Työhyvinvointi

Uusi ruokavaliokysely: Joustavuutta löytyy

Uuden ruokavaliokyselyn mukaan suomalaiset ovat terveystietoisia, mutta yllättävän joustavia ruokavalioidensa suhteen.

Viestintätoimisto Akvamariinin tuore kyselytutkimus paljastaa, että yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kiinnittää huomiota ruokavalioonsa. Hyvinvointibuumi näyttää jatkuvan terveysaiheiden, ruokatrendien ja erilaisten erityisruokavalioiden merkeissä. Tutkimus tarjoaa kuitenkin myös yllätyksiä.

Yhä harvemmat sivuuttavat täysin terveysnäkökulman ruokavalinnoissaan. Akvamariinin maaliskuussa 2017 teettämään ruokavaliokyselyyn vastanneista suomalaisista (n=1000) jopa 90 % kertoi kiinnittävänsä ruokavalionsa terveellisyyteen vähintään jonkin verran ja neljännes paljon huomiota. Paljon huomiota ruokavalioonsa kiinnittävien osuus vastaajista oli suurempi naisilla kuin miehillä (29 % vs. 20 %).

Lähes joka kolmas välttää jotakin ruoka-ainetta

Kyselyn perusteella tavallista rajatummat ruokavaliot ovat suhteellisen yleisiä. Noin kolmannes vastaajista kertoi noudattavansa jotakin yleisesti tunnettua ruokavaliota, kuten gluteenitonta tai kasvisruokavaliota. Vegaaninen tai kasvisruokavalio oli yleisempää naisilla kuin miehillä (27 % vs. 11 % erityisruokavalioista) ja ikäluokittain suosituinta nuorilla: 40 % erityisruokavaliota noudattavista 15‒24-vuotiaista nimesi ruokavaliokseen kasvisruokavalion.

Erityisruokavaliota noudattavista kolmannes ilmoitti välttävänsä sokeria. Maidottomuus oli ajanut suosiossaan myös vastikään trendikkään gluteenittomuuden ohi, joskin kyseisten rajoituksien yleisyys oli vain muutaman prosenttiyksikön päässä toisistaan (20 % vs. 16 % erityisruokavaliota noudattavista).

Yllättävän moni joustaa ruokavaliossaan

Puolet erikoisruokavaliota noudattavista nimesi omaan kokemukseen perustuvan terveydellisen syyn perusteluksi ruoka-aineiden välttämiselle. Allergia tai muu diagnosoitu terveydellinen syy oli perusteluna 27 %:lla ruoka-aineita ruokavaliostaan karsineilla.

Tiettyjä ruoka-aineita välttävistä 60 % kertoo kuitenkin toisinaan poikkeavansa ruokavaliostaan: eniten joustetaan juhlissa, kyläillessä, ravintolassa ja matkoilla (46‒80 % poikkeuksen tekevistä). Väsymys, vapaa-aika, festivaalit ja tapahtumat sekä työympäristö sen sijaan ovat syy joustaa vain harvalle suomalaiselle (9‒28 % poikkeuksen tekevistä).

– Meistä oli hienoa huomata, että useimmat ruokavaliotaan rajanneet jättävät tilaa myös poikkeuksille. Ruokakulttuuri, jaetut makuelämykset ja yhdessäolo ylittävät monella tärkeydessään kurinalaisuuden ja rajoitukset. Toisaalta näyttää siltä, että henkilöt, jotka lähtökohtaisesti kertovat noudattavansa tiettyä ruokavaliota, joustavat todellisuudessa yllättävänkin paljon, Akvamarinin toimitusjohtaja Pia Jännes sanoo.

THL:n erikoistutkija Sari Niinistö muistuttaa, että ruokavalion terveellisyys muodostuu kokonaisuudesta.

‒ Jos noudatetaan erityisruokavaliota muista kuin terveydellisistä syistä, on hyvä, että joustoa löytyy tilanteen mukaan. On tärkeämpää kiinnittää huomiota arkivalintoihin kuin siihen, mitä silloin tällöin juhlissa syödään, hän sanoo.

Lähde: Akvamariini