Työkyöpeli

Uusi työ, uudet rajanvetopaikat

22.10.2019 klo 10:23

Uudessa työpaikassa aloittaessa työtehtävien vyöry voi olla massiivinen – etenkin kun et vielä oikein tiedä, mitkä kaikki asiat työpöydällesi edes kuuluvat.

Tilanne on klassinen ja monelle tuttu: uudelle työntekijälle kaavaillaan jo kauan ennen kuin tämä aloittaa läjä tehtäviä, joita sitten tottakai täydennetään sitä mukaa kun tyyppi aloittaa. Eikä siinä mitään, tottakai tehtävää tulee olla, mutta toisinaan vastuu saattaa läikkyä nopeastikin yli suunnitellun – koska käsipareja on viimein käytettävissä enemmän kuin ennen.

Uudessa työssä ei aina ihan ensi metreiltä edes ymmärrä, mitä kaikkea omalle "tontille" oikein kuuluu ja kun sinne jatkuvalla syötöllä kaadetaan uutta, saattaa ahdistus nostaa päätään: tämä kaikkiko minun tulisi hoitaa? Eikä ole lainkaan tavatonta, että uudelle tekijälle nakitetaan tehtäviä, joista ei olla edes sovittu, vaan tilaisuus ikään kuin tekee varkaan. Miten sitten jonglöörata odotusten, ensivaikutelman ja kuormituksen kanssa kun kyky arvioida tehtävän todellista työmäärää on väkisinkin vajavainen?

Helposti nimittäin käy niin, että uusi työntekijä suostuu kutakuinkin kaikkeen, mitä häneltä pyydetään, sillä eihän kukaan halua heti ensi alkuun vaikuttaa hankalalta tai yhteistyökyvyttömältä. Kuitenkin samalla on riski ajautua heittopussiksi, jonka rajoja ei kunnioiteta – tätä tuskin kukaan haluaa. Kun yhtälöön vielä lisää uudessa työssä aloittamisen kuormituksen ja stressin, joka on pahimmillaan ensimmäiset 3-6 kuukautta, voi tilanne alkaa tuntua mahdottomalta jo ensi metreillä.

Uudessa työssä aloittaessa onkin ensiarvoisen tärkeää pitää tiivis keskusteluyhteys omaan esimieheen ja aktiivisesti tarkentaa oman roolin rajoja ja odotuksia, jotta yllätyksiltä vältyttäisiin. On ihan ok sanoa, ettei ole varma kuuluuko joku tehtävä juuri sinulle ja että palaat asiaan kunhan olet tarkistanut asian esimiehesi kanssa – näin et lupaa turhia tai vaikuta hankalalta. Ja pysyt järjissäsi vielä tulevienkin kuukausien aikana.