Lomat

Vauva tulossa? Näin valmistaudut äitiyslomaan töissä

Nainen valmistautumassa äitiyslomaan.

Onnittelut, maailman tärkeimmät työtehtävät odottavat! Kokosimme kuuden kohdan muistilistan sinulle, joka olet pian jäämässä äitiyslomalle.

1. Kerro töissä, että olet jäämässä äitiyslomalle

Raskaus on yksityisasia, ja halutessasi saat pitää sen sellaisena varsin pitkään. Riittää, että kerrot työnantajalle äitiysloman tarpeestasi kaksi kuukautta ennen äitiyslomalle jäämistä.

Äitiysloma, virallisesti äitiysvapaa, alkaa 30–50 arkipäivää eli noin 5−8 viikkoa ennen laskettua aikaa. Saat itse valita, milloin aloitat äitiysvapaasi.

Lue myös: Äitiysloma, vanhempainvapaa – vai miten se meni?

2. Vinkkaa työnantajalle hyvästä sijaisesta

Kun olet ilmoittanut työpaikalla tulevasta äitiyslomastasi, vapaan ajalle ryhdytään todennäköisesti etsimään sijaista. Sijaisen hankkiminen on työnantajan vastuulla.

Jos sinulla kuitenkin on mielessäsi sopiva ammattilainen talon sisä- tai ulkopuolelta, vinkkaa ihmeessä potentiaalisesta tekijästä työnantajallesi. Sijaisen etsiminen on aina ponnistus, joten työnantaja varmasti arvostaa apuasi. On myös mukavaa palata äitiyslomalta töihin, kun omaa tonttia on hoidellut osaava ammattilainen.

3. Perehdytä sijainen ennen kuin jäät äitiyslomalle

Jos sinulle on valittu sijainen ennen kuin jäät äitiyslomalle tai isyyslomalle, pääset parhaassa tapauksessa perehdyttämään hänet työhön.

Varaa perehdyttämiseen riittävästi aikaa. Mitä paremman perehdytyksen sijaisesi saa, sitä paremmat edellytykset hänellä on suoriutua töistä kunnialla. Muista, että minkä taakseen jättää, sen edestään löytää – kun huolehdit hyvin sijaisestasi, sijainen huolehtii hyvin töistäsi äitiysloman aikana.

4. Vaali työpaikan sosiaalisia suhteita äitiysloman aikanakin – jos siltä tuntuu

Äitiyslomalle jäätyäsi työyhteisösi jää odottamaan vauvauutisia, joten miksi et kertoisi niitä heille?

Jos siltä tuntuu, voit pitää muutenkin yhteyttä työkavereihisi ja esihenkilöösi myös äitiysloman aikana. Harva panee pahakseen vauvakuvaa tai kahta, saati pienokaisen vierailua työpaikalla. Älä kuitenkaan pommita työyhteisöä jatkuvilla vauvakuulumisilla.

Muista myös, että äitiyslomalla olet töissä vauvalla. Näin ollen sinulla ei ole velvoitetta pitää yhteyttä työyhteisöösi, jos sinulla ei ole siihen voimavaroja tai jos se ei tunnu tärkeältä.

5. Älä pelkää aukkoa ansioluettelossa

Lapsen hoitaminen on paras mahdollinen syy olla pois töistä. Älä siis stressaa sitä, miltä äitiysloma näyttää ansioluettelossasi. Äitiysloma ei ole aukko CV:ssä, joten kirjoita ansioluetteloon reilusti olleesi äitiyslomalla.

Jos virtaa riittää, syvennä tai laajenna osaamistasi äitiysloman aikana vaikka lukemalla ammattialasi kirjallisuutta, mutta älä ota paineita kouluttautumisesta. Äitiysloma on tarkoitettu vauvan hoitamista varten, joten voit hyvällä omallatunnolla keskittyä lapseesi.

Lue myös: Valmistaudu tulevaisuuden työelämään nyt – 3 tärkeää työelämätaitoa

6. Hae sinulle kuuluvia tukia äitiysloman tai isyysloman ajalta

Olet äitiysloman aikana oikeutettu tukiin, kenties palkkaankin. Tuoreimmat tiedot äitiysloman ajalta maksettavista tuista sekä muista lapsiperheiden etuuksista löydät aina Kelan verkkosivuilta.

Lue myös: Vinkit isyysvapaata suunnittelevalle