Blogi

Uuvuttavat kollegat kuriin

Pieni psykologia voi olla avuksi, kun joudut kestämään uuvuttavia ihmisiä työpaikalla.

Jokaisella työpaikalla on tyyppejä, joita ei aina jaksaisi. Energiaimurit, ilkimykset, juoruilijat, kerskujat ja negailijat kuluttavat voimavaroja ja kuormittavat hermoja ja jaksamista.

Usein erityisesti joustava, herkkä tai kiltti ihminen jää edellämainittujen hampaisiin, joskus uupumukseen asti. Kovapintaisempi ihminen osaa ja uskaltaa ottaa oman tilansa, poistua tai sanoa, kun kestokynnys lähenee. Pehmeämpi ihminen ei halua vahingossakaan loukata tai aiheuttaa konflktia.

Kuluttavien ihmisten kanssa voi silti selviytyä. Kannattaa kokeilla yksinkertaisia, psykologisia konsteja, jotka tepsivät useimpiiin ihmisiin.

Ykköskikka on olla ruokkimatta rasittavan henkilön voimaa. Ihmiset toimivat palkkioperiaatteella ja suurin osa odottaa käytöksestään toivomaansa reaktiota; ihastelua, huomiota, sääliä tai konfilktia.

Älä anna sitä. Älä säälittele ja lohduttele negailijaa, vaan koita kääntää aihe positiivisemmaksi tai joksikin aivan muuksi. Älä ryhdy kehumaan kerskailijaa, vaan kerro tähän kohtaan joku oma anekdootti tai suhtaudu öyhötykseen liioitellun lakonisesti.

Aggressiiviselle, konfliktinhaluiselle tai narsistiselle tyypille voi yrittää kommentoida ikävään kommenttiin jotain yltiöystävällistä ja jättää sitten tämä viileästi omaan rauhaansa.

Jos vastassasi on ihan kiva kollega, jolla vain on rasittava tapa ilmaista itseään tai vaikeuksia keskittyä omaan työhänsä, voi asiasta kiltisti mainita. Järkevä ihminen kyllä ymmärtää, että omat työt on hoidettava, vaikka hänellä olisi kesken kiehtova kertomus savolaisista sukujuhlistaan.

Jaksat itse paremmin uuvuttavia tilanteita, kun asetat niille aikarajan. Päätä, että kuuntelet Pekan papatusta politiikasta vain viisi minuuttia päivässä.

Muista antaa itsesi palautua rasittavista kohtaamisista. Palkitse jaksamisesi kupposella lempikahviasi, hetken ulkona istuskelulla, hyvällä biisillä tai muulla asialla, josta saat juuri menettämääsi energiaa ja hyvää fiilistä.

Ja kun kaikki muut kikat pettävät, turvaudu esiintymisjännittäjien vanhimpaan konstiin: kuvittele kiusankappaleesi alasti ja yritä sitten suhtautua häneen vakavasti.

Satu Varjonen on äiti ja freelancer-kirjoittaja, jolla on vankka tausta keikka- ja asiakaspalvelutyöstä.