Blogi

Vastuullinen kesätyönantaja – muista nämä

Paula Narkiniemen blogi, jossa aiheena työn ja työnhaun maailma.
Blogi

Moni nuori astuu työelämään ensimmäistä kertaa tänä kesänä kesätyön myötä. Ei ole yhdentekevää, minkälaiseksi tuo kokemus muodostuu ja siksi työnantajalla on suuri vastuu – ja samalla mahdollisuus – vaikuttaa positiivisesti nuoren kokemukseen työelämästä.

Oma ensimmäinen kesätyöpaikkani oli golfkentän kentänhoitajana: toisen kesätyöntekijän kanssa siistimme hiekkaesteiden reunoja, paikkasimme väyliä ja kaikkea muuta kentän hoitoon liittyvää. Kokemus oli tosi positiivinen: kokenut työyhteisö otti meidät junnut lämpimästi vastaan ja kohteli vertaisinaan ja piti meidän puoliamme tarvittaessa.

Kaikilla näin ei ole. Joka kesä korviimme kantautuu ikäviä tarinoita kesätyöpaikoista, joissa nuoret sivuutetaan, heitä ylenkatsotaan ja kohdellaan ikävästi, jopa syrjien. Tai sitten perehdytys työhön unohdetaan, nuori palloilee kesän oman onnensa nojassa tai pahimmillaan joutuu epämotivoituneen esihenkilön passattavaksi ja sätkynukeksi. Poissa ovat oppimisen ilo ja positiivinen kokemus työelämästä.

Lue myös: Rohkea esihenkilö valmentaa itsenäiseen päätöksentekoon ja kannustaa menestykseen

Onneksi jokainen työnantaja voi tänäkin kesänä hoitaa homman toisin ja panostaa siihen, että nuoren ensikosketus työelämään on positiivinen ja hän kesätyörupeaman jälkeen kokee työelämään astumisen mielekkäänä.

Kyse ei ole mistään rakettitieteestä vaan lopulta perusasioista: kohtele kesätyöntekijää kuin muitakin työntekijöitä – kunnioituksella.

Lue myös: Kesätyöntekijöiden rekrytointi

Alkuun pääsee muistamalla nämä perusasiat:

1.     Kesätyö ei ole ilmaistyövoimaa, vaan myös kesätyöntekijälle tulee maksaa kohtuullinen korvaus työstä ja huolehtia, että työsuhteen alussa on kirjallinen sopimus kunnossa ja sen päättyessä nuori saa työtodistuksen suorituksestaan.

2.     Kohtele kesätyöntekijää oikeudenmukaisesti ja tasavertaisesti, kunnioituksella.

3.     Huolehdi, että kesätyöntekijällä on motivoitunut esihenkilö ja ohjaaja kesän ajan: tyyppi, joka huolehtii, että kesätyöntekijä tietää mitä tehdään ja miksi ja auttaa tarvittaessa.

4.     Hoida perehdytys kuntoon: organisoi riittävä perehdytys työhön ja työnantajaan, jotta nuori ymmärtää miksi asiat tehdään kuten tehdään ja keneen olla yhteydessä, jos ongelmia tulee.

5.     Ota nuori aktiivisesti osaksi työyhteisöä: vaikka suuri joukko vakityöntekijöistä lomaileekin kesätyörupeaman aikana, on tärkeää tarjota kesätyöntekijälle mahdollisuus olla aktiivinen osa työyhteisöä. Kyse voi lopulta olla hyvinkin pienistä asioista, kuten kutsusta kahvihetkiin ja osallistaminen keskusteluun.

6.     Pyydä ja anna palautetta pitkin kesää, jotta molemmat osapuolet ovat kärryllä siitä, miten menee ja miksi.

7.     Muista, että työnantajalla on tärkeä rooli positiivisen kokemuksen luomisessa myös kesätyöntekijälle.

Lue myös: Kesätyönhakijat – nuo kirkasotsaiset tulevaisuuden toivot