Työllisyysnäkymät

Uusi vuosi, uusi työ?

28.12.2015 klo 7:00

Vuodenvaihteessa on usein tarjolla monenlaista työtä. Kun vuosi vaihtuu, samalla kääntyy myös uusi sivu elämässä.

Uusi vuosi, uudet kujeet – myös työelämässä. Kun vuosi vaihtuu, myös työnhakuun tulee uutta puhtia. Työnantajat aktivoituvat vuoden alussa ja uusia paikkoja tulee hakuun. Ei kannata vähätellä lyhyempääkään työsuhdetta; näinä aikoina kaikki työ on tervetullutta.

Managing Director Karl-Johan Kronberg Mercuri Urval Finlandilta arvioi, että vuosi 2015 oli työllisyyden osalta samalla tasolla kuin vuosi 2014.

- Työllisyystilanteessa ei ole vuosien 2014-2015 aikana tapahtunut meidän toimialalta katsottuna muutosta parempaan eikä pahempaan. Silti vuoden 2016 ennustaminen on vaikeaa. Työpaikkojen tarjonta vaihtelee suuresti ja suhdanteiden kehittyminen vaikuttaa. Maltillinen talouskasvu näkyy myös työnhaussa, Karl-Johan Kronberg sanoo.

Akateemisia työttömiä on paljon ja työelämän murros näkyy monella alalla. Työnhakijoiden tulisi ymmärtää, että aina ei ole edes saatavilla niitä työtehtäviä, mitä he ovat tehneet aiemmin.

- Työnhakijoiden kannattaa nähdä työelämän mahdollisuudet yhä laajemmin. Uusi teknologia, IT-ala ja digisektori voivat hyvin ja työntekijöitä tarvitaan. Hyvin pyyhkii myös rakennus- ja kiinteistöalalla erityisesti työnjohtotehtäviä on tarjolla. Teollisuuden työpaikat ovat laskussa. Myös media- ja viestintä- sekä mainosala ovat vaikeuksissa. Matkailu- ja ravintola-ala suosivat erityisesti vuokratyövoimaa, Kronberg valottaa.

Verkostoituminen on nykypäivän työmarkkinoilla välttämätöntä. Suorat haut ovat lisääntyneet ja piilotyöpaikkoja on tarjolla. Myyntityöhön kaivataan ihmisiä. Myyjistä on jopa suoranaista pulaa.

- Työelämä tulee muuttumaan yhä enemmän projektiluontoisen työn ja yrittäjyyden suuntaan. Avainasemassa onkin epävarmuuden sietäminen, sillä keikka- ja projektiluontoiseen työhön sekä yrittäjyyteen liittyy epävarmuustekijöitä. Uuden omaksuminen ja muutosten hyväksyminen ovat asioita, joita jokainen työnhakija ja työntekijä tarvitsee, olipa hän yrittäjä tai toisen palveluksessa, Kronberg summaa.

Asiantuntijana:

Managing Director Karl-Johan Kronberg, Mercuri Urval Finland

www.mercuriurval.com