Työterveyslaitoksen asiantuntijat selvittivät missä töissä ja ammateissa on kaikkein suurin riski sairastua kemikaalialtistumisen vuoksi.

Listan kärjessä ovat lujitemuovityö ja veneiden laminointi, rakennusten purkutyö, metallimalmien kaivos- ja louhostoiminnan pölyinen työ ja lattioiden päällystyö ja automaalarin työ. Vaarallisia työt ovat siksi, koska niissä altistutaan pölyille, liuottimille ja hengitysteitä ärsyttäville kemikaaleille. Arviointi tehtiin rekisteritietojen ja asiantuntijoille tehtyjen kyselyjen perusteella. Usealle riskityölle on tehty myös malliratkaisuja ja tietokortteja kemikaalialtistumisen hallintaan. 

Noin miljoona altistuu työssä haitoille

Noin miljoona suomalaista altistuu työssään erilaisille pölyille, kaasuille tai muille kemiallisille tekijöille. Teollisuudessa kemikaaleille altistuu 40 prosenttia työntekijöistä ja pölyille 60 prosenttia. Rakennusteollisuudessa vastaava luvut ovat 38 prosenttia ja 78 prosenttia.  Altistuminen aiheuttaa ammattitauteja ja muita työperäisiä sairauksia jopa kuolemia. EU-tasolla 44 prosenttia työhön liittyvistä kuolemista aiheutuu altistumisesta vaarallisille aineille.

Vaikka tietoa yksittäisistä altisteista on paljon, tieto on hajallaan ja tiedon käyttö työpaikoilla hankalaa. Terveysriskejä ei tunnisteta ja monet erityisen altistavat työt on ulkoistettu pienille alihankkijoille, joilla ei ole valmiuksia kemikaalihaittojen ehkäisyyn.

Suojaimet ovat vasta viimeinen, mutta usein välttämätön keino riskien hallinnassa. Kun epäpuhtauslähdettä ryhdytään hallitsemaan, paras tapa on korvata haitallinen aine vaarattomammalla, seuraavaksi muuttaa prosessia tai sulkea ja eristää se sekä käyttää märkiä menetelmiä pölyjen hallitsemiseksi. Jos epäpuhtautta on jo päässyt ilmaan, keinona on ilmanvaihdon sekä työtapojen parantaminen ja siisteydestä huolehtiminen. Lisäksi tarvitaan työntekijöiden koulutusta. Henkilönsuojaimet ovatkin vasta viimeinen vaihtoehto altistumisen hallinnassa, joskin niitä tarvitaan erityisesti huolto- ja korjaustöissä.

Top 10 vaaralliset työt

Kemikaalialtistumisen kannalta merkittävimmät riskityöt ja ammatit ovat lujitemuovityö ja veneiden laminointi, rakennusten purkutyö, metallimalmien kaivos- ja louhostoiminnan pölyiset työ, lattioiden päällystystyö, betonituotteiden valmistustyö, automaalarin työ, formaldehydiliimojen käyttö puuteollisuudessa, hitsaustyö ja polttoleikkaus metallituotteiden, muiden koneiden ja laitteiden sekä kulkuneuvojen valmistuksessa, alumiinin hitsaus ja polttoleikkaus sekä leipomotyö.

Lujitemuovi- ja veneenrakentamisessa altistutaan styreenille, joskin onneksi paljon vähemmän kuin 20 vuotta sitten. Styreeni on väritön aromaattinen haihtuva hiilivety. Tehokkain tapa vähentää styreenille altistumista on vähentää styreenihöyryä oikealla raaka-aineiden valinnalla ja laminointitavalla. Veneenrakennuksen ammattitutkintojen vaatimuksiin on myös lisätty työturvallisuusosio ja tuotettu koulutusmateriaalia.

Keuhkosyöpää eniten hitsaus- ja kaivostyössä

Riskitöiden tautitaakkalaskelmien mukaan keuhkosyöpätapauksia esiintyy eniten hitsaus- ja polttoleikkaustyössä. Myös metallimalmien kaivos- ja louhostyössä on riski sairastua keuhkosyöpään.  Riskiä lisää muun muassa altistuminen dieselpakokaasuille.  Astman, keuhkoahtaumataudin ja silikoosin aiheuttama tautitaakka on suurin rakennusten purkutyössä.

Asbestialtistuminen on nykyisin vähäistä, mutta 30–50 vuotta sitten tapahtuneet altistumiset aiheuttavat edelleen ison osan ammattitaudeista. Ihotauteja tai hengitystieallergioita esiintyy eniten leipureilla, kampaajilla ja hitsaajilla. Elinikäinen henkilökohtainen ammattitautiriski oli suurin automaalarin työssä.

Valtaosa edellä mainituista altisteista ei kuulu EU:n kemikaalilainsäädännön (REACH) piiriin, vaan niiden aiheuttamia työterveysriskejä säädellään vain työsuojelulainsäädännön kautta. Työturvallisuus- ja ympäristölainsäädäntö säätelevät kemikaalien turvallista käyttöä työpaikalla ja sisältävät myös prosessipäästöt, kun taas REACH-asetus koskee vain kemiallisia aineita sekä aineita seoksissa ja esineissä. REACH säätelee markkinoilla olevien kemiallisten aineiden riskinhallintaa.

Tutkimusraportti: Kemikaaliriskien hallinta kuntoon: Rekisteritietoon perustuva selvitys kemikaaleille altistavista riskitöistä ja –ammateista. Louhelainen, Uuksulainen, Saalo, Mikkola, Hyytinen, Karjalainen, Priha, Santonen. Työterveyslaitos 2017. www.julkari.fi

 

Lähde: Työterveyslaitos

 

 

Kommentit

11

Plösö

No onneksi kemiantehtaissa on turvallista....🤔
10

Pyttäri

Entäs kemikaaleja kuljettavat säiliöautokuskit... Itsekkin ehtinyt kuljettaa kymmeniä eri vak luokiteltuja tuotteita...
9

Heh .....

Onneksi autonasentajan ei tarvitse huolehtia tuollaisesta esim. Jarrujen puhdistus sprayn/puhdistus sprayn käytön yhteydessä sillä sehän on vain suurimmalta osiltaan Teollisuusbensiiniä ja autonasentajat ovat sellainen Uhrattavissa oleva Ammattiryhmä :(
7

Svetsari

Hitsais hanskaan ja kuolis syöpään t.hitsari
12

Anonyymi

Palomies altistuu uransa aikana tuhannisille ellei peräti kymmenille tuhansille palossa vapautuville syöpävaarallisille pienhiukkasille. Ja lisäksi mahdolliset kemikaalialtistukset muusta työstä. Silti eläkeikä on korkea, eikä ammattia luokitella syöpävaaralliseksi.
7

Just

Ei varmaan joudu
8

Pikimies

Mites nuo pikimiehet?
9

Tervari

Tervarit on vuorannu keuhkonsa pikipannun välittömässä läheisyydessä "hyvillä käryillä"
8

Hitsari

Kaasun täyttämillä keuhkoilla hyvä lähtiä töistä kotiin,siihen raskasmetallit,uv ja muu paska kroppaan. Säiliökuskilla tulee ilmasuulakkeista ihan ulkoilmaa.
7

Rengasasentaja

Entäs rengasasentajat.Altistutaan jarrupölylle,asfalttipölylle,maantiepölylle ja ties mille pienhiukkasille.Meidän ammattiala on niin pieni että ei varmaan ole edes tutkittu mille myrkyille me altistumme.
13

Duunari

Onko suomessa edes miljoonaa työssäkävijää?😂
6

Keuhko

Toimituksen kuvavalinta aiheelle ontuu aika lailla. Mitäs kemikaalialtistumia tuo radiomastossa roikkuva mastoapina saa?
9

Apina

Rahhaa..
6

Maalari....

Teollisuus maalaus on kans täydellistä terveytensä kanssa leikkimistä... Hiekkapuhalletaan.... kitaraa ja hiotaan... ja sit vielä maalataan... kymmeniä litraa parhaina päivinä....
8

Maalari

Joo tulee ruiskutettua jopa satoja litroja epoksi ka polyuretaanimaaleja jotka on tosi terveellisiä
8

Marttyyri

Johan hiekkalaatikkomeininki täällä uhriutumisessa... "Ai teet asbestipurkuja? No mutta minäpä..."
10

Jeesus

Marttyyri olet siis uskosi puolesta kuoleva?
6

Homettaja

Opettajat yksi suuri ammattiryhmä, joka altistuu mikrobien tuottamille myrkyille.
6

Muistelija

Aina kun tulee piirtoheittimistä puhetta muistan epäpäteviä opettajiani lämmöllä.Piirtoheittimissä oli lämmöneristeenä tms. asbestifylliä
8

Jha

Olen ihmetelyt tuota teollisuusmaalarin puuttumista listalta ,kun maalattavat litra määrät ovat moninkertaisia verrattuna automaalariin ja maalit lähes samoja
6

HÖLMÖLÄINEN

Entäs ku käyttöturvatiedotteen kieltoja ja varoituksia opetetaan lukemasn siten, että ne ovat ainoastaan sitävarten, että aineen valmistaja pääsee vastuusta ....eli ne nyt vaan on oltava...... Eli työntekijälle/aineen käsittelijälle täysin merkityksetöntä satuilua!
5

HFC:eetä hengitellään joka päivä

Entäs kylmätekniikan parissa työskentelevät henkilöt... sekö ei ole vaarallista, että hengitellään noita kaasuja ja öljyhuuruja? =D
12

Pentti

No mutta ajatelkaapa siisitissä toimistossa työskentelevää julkishallinnon työntekijää joka omien kuvitelmiensa mukaan altistuu heti lähes steriiliin toimistoonsa päästyään sisäilmaongelmalle, sellaiseen kuvitelmaan ei tarvita kuin ilmanvaihdon tekninen vika muutamana päivänä lähekkäin ja jo kurkkua kuivaa, silmiä vetistää ja kyllä on paha olla. Suosittelisin näille ihmisille vierailua tämän artikkelin työpaikoissa.
8

make

Menkää oikeisiin töihin elkääkö iniskö saatana.
6

Jep

Mites pesuukot mennää pytys pyttyy
6

Jep

Mites pesuukot mennää pytys pyttyy
6

Jeppis

Missäs siivoojat? Siivoojat siivoo kaikkea likaa ja pölyä. Mikrobit pöllyää hengitysteihin koko päivän ajan. Niitä on jokaisessa tehtaassa ja työmailla. Ilmeisesti vaaratonta? Mukavana lisänä rakennusten sisäilmaongelmat.
6

Hahahah

Paras vitsi. Älä inisini
5

Jussi

Tervetuloa jyviä säilömään propionilla..on hajut ja pölyt..
7

Laboratorioanalyytikko

Luulisi, että laboratorissa työskentelevät olisi mainittu erikseen. Siellä on erikseen kemikaalirekisterit myrkyllisille ja syöpää aiheuttaville aineille.
6

Kaivosmies

Maanalaisissa kaivoksissa on asbesti, räjäytyskaasut, pakokaasut, kivipöly, kemikaalit ym. suljetussa tilassa. Terveellistä.
7

Kampaaja

Sellaisia kemikaaleja että astma ja kaikki hormonaaliset syövät ja keuhkosyöpä ja iho syöpä ja ,,,,,kun tiedettäisiin niin eipä nuoret lukisi kampaajan ammattiin enää.
6

Kampaajalle

Niinpä onneksi ollaan tietämättömiä.
6

Lol

Oonpa ollut töissä suomalaisessa romukierrätysfirmassa, jossa työturvallisuus oli viimeinen asia mistä kukaan viitsi murehtia. Ja samoja tappavan myrkyllisiä kemikaaleja höyryineen kuin esim. kaivosteollisuudessa, plus paljon kaikkea muuta.. huomattavan paljon vaarallisempaa kuin yhdessäkään tällä höpölistalla.
8

pesu ukko kokemuksia

rikkihappo, lipeä, liotin, biojäte säiliöiden puhdistaminen ja kaikenmaailman ryönäsuodattimien puhdistus hommat. mukavaa ja oikeintehtynä 99% turvallista eikä kovin haitallista terveydelle. ei vittu ei kenenkään ole pakko vetää paskaa sisuksiinsa, se on täysin oma valinta joten turha kitistä. ja se on totta että joidenkin firmojen työturva ajattelu on ihan uskomattoman jälkeenjäänyttä
8

Oma vika

Missään työssä et altistu millekkään aineelle jos suojaimet kunnossa. Omaa tyhmyyttä jös ylimääräisiä höyryjä hengittelet.
5

Veneenrakentaja

Ei tarvii hengitellä.menee ihon läpi toi styreeni
6

Nenä

Empä kovin raikkaaksi kehuisi vaneritehtaan ilmastoakaan
4

Sellun Pilaaja

Missäs on sellutehtaan kunnossapitomiehet? Lipeä , rikkihappoa, Clo2,rikkivetyä, häkää....
4

Sellun Pilaaja

Missäs on sellutehtaan kunnossapitomiehet? Lipeä , rikkihappoa, Clo2,rikkivetyä, häkää....
4

Viisauden hammas

Kyllä täällä Hammaslääkärit ja Hammasteknikotkin altistuu haitallisille kemikaaleille.
4

Tee

Kampaajat puuttuu myös. Heillä kanssa kovat kemikaalit, joille altistuu käsien lisäksi hengityselinten kautta koko ajan. Pelkät suojahanskat suojaavat 20min ja mikä tekee vaaralliseksi on se, että on vaikea suojautua kunnolla esteettisistä syistä. Kunnon imurit on hyviä joo, mutta joku suojanaamio häätäisi asiakkaat
5

Liimahöyry

Suutarilla se päivä menee mukavasti liimahöyryissä sekä luistimen terotus pölyissä. Vapaalla päänsärky.
3

Jonez

Vittu mitä kätinää, hommatkaa tarvittavat suojaimet tai vaihtakaa alaa. Joka alalla altistuu johonkin.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.