Työuran alussa

Vapaaehtoistyö avaa uusia ovia

15.4.2015 klo 11:03

Vapaaehtoistyötä ei tule välttämättä ajatelleeksi työllisyyden edistäjänä, vaan enemmänkin harrastuksena. Vapaaehtoistyö voi kuitenkin avata uusia ovia ja mahdollisuuksia, ja sen kautta voi löytää jopa vakituisen työn.

Vapaaehtoistyö on perinteisesti yksittäisten ihmisten tai yhteisöjen hyväksi tehtyä työtä, josta ei saa rahallista korvausta tai palkkaa. Vapaaehtoistyötä tehdään siis omasta vapaasta tahdosta. Jotkin vapaaehtoisyhteisöt saattavat maksaa vapaaehtoistyöntekijöilleen pientä kulukorvausta, kuten matkakuluja.

Vapaaehtoistyö on siitä hauskaa, että sitä voi tehdä iästä ja asuinpaikasta riippumatta. Myös ulkomaille voi hakeutua vapaaehtoistyöhön, ja se onkin hyvin suosittua esimerkiksi nuorten välivuottaan viettävien keskuudessa. Vapaaehtoistyössä tapaa paljon uusia ihmisiä ja voi samalla luoda verkostoja tulevia työkuvioita ajatellen.

Järjestöillä ja seuroilla on tarvetta vapaaehtoistyöntekijöistä. Esimerkiksi Punainen Risti, erilaiset vanhusten ystäväpalvelut, puhelinpäivystykset ja katupartioinnit tarjoavat työtä innokkaille vapaaehtoisille. Kannattaa surffailla erilaisten järjestöjen ja seurojen nettisivuilla ja tarjoutua reippaasti hommiin.

Nuorten Exit auttaa

Nuorten Exit vapaaehtoistoiminta ottaa mielellään mukaan uusia toimijoita pääkaupunkiseudulle. Toiminnan tarkoituksena on ennaltaehkäistä nuoriin kohdistuvaa seksuaalista kaltoinkohtelua ja vastikkeellista seksiä. Se tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa ja tukea 13-29-vuotiaille nuorille sekä heidän vanhemmilleen tai nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille.

– Vapaaehtoistyö on suuri rikkaus niin vapaaehtoistyöntekijöille kuin yhteisöillekin, jossa vapaaehtoistyötä tehdään. On tärkeää, että kaikki tuntevat vapaaehtoiset ”osaksi porukkaa” ja heidän työpanostaan arvostetaan. Meillä on Nuorten Exitissä tosi hyvä tiimi, joita sanon supervapareiksi, toiminnanjohtaja Tanja Auvinen Nuorten Exitistä sanoo.

Vapaaehtoistyö on hyvää vastapainoa muulle tekemiselle ja siihen on Suomessa hyvät mahdollisuudet. On hyvä muistaa, että vapaaehtoistyön voi aloittaa myös oma-aloitteisesti eli kerätä porukan koolle ja tehdä vapaaehtoistyötä haluamallaan tavalla.

– Itse koen tärkeäksi myös työn ulkopuolisen yhdistystoiminnan. On hienoa vaikuttaa tärkeäksi kokemiinsa asioihin. Miinuspuolena vapaaehtoistyössä on riittämättömyyden tunne, mutta yhdessä saamme paljon aikaan, Tanja Auvinen sanoo.

Lue lisää:
www.nuortenexit.fi