Blogi

Vaaditko työnhakijoilta ihmeitä, joihin nykyiset työntekijäsi eivät yllä?

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, vaaditteko työnhakijoilta merkittävästi enemmän kuin nykyisiltä työntekijöiltänne? Voiko rima nousta niin korkealle, etteivät huiputkaan lopulta uskalla hakea teille töihin?

Rekrytoinnin alkaessa rekrytoijaan iskee usein vähintäänkin pikku ahneus: nyt kun saan viimein määritellä unelmakandidaatin, laitan tiskiin jokaisen vaatimuksen, jota saatan edes kuvitella. Lopputuloksena on superihminen, jota ei edes ole olemassa – tai jos on, hän on todennäköisesti jo jossain muualla töissä. Vaikka rekrytoija ottaisi järjen käteen ja lähtisi hakemaan vain sitä, mitä priorisoidaan, saattaa vaatimuslista siltikin olla melkoinen. Oletko koskaan pohtinut, pääsisivätkö nykyiset parhaat työntekijäsikään tuosta seulasta läpi?

Liian korkea rima karsii turhaan

Onko työnhakijoilta vaadittava taso siis merkittävästi korkeampi kuin nykyisten työntekijöiden taso? Toki rekrytoimalla haetaan lähes aina osaamista, jota talossa ei vielä ole, mutta päätyykö listalle myös sellaisia ominaisuuksia, jotka karsivat ne superhyvätkin hakijat joukosta, sillä vaatimuslista nousee heillekin liian korkeaksi?

Kun tiimiin haetaan merkittävästi muuta tiimiä korkeammalla profiililla tekijää, saattaa sopeutuminen tiimiin takkuilla eriarvoisuuden tunteen takia. Etukäteen hehkutettu huipputyöntekijä jättää muun tiimin helposti varjoonsa ja saattaa tietämättäänkin aiheuttaa tunteen eriarvoisuudesta, sillä muu tiimi tietää kyllä, millä profiililla ja osaamistaustalla yrityksessä jo työskentelevät henkilöt ovat työnsä saaneet.

Varmista, ettei uuden työntekijän motivaatio katoa

Myös uuden rekrytoinnin motivaatio saattaa lopahtaa alkuunsa, jos tekemisen taso ei vastaakaan odotuksia. On rekrytoijan vastuulla luoda positiivinen, mutta realistinen kuva työpaikasta ja tehtävistä, joita hakijan odotetaan tekevän. Jos haetaan huippua, myös tehtävien pitäisi vastata huippua – on todellinen pettymys, jos huippuasiantuntija joutuukin tekemään huomattavasti tasoaan helpompia tehtäviä vain siksi, että tehtävään on ahneuksissa haettu liian pätevää tekijää.

Mieti siis seuraavan kerran kun aloitat rekrytoinnin, läpäisisivätkö nykyiset tiimiläisesi hakemasi seulan (edes teoriassa) ja mieti, minkälaista osaamista tiimiin oikeasti tarvitaan. Et varmastikaan hae ihan kaikkien toiveiden tynnyrin täyttäjää, jolla motivaatio saattaa lopahtaa alkuunsa kun todellisuus tehtävistä käy ilmi.