Blogi

Vastauksella on väliä

Kuulun niihin ihmisiin, joille pienilläkin nyansseilla on merkitystä silloin kun kommunikoidaan toisten kanssa.

Saatan jäädä märehtimään toisten sanomisia ja viattomilta kuulostavia heittoja ja jälkikäteen arpomaan, ymmärsiköhän vastaanottaja viestini oikein vai ei ja tulinko ylipätään ymmärretyksi kuten tarkoitin. Tämä aiheuttaa ajoittain haastaviakin tilanteita etenkin työympäristössä, jossa viestitään useiden erilaisten persoonien kanssa ja jossa viestintätyylit saattavat kolahdella toisiaan vasten kipakastikin. Toisaalta osaan myös arvostaa varsin pieniäkin eleitä ja sanoja eikä kaikkea tarvitse vääntää rautalangasta.

Olen kirjoittanut tähän blogiin useaan otteeseen rekrytointiviestinnän merkityksestä ja siitä, miten se vaikuttaa työnantajan maineeseen – hyvässä ja huonossa. Se, miten työnantaja kommunikoi työnhakijoiden kanssa rekrytoinnin eri vaiheissa vaikuttaa vahvasti työnhakijoiden kokemukseen koko yrityksestä. Joskus negatiiviseen kokemukseen tarvitaan vain yksi lähettämätön viesti tai kiireessä soitettu puhelu, jonka sisällölle soittaja ei ole kiireessään muistanut uhrata riittävästi aikaa.

Mutta sitten on myös niitä positiivisia pieniä murusia, jotka saavat hakijan tuntemaan itsensä merkitykselliseksi ja arvostetuksi, vaikka paikkaa saati kutsua haastatteluun ei irtoaisikaan. Tällaiselle viestien nyansseja arvostavalle tarinat työnantajan osoittamista pienistäkin positiivisista eleistä ja viesteistä työnhakijaa kohtaan rekrytointiprosessin aikana ovat hunajaa korville.

Tässä eräs suorastaan ihastuttava esimerkki. Ystäväni kertoi saaneensa erään rekrytointiprosessin - joka ei tällä kertaa päättynyt työsuhteen solmimiseen - päätteeksi työnantajalta postitse lahjakortin iTunesiin ja viestin ”Olit yksi parhaista”. Yksinkertaista, mutta ah niin toimivaa. Aivan sama lunastaako hakija lahjakorttia vai ei, sillä ele on jo itsessään erilainen ja saa vastaanottajan tuntemaan työnhakuun käyttämänsä ajan olleen sen arvoista, vaikka paikkaa ei irronnutkaan.

Aina ei siis tarvitse miettiä ”liian isosti”, vaan joskus pienikin nyanssi voi ratkaista pelin työnantajan eduksi – muista siis, että kohtaat aina ihmisen rekrytointiprosessissa, et paperia tai CV:tä.

Paula Narkiniemi
Vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina