Työnhaku

Uudet vinkit työnhakuun

15.9.2015 klo 9:14

Eikö unelmien työpaikka irtoa vanhoilla konsteilla? Kysyimme rekrytoinnin ammattilaisilta, millaisia uusia keinoja työnhaussa kannattaa nyt kokeilla.

Hae kiinnostavaa paikkaa nopeasti

Työmarkkinoiden vilkkaus vaihtelee alakohtaisesti, mutta nopeus on valttia kaikkialla. Rekrytointiyritys Poolian toimitusjohtaja Jose Majasen mukaan työhaastattelut aloitetaan yhä useammin jo ennen hakuajan päättymistä ja paikka voidaan täyttää heti sopivan henkilön löydyttyä. Hakemuksessa kannattaa siis aina mainita, jos on valmis aloittamaan työt vaikka heti.

Korvaa kronologia osaamisprofiililla

Hyvä itsetuntemus palkitsee myös työnhaussa, sillä se auttaa paketoimaan oman ydinosaamisen työnantajia kiinnostavaan muotoon. Aiempien työpaikkojen ja tehtävien listaamisen sijaan rekrytointiyritys Opteamin henkilöstöjohtaja Anne Jurvelin neuvoo rakentamaan CV:stä ja hakemuksesta persoonallisen osaamisportfolion, joka esittelee, miten hankittua kokemusta voitaisiin hyödyntää kyseisessä yrityksessä. Osaamisen esittelyssä toimivat parhaiten konkreettiset esimerkit johdetuista projekteista, myynnin lisääntymisestä tai tulosten saavuttamisesta tavoitteiden mukaisesti.

Täydennä hakemusta näyttein ja esimerkein

Hakemusta ja CV:tä voi täydentää monin tavoin. Jurvelin kertoo yllättyneensä positiivisesti saadessaan työpöydälleen rusetilla sinetöidyn kansion, johon hakija oli kerännyt CV:nsä lisäksi aiemmista projekteistaan kertovia lehtileikkeitä.

Kerro kaikille hakevasi työtä

Rekrytoijien mukaan hakemuksissa näkee yhä useammin LinkedIn- ja blogilinkkejä, jotka kutsuvat rekrytoijan tutustumaan hakijaan somessa. ”Etenkin LinkedIn on hyvä tapa esitellä omaa osaamista ja luoda kontaktiverkostoa. Profiili kannattaa pitää ajan tasalla, sillä suorahakujen määrä eri aloilla on vahvassa kasvussa. Työtä etsivän kannattaa siis ilmoittaa toiveistaan selkeästi profiilissaan”, Majanen sanoo.

Älä jätä avoimia kysymyksiä

Vaikka esimerkiksi Instragram-linkki voi joskus olla kiva lisä hakemukseen, rekrytoijan näkökulmasta olennaisinta on, ettei hakija jätä vastaamatta yhteenkään työpaikkailmoituksessa esitettyyn kysymykseen. Jos esimerkiksi palkkatoiveeseen vastaaminen tuntuu arveluttavalta, voi toivetta pehmentää ilmoittamalla olevansa valmis keskustelemaan palkkatasosta, koska työ on niin kiinnostava.

Yllätä rekrytoija tietämykselläsi

Kun haastattelukutsu saapuu, on aika sukeltaa syvemmälle yrityksen maailmaan. Jurvelinin mukaan rekrytoijaan voi tehdä vaikutuksen kysymällä yrityksestä jotain erikoista ja tavanomaisesta poikkeavaa. Yritysymmärrystä voi kartuttaa esimerkiksi googlaamalla yritykseen liittyviä uutisia ja muita artikkeleita sekä lukemalla henkilöstön blogikirjoituksia. Niiden avulla voi samalla peilata yrityksen arvoja omiinsa ja löytää kohdat, joihin oma osaaminen toisi ratkaisuja.

Huolehdi jaksamisesta ja tasapainosta

Työnhaun ristiriita on, että hakiessa pitäisi jatkuvasti olla iloinen ja reipas, vaikka työnhaun pitkittyminen väsyttää ja saattaa alentaa mielialaa. Uupumisen estämiseksi onkin tärkeä tehdä vastapainona itselle kivoja ja mielekkäitä asioita. Ammatillisen kirjallisuuden lisäksi ajattelua voi kehittää kaunokirjallisuudella, joka tarjoaa uusia välineitä ja näkökulmia maailman hahmottamiseen.

Riko kaavaa ja vakuuta luovuudellasi

Joskus periksi antamattomuus johtaa todelliseen luovuuteen. San Franciscossa asuva Nina Mufleh haaveili työpaikasta Airbnb:lla ja oli jo kuukausia yrittänyt saada vastausta yhteydenottoihinsa. Sen sijaan että olisi antanut periksi, Mufleh keksi muokata hakemuksensa Airbnb-profiilin näköiseksi. Seuraavaksi hän perehtyi globaaleihin turismimarkkinoihin ja laati yritykselle selkeän raportin siitä, miten he voisivat kehittää liiketoimintaansa ja mihin he vielä voisivat laajentua.

Mufleh kertoo Business Insiderin haastattelussa käyttäneensä raportin koostamiseen noin viikon ja tarvinneensa hieman apua graafiselta suunnittelijalta. Työ kuitenkin kannatti, sillä jaettuaan raporttinsa Airbnb-johtohenkilöille Twitterin välityksellä, Mufleh sai heti kutsun haastatteluun. Pidetään peukkuja, että kekseliäisyys palkitaan.

Katso Muflehin laatima raportti

Anna Väre