Blogi

Vastuullinen työnantaja tekee muutakin kuin raportoi

8.11.2019 klo 17:16

Jokainen aikaansa seuraava yritys puhuu nyt vastuullisuudesta, mutta harva vie vastuullisuuden liiketoiminnan ytimeen pelkän raportoinnin sijaan.

Vastuullisuudesta on tullut trendikästä. Milleniaalit odottavat, että työnantaja allekirjoittaa arvot, joihin he voivat itsekin sitoutua ja näissä arvoissa vastuullisuus on yhä kovemmassa huudossa. Työpaikalta odotetaan nykyään muutakin kuin palkanmaksukykyä – muissakin ikäryhmissä kuin milleniaaleissa. Työllä ja yrityksellä pitäisi olla syvempikin merkitys kuin pelkkä tulonlähteenä toimiminen.

Vastuullisuus on kuitenkin muutakin kuin vuosiraportti, jollaisena se monelle yritykselle valitettavasti näyttäytyy. Toki raportointi on osa vastuullisuustyötä ja läpinäkyvyyden varmistamista, mutta sen ei yksinään pitäisi olla vastuullisuustyön tulos. Tarvitaan tekoja, jotka muuttavat yrityksen asemaa yhteiskunnassa ja yhteiskuntaa parempaan suuntaan.

Miten vastuullisuus näkyy työelämässä?

Vastuullinen työnantaja voi tarkoittaa montaa asiaa: perinteisesti vastuullisuussateenvarjon alle tippuu niin työ ihmisoikeuksien ja tasa-arvon, ilmaston, korruption estämisen kuin vastuullisten toimitusketjujen hallinnan parissa – vain muutaman mainitakseni. Tulokulmia vastuullisuuteen siis riittää, mikä on hyvä – keskittymällä omalle yritykselle ja toimialalle merkittävien ongelmakohtien ratkomiseen voidaan saavuttaa tuloksia paremmin kuin syleilemällä jokaista yritysvastuullisuuden osa-aluetta.

Jotta työnantaja voi saavuttaa todellisia vaikutuksia vastuullisuustyöllään, pitäisi vastuullisuustavoitteiden olla osa yrityksen ydintä, strategiaa. On helppoa kertoa kivoja tarinoita siitä, miten firma tarjosi työaikaa vapaaehtoistyöhön verrattuna siihen, että puututtaisiin johonkin aidosti hankalaan aiheeseen, joka joko yritystä korventaa tai toimialaa – kuten vaikkapa epätasa-arvo palkoissa. Vaikka vapaaehtoistyö onkin tärkeää ja hyvä tapa antaa yhteiskunnalle takaisin, eivät yksittäiset stuntit riitä, jos halutaan aidosti luoda mainetta vastuullisena toimijana. Se kun vaatii rohkeutta nostaa kissa pöydälle ja myöntää myös omat virheet: meillä tämä ei vielä toteudu, mutta näin aiomme korjata tilanteen.

Mitä sinä odotat työnantajalta vastuullisuuden osalta?