Blogi

Uusi vuosi, uusi CV?

Paula Narkiniemen blogi, jossa aiheena työn ja työnhaun maailma.
Blogi

Tammikuu on vuoden vilkkainta työpaikan vaihtoaikaa, joten jos sinäkin mielit uuteen duuniin uuden vuoden kunniaksi, kannattaa muistaa nämä muutamat tärpit erottuvan CV:n rakentamiseksi.

Makuja on monia, mitä tulee CV:n ulkoasun ja sisällön viilaamiseen ja niillä erottautumiseen, mutta muutama seikka pitää kutakuinkin aina kutinsa, vaikka CV:tä tarkasteleva rekrytoija välillä vaihtuukin. Tässä niistä mielestäni tärkeimmät:

Selkeys ja hyvä jäsentely ovat aina valttia

CV:tä harvoin luetaan muutamaa minuuttia pidempää etenkään karsintavaiheessa, joten selkeys ja sisällön nopea silmäiltävyys ovat valttia, jos mielit erottua CV-pinkasta omallasi. Kikkailla ei tarvitse vaan muotoilla sisältö kokonaisuuksiin, jotka on helppo pikaisellakin vilkuilulla hahmottaa. Panosta siis sisällön rytmittämiseen ja siihen, että etenkin työpaikkailmoituksessa korostetut taidot ja tausta nousevat edukseen ja esiin CV:stäsi. Esimerkiksi jos kielitaito on edellytys työpaikan saamiselle, tuo se esiin jo etusivulla, äläkä piilota osiota viimeiselle riville. Pituuden suhteen CV:ssä on hyvä pitää parin luiskan nyrkkisäännöstä kiinni: kokemuksen karttuessa jätä reippaasti alku-uran positiot pois listoilta ja keskity tärkeimpiin ja viimeisimpiin ja pitäydy siinä, ettei CV:n pituus karkaa yli parisivuiseksi.

Lue myös: Ansioluettelon viimeisteleminen – vakuuta työnantaja huolittelemalla

Kerro ytimekkäästi, mitä osaamista tuot pöytään

CV:n alkuun voi hyvin tiivistää lauseella tai maksimissaan parilla ns. hissipuheen eli hyvin ytimekkään kuvauksen siitä, kuka olet ja mitä osaamista tuot pöytään. Kyse ei missään nimessä ole hakemuskirjeen kaltaisesta sisällöstä vaan enemmänkin omasta ”tag linesta” tyyliin: ”Mitattavan markkinoinnin asiantuntija, joka syttyy haasteista ja tiimityöstä”. Tämän lisäksi työkokemus kannattaa koota CV:seen mieluummin tuloksiksi kuin työn kuvaamiseksi: kerro, mitä olet konkreettisesti saanut eri tehtävissä aikaan sen sijaan, että luettelet kaikki vastuusi. Aina CV:n lukija ei ole täysin perillä kaikesta tehtävän substanssiin liittyvästä, joten saavutusten ja töiden kuvaaminen konkretian tasolla helpottaa osaamisesi hahmottamista.

Älä toista, mutta älä myöskään oleta

CV:n ja hakemuskirjeen tulisi tukea toisiaan ja täydentää sinusta ammatillinen kokonaisuus, mutta älä luota yksin kummankaan voimaan: rekrytoijasta riippuen dokumenttejasi saatetaan lukea tai vilkuilla vain osittain, jolloin jompikumpi korostuu: toiset katsovat ensin vain CV:tä, toiset hakemuskirjettä ja eräät molempia. Älä siis luota siihen, että tärkeimmät osaamisesi ja erottautumistekijäsi huomattaisiin, jos et korosta niitä riittävästi. ”Kyllä se siellä pienellä präntillä lukee” ei ole hyvä ohjenuora kummankaan työnhakudokumentin rakentamiseen, vaan pidä koko ajan mielessä lukija ja CV:si silmäiltävyys. Korostuvathan samat ja tärkeimmät asiat läpi CV:n ja hakemuskirjeen?

Lopulta CV:ssä kyse on osaamisesi parhaiden puolien esiin tuomisesta ja tiivistämisestä: huomioi, ettei rekrytoijalla ole yleensä ylettömästi aikaa etsiä tietoa papereistasi, joten tarjoile se helposti hahmotettavassa ja ytimekkäässä muodossa. Jäät näin takuulla paremmin mieleen kuin kikkailemalla visuaalisuudella.

Lue myös: Millainen on hyvä CV-kuva ansioluetteloon?