenpaineen kohoamiseen on esimerkiksi suolan vähentäminen, liikunta, terveellinen ruokavalio, tupakoimattomuus, alkoholin kohtuukäyttö ja riittävä uni.

Ethän jätä huolehtimatta aivoistasi? Tiedä siis verenpaineesi ja pidä se hallinnassa.

Lähde: Yksi Elämä