Työuran alussa

Vastuullisin kesäduuni -kilpailun voittajat selvillä!

30.8.2016 klo 12:10

Vastuullisin kesäduuni -kilpailu oli avoin kaikille Vastuullinen kesäduuni 2016 -kampanjassa mukana oleville työnantajille. Vastaajia tuli kaikista kilpailuun osallistuneista organisaatioista yhteensä 5036.

Osallistujamäärä huomioiden tulosten virhemarginaali on +/- 1.38%-yksikköä. Kilpailussa palkittiin parhaat kesätyönantajat kahdessa kategoriassa: 1) Suuret yli 250 työntekijää 80 kpl 2) Pienet alle 50 työntekijää + keskisuuret 50–250 työntekijää 15 kpl.

Suuret organisaatiot – 3 parasta

Parhaimman kesätyökokemuksen suurissa organisaatioissa tarjosi kesäkautena 2016 pohjoismainen rakennusala yhtiö Peab Oy. Tätä seuraavat kansainvälinen metsäkoneyritys Ponsse Oyj ja kotimainen vuokra-asuntoyhtiö VVO. Kova ja tasainen kisa johti useampaan jaettuun sijaan.

Pienet ja keskisuuret organisaatiot – 3 parasta

Parhaimman kesätyökokemuksen pienissä/keskisuurissa organisaatioissa tarjosi kesäkautena 2016 oululainen kemian alan yritys Arizona Chemical Oy. Kisa kärkisijoista oli tasaisen kova ja toiselle sijalle ylsi kaksi tahoa: jäätelökioskiyritys Jarkko Nikkilä Oy ja lasten leiritoimintaa järjestävä Lasten Kesä ry.

Lisäksi myönnettiin seuraavat kunniamaininnat:

- Innovatiivisin kesätyökäytäntö Työeläkeyhtiö Elo

- Esimerkillinen osatyökyisten ja vammaisten kesätyöllistäjä Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

- Esimerkillinen alle 18-vuotiaiden kesätyöllistäjä Konneveden 4H-yhdistys

- Esimerkillinen yrittäjäesimerkin tarjoaminen nuorille Heinähanko Oy

Vuoden kesätyöntekijä

Tänä vuonna valittiin ensimmäisen kerran myös Vuoden 2016 kesätyöntekijä yhteistyössä Oikotien kanssa.

– Ideana oli, että saamme hänestä oivan roolimallin nuorille! Painotimme valinnassa mielestämme tulevaisuuden työelämässä tarvittavia tärkeitä taitoja eli asiakaslähtöistä ajattelua, tinkimätöntä ja työtä pelkäämätöntä asennetta sekä oma-aloitteisuutta. Kesätyönantajat saivat ehdottaa omaa kesätyöntekijäänsä. Kilpailun voitti aivan upean työasenteen omaava abi Emma Hietanen, joka työskenteli Falkullan kotieläintilalla, projektijohtaja Vastuullinen kesäduuni 2016 -kampanja, Päivi Salminen-Kultanen, T-Media Oy:stä sanoo.

 Emma Hietasen kilpailuun Helsingin kaupungin Nuorisokeskuksesta ilmoittaneen Jatta Pullin perustelut:

”Emman tullessa Fallkullaan kesätyöntekijöiden perehdytykseen ennen varsinaisen työjakson alkua tuntui, kuin aurinko olisi tullut taloon. Hymyillen hän nyökkäili kuunnellessaan ja kyseli aktiivisesti. Työntekijänä Emma on sellainen, jonka palkkaisin heti. Hän on tunnollinen ja ahkera, lojaali, helposti lähestyttävä ja mukava kaikille. Emma on myös valtavan avulias. Emman asenne työntekoon on aivan omaa luokkaansa. Fallkullan kesäkahvilassa on usein todella kiire. Kaiken kiireen ja juoksun keskelläkin Emma hymyilee ja juttelee jokaiselle lapselle erikseen, kohteliaasti kyselee aikuisilta saisiko olla pullaa myös kotiin viemisiksi. Hänellä on aikaa asiakkailleen. Sama pätee myös työkavereihin. Emma juttelee kaikille, kyselee ja on kiinnostunut. Hän kuuntelee ja kohtaa aidosti. Hän valaisee pirteällä ja aurinkoisella olemuksellaan synkimmänkin sadepäivän. Emma pysyy rauhallisena ongelmatilanteissa ja on kykeneväinen pitämään päänsä kylmänä mieletöntä pelisilmäänsä käyttäen.  Hän hahmottaa upeasti kokonaiskuvan kahvilan pyörittämisestä sekä asiakaspalvelusta.  Liki joka kerta kysyessäni, onko tämä tehty tai onko tätä tuotetta haettu, on Emma jo tehnyt sen. Emmaan voi luottaa. Hän oppii asiat salamannopeasti ja kantaa hienosti vastuunsa, on ylpeä tekemästään työstä.  Emma osaa ottaa vastaan kehittämiskohteita ja rakentavaa palautetta ja itse osaa sanoittaa ja analysoida omaa työtapaansa.   Tällaisen henkilön työkaverina toivoisin jokaisen voivan olla. Tästä syystä ehdotamme Emmaa vuoden 2016 kesätyöntekijäksi koko Fallkullan työtiimin puolesta.”

Hyviä kesätyökokemuksia

Tutkimuksen mukaan suomalaisten kesätyöntekijöiden kokemus kesätöistä on selkeästi hyvän puolella. Kesätöissä on siis viihdytty!

Työsopimukseen asiat on hoidettu suomalaisilla kesätyöpaikoilla erinomaisesti – ja näin pitääkin olla, koska velvoitteet ovat lakisääteisiä. Työyhteisön avoimuus ja tuki sekä suositteluinto ovat myös suomalaisten kesätyöpaikkojen vahvuuksia.

Selkeä kehityskohde liittyy palautteen saamiseen: kesätyöntekijät kaipaavat selvästi tämänhetkistä runsaammin palautetta omasta työstään.

Lisätietoja:

T-Media Oy: Päivi Salminen-Kultanen / Liiketoimintajohtaja/Projektijohtaja Vastuullinen kesäduuni 2016 –kampanja, paivi.salminen-kultanen@t-media.fi

Reeta Sutinen / Tutkimuspäällikkö, reeta.sutinen@t-media.fi

www.t-media.fi

@vastuullinen_kesaduuni

@kesaduuni

facebook.com/vastuullinenkesaduuni

www.kesaduuni.org

#VKD16

Youtube: kunkoululoppuu

Lähde: Kesäduunitutkimus