Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työllisyysnäkymät

Välillä työelämä vaatii joustoa

16.1.2017 klo 11:49

Työelämän joustot tuovat helpotusta erilaisiin elämäntilanteisiin tai tarjoavat mahdollisuuden osaamisen kehittämiseen. Joskus jo pienikin jousto tekee elämästä helpompaa.

Työterveyslaitoksen vanhemman tutkijan Annina Ropposen mukaan työelämän joustot sopivat hyvin erilaisiin elämäntilanteisiin. Opiskelijalle osa-aikatyö voi olla reitti omalle alalle. Pienten lasten vanhemmille se tarjoaa mahdollisuuden viettää enemmän aikaa lasten kansa hylkäämättä silti työelämää kokonaan. Yksi joustoa vaativa työelämän murroskohta voi olla omien vanhempien tai puolison sairastuminen. Jos hoivavastuu tuntuu työn rinnalla liian raskaalta, osa-aikatyö, liukuva työaika ja etätyömahdollisuus voivat tarjota tilanteeseen kiperästi kaivattua apua.

Ropponen itse käyttää etätyömahdollisuutta satunnaisesti. Työterveyslaitoksella ovat käytössä myös liukumat työpäivän alussa ja lopussa. Itsensä voi halutessaan kirjata ulos työajalta kesken päivän käydäkseen asioilla tai vaikka kuntosalilla. Työaikaa seurataan kulunvalvonnalla ja jos saldoa kertyy yli, työsopimuksen määrittelemän viikkotyöajan ylittävät tunnit voi muuttaa vapaapäiviksi.

– Vaikka suomalainen työelämä tarjoaa verraten hyvin joustoa, vaihtelee tilanne työpaikkojen välillä. Joustot  on yleisimpiä pääkaupunkiseudun asiantuntijaorganisaatioissa ja isoissa kasvukeskuksissa. Monia tehtäviä, kuten tehdas- ja hoitotyötä, sen sijaan on vaikea tehdä etänä.

Vaikka mobiiliteknologia mahdollistaa työn liikkuvuuden aiempaa paremmin, etätyöhön liittyy usein tietosuoja- ja työturvallisuuskysymyksiä, jotka yritysten on ensin ratkaistava.

Punnitse jouston vaikutuksia talouteesi

Kaipaako osaamisesi päivitystä? Opintovapaa antaa mahdollisuuden esimerkiksi ylennyksen tai esimiestehtävien vaativan muodollisen pätevyyden hankkimiseen tai oman osaamisen laajentamiseen. Vuosittain opintovapaata hyödyntää noin 10 000 suomalaista. Ropposen mukaan on vielä aikaista arvioida, kuinka hallituksen aikuiskoulutustuesta tekemät leikkaukset tulevat vaikuttamaan asiaan jatkossa.

Tänä vuonna muutokset näkyvät myös vuorotteluvapaassa, jonka saamiseen vaaditaan jatkossa 20 vuoden yhtäjaksoinen työhistoria. Samalla vuorotteluvapaan kesto rajattiin maksimissaan puolen vuoden mittaiseksi.

Työntekijän kannalta iso kysymys joustoissa on taloudellinen aspekti. Kun työaika lyhenee ja tulot sen myötä tippuvat, on tärkeä arvioida millaisella palkalla voi tulla toimeen. Myös epävarma taloustilanne voi saada työntekijän miettimään, uskaltaako asiasta avata suutaan työpaikalla.

Ropponen huomauttaa, ettei jouston tarvitse aina olla suuri ollakseen hyödyksi.

– Joskus jo 15 minuutin työaikalyhennys voi auttaa niin, että työstä ehtii aikaisempaan bussiin ja hakemaan lapset ajoissa tarhasta. Jos työaikaa lyhennetään noin tunnilla viikossa, ei se vielä tunnu palkassa merkittävästi. Tutkimusten mukaan äidit jotka tekevät lyhennettyä työpäivää, työskentelevät aiempaa tehokkaammin, sillä järjestely vapauttaa heidät stressaamasta lapsiin liittyviä järjestelyjä.

Yksityisyydensuoja velvoittaa esimiestä

Omaan tilanteeseen sopivista joustomahdollisuuksista kannattaa keskustella esimiehen kanssa. Usein on hyvä idea kokeilla muutosta kuukauden tai pari ja katsoa, kuinka järjestely vaikuttaa itseen ja työnantajan tarpeisiin.

Optimimaailmassa työpaikalla on avoin ja keskusteleva kulttuuri ja omasta tilanteesta on helppo kertoa esimiehelle avoimesti. Aina näin ei kuitenkaan ole ja joskus yhden saavuttamat etuudet voivat aiheuttaa muissa kyräilyä ja ihmettelyä.

– Yksityisyydensuoja koskee jokaista työntekijää. Siksi esimiehiltä vaaditaan osaamista keskustella työntekijän tilanteesta hienovaraisesti. Samalla on hyvä sopia, miten kertoa asiasta muille. Koska esimerkiksi työnajan lyhennyksen myötä työtehtäviä joudutaan muokkaamaan tai vähentämään, tulee päättää, kenelle työt siirretään vai jätetäänkö osa kokonaan tekemättä. Muiden kannalta taas on olennaista tietää, mitä työntekijän kanssa on sovittu, mitä se vaikuttaa muihin ja miten asian suhteen toimitaan.

Ropposen mukaan moni lähtee hakemaan joustoja vasta silloin kun esimerkiksi oma väsymys on kasvanut  turhan suureksi.

– Ei ole mitenkään väärin ottaa asiaa esille. Usein käy niin, että kun yksi työpaikalla avaa suunsa, myös muut voivat tunnistaa vastaavia tarpeita elämässään.

Anna Väre