Työhyvinvointi

VARO-muistisääntö luomien tarkkailuun

Muistatko VARO-muistisäännön luomien tarkkailuun?

Kaikilla ihmisillä on luomia. Tavalliset pigmenttiluomet ovat yleensä vaarattomia, mutta miten tunnistaa huolestuttavat ihomuutokset? Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta vastasi luomia koskeviin kysymyksiin.

1. Miksi toisilla on paljon luomia?

Luomien määrä on yksilöllinen.  Yleisimpiä ovat ruskeat melanosyytti- eli pigmenttiluomet, joita kaikilla on joitain kymmeniä. Luomien määrä alkaa yleensä lisääntyä lapsuus- ja nuoruusiässä, kun ihokohtaan kerääntyy pigmenttisoluja. Nuorten aikuisten iholla luomia on eniten. Keski-iässä uusien luomien syntyminen vähenee. Vanhemmilla henkilöillä oma elimistö voi alkaa jopa poistaa luomia iholta.

2. Ovatko pigmenttiluomet vaarattomia?

Lähtökohtaisesti pigmenttiluomet ovat vaarattomia. Ne saattavat kuitenkin kehittyä pahanlaatuisiksi ja edetä melanoomaksi, joka on ihosyövän vaarallinen muoto.

3. Miten melanoomaan sairastumista voi ehkäistä?

Melanoomariskiä lisää liiallinen aurinkoaltistus ja runsasluomisuus, jonka rajana pidetään yli sataa luomea. Koska luomien määrään ei voi vaikuttaa, runsasluomisen kannattaa seurata ihoaan erityisen tarkasti. Melanoomariskiä nostavat myös erityisesti lapsuusaikana tapahtunut ihon palaminen sekä runsas solariumissa käynti. Ainoa tehokas melanooman ennaltaehkäisykeino on riittävä UV-säteilyltä suojautuminen esimerkiksi aurinkovoiteilla, peittävällä pukeutumisella ja välttämällä suoraa auringonpaistetta kuumimpaan aikaan.

4. Kehittyykö melanooma aina vain olemassa olevaan luomeen?

Melanoomista vain 20 prosenttia kehittyy iholla aiemmin olleeseen pigmenttiluomeen – valtaosa syntyy ihokohtaan, jossa ei ole aikaisemmin ollut luomea. Melanooma ja muut ihosyövät ovat länsimaiden nopeimmin yleistyviä syöpälajeja. Niiden määrä on lisääntymässä myös Suomessa, jossa diagnosoidaan vuosittain noin 1 300 melanoomatapausta.

5. Millaisia muutoksia luomissa kannattaa tarkkailla?

Jos yksittäinen luomi muuttaa nopeasti muotoaan tai laajenee, muuttuu moniväriseksi tai reunoiltaan epätasaiseksi, se on syytä tarkastuttaa lääkärin vastaanotolla. Luomi on usein hyvä poistaa, jos se muuttuu rakenteeltaan kyhmymäiseksi tai vuotaa verta. Tavallisimmin luomi poistetaan leikkaamalla paikallispuudutuksessa.

Luomen tunnistamiseen voi käyttää VARO-muistisääntöä:

V– Väri vaihtuu tummaksi tai epätasaiseksi

A– Alue laajenee nopeasti

R – Reunasta tulee epätarkka

O – Osat epäsymmetriset

Lähde: Terveystalo