Työnhaku

Valmennusta työnhakijalle

27.1.2016 klo 7:00

Työnhakuun on saatavilla erilaisia valmennuspalveluja. Valmennus mahdollistaa omien tavoitteiden kirkastamisen ja tehostaa työnhakua.

Työnhakijan oma aktiivisuus on erittäin tärkeää, sillä työpaikkoja on vähän tarjolla. Läheskään kaikki työpaikat eivät ole julkisesti haussa, joten on hyvä pitää omat tuntosarvet pystyssä piilotyöpaikkojen löytämiseksi. Lisäksi työnhakijan pitää osata myydä ja markkinoida itsensä, mikä on joskus suomalaisille vaikeaa. Hyväkään tuote ei myy, jos se on väärin paketoitu.

Uuteen työhön (www.uuteentyohon.fi) tarjoaa apua työnhaussa onnistumiseen sekä verkkovalmennuksen että henkilökohtaisen valmennuksen muodossa. Kenelle tällainen valmennus sopii?

– Valmennuksesta hyötyvät ne, jotka ovat ns. työpaikkojen välissä hakemassa työtä aktiivisesti, mutta myös uranvaihtajat, jotka haluavat suunnitella uutta työtä pidemmällä aikajänteellä. Tarjolla on työnhaun kattava peruspaketti sekä kahdelle erilliselle ryhmälle muokattu valmennus: viisikymppisille tarkoitettu työnhakuvalmennus pureutuu perusasioiden lisäksi kokeneempien ammattilaisten erityiskysymyksiin työnhaussa, ja nuorille tarkoitettu valmennus auttaa vasta vähän työkokemusta omaavia henkilöitä työnhaussa sekä jo työssä olevia nuoria oman uran rakentamisessa, Jaana Toppari kertoo.

Talousalan ammattilaisille on kysyntää

Uuteen työhön -valmennus on tarkoitettu kaikille, toimialasta ja tehtävästä riippumatta, mutta eniten siitä hyötyvät toimihenkilöt sekä asiantuntija- ja/tai esimiestaustaiset henkilöt.

– Talousalan ammattilaisille tuntuu töitä riittävän, samoin kiinteistösijoittamisessa on kysyntää. Yleisesti ottaen näyttää siltä, että ainakin hoiva-alalla ja rakennusalalla on paikkoja auki; ja tietyistä rakennusalan erikoisammattilaisista on ollut pulaa jo vuosia. Lisäksi hyville myyjille on aina kysyntää, Jaana Toppari summaa.

Työllisyystilanne on Suomessa hälyttävä. Työpaikkoja katoaa edelleen koko ajan eikä työvoiman kysyntä vastaa tarjontaa, vaan rakenteellinen työttömyys lisääntyy.

– Hyvinä taloudellisina aikoina on vara ottaa ns. hyviä tyyppejä kasvamaan organisaatioon, vaikka osaaminen olisi vasta kehittymässä, kun taas heikkoina aikoina rekrytointi voi kaatua inhimillisesti katsottuna aivan liian pieniin asioihin, joilla ei ole lopulta mitään tekemistä itse työtehtävän suorittamisen kannalta, Toppari muistuttaa.

Työpaikkojen vähyydestä ja ikärasismista valitetaan paljon. Topparin kokemus kuitenkin on, että ikä ei ole este työnsaannille, jos asenne ja osaaminen ovat kunnossa.

– Sinnikkyyttä tosin tarvitaan, mutta sitä tarvitsevat nykyään kaikki, jotka hakevat töitä.

Työnhaku ei onnistu parhaalla mahdollisella tavalla, jos tyytyy hakemaan ainoastaan yksi yhteen entisenkaltaista työtä – jota ei kenties enää edes ole omassakaan – tai suihkii kymmeniä hakemuksia sinne tänne miettimättä asiaa sen syvällisemmin, Jaana Toppari vinkkaa.

Työnhaussa siis ratkaisee laatu, ei määrä. Työnhaku on taitolaji, jossa suunnitelmallisuus palkitaan: unelmatyö voi löytyä aivan eri suunnasta kuin mitä on aluksi tullut ajatelleeksikaan.

– Vaikka työllisyystilanne on juuri nyt surullista katsottavaa: työllä on ihmiselle paljon muutakin merkitystä kuin raha, vaikka sekin on tärkeää. Erityisesti minua harmittaa, jos työnhakija itse jännittäessään torpedoi omat mahdollisuutensa. Työhaastattelu on äärimmäisen latautunut ota-tai-jätä -tilanne ja esimerkiksi introvertit eivät aina osaa myydä itseään työhaastattelussa, vaikka voisivat olla todella oivallisia työntekijöitä.

Rekrytoinnissa merkitystä pitäisikin olla vain asioilla, jotka ovat relevantteja haettavan tehtävän kannalta.

– Lainaan mielelläni erästä asiakastani, jolla on selkeät periaatteet rekrytoinnissa: ”Vain kaksi asiaa ratkaisee”, hän sanoo ja osoittaa päätään ja sydäntään. Hänen liiketoimintansa menestyy loistavasti ja ihmiset viihtyvät – erilaisuus on rikkaus, Jaana Toppari summaa.

Jaana Toppari Consulting Oy

www.topco.fi

www.uuteentyohon.fi