Uudenmaan liitossa positiivisen onnistumisen kierre

18.4.2016 klo 7:00

Historian mittavin aluehallintouudistus tulee mullistamaan Suomen hallintorakenteet. Uudistus nojaa nykyiseen maakuntajakoon, mutta muutoin tarkka tulevaisuuskuva on vielä hahmottumatta. Uudenmaan liitto osaajineen on tarttumassa innolla haasteeseen.

– Maakunnan liiton osaajille on tarvetta riippumatta siitä miten aluehallinto tulevina vuosina organisoidaan, millainen työnjako aluesuunnittelu- ja kehittämistehtäviin määritellään ja missä työtä tehdään, hallintopäällikkö Inka Tikkanen-Pietikäinen sanoo.

Onnistuessaan aluehallinnon yhtenäistäminen synnyttää entistä vahvempia asiantuntijuusverkostoja, laajentaa ja syventää osaamista alueellisissa suunnittelu- ja kehittämistehtävissä.

– Näemme uudistuksen mahdollisuutena. Olemme dynaaminen, joustava ja luova organisaatio. Uudistuksen myötä tekemämme työ tulee olemaan entistäkin merkityksellisempää ja vaikuttavampaa, Inka sanoo.

Uudenmaan liitossa varaudutaan tulevaan. Koko organisaation osaamista on lähetty tehostamaan strategialähtöisesti ja tavoitteellisesti. Kehittämistyö kattaa sekä työntekijöiden osaamisen, organisaatiorakenteet, toimintakulttuurin, työtavat ja -prosessit, tietotekniikka-alustat että verkostot.

Inka kertoo, että uudessa toimintamallissa on tunnistettu organisaation tärkeimmät ammatilliset ja yleiset osaamisemme nyt ja tulevaisuudessa. Jokaiselle työntekijälle on laadittu osaamisprofiili, jonka mukaan osaamista kehitetään.

– Uskomme vahvasti, että sisäinen uudistuminen näkyy lisäarvona myös sidosryhmillemme, hallinto- ja talousjohtaja Paula Autioniemi iloitsee.

Työtä tunnustusta saaneen alueen eteen

Maaliskuussa 2016 Uudellemaalle myönnettiin ykköspalkinto parhaana Euroopan sijoitusympäristönä keskikokoisten alueiden joukossa. Financial Timesin arvioinnissa esimerkiksi Tukholman seutu jäi taakse. Tämä kielii alueen huimasta potentiaalista, jonka eteen Uudenmaan liitto tekee herkeämätöntä työtä.

– Palkinto on upea tunnustus ja myös mahdollisuus. Rankkauksen tehneet asiantuntijat ovat vakuuttuneet vahvuuksistamme, mikä varmasti kääntää entistä useamman investoijan katseet kohti Uuttamaata, maakuntajohtaja Ossi Savolainen iloitsi ottaessaan palkinnon vastaan Ranskan Cannesissa.

Uudenmaan liiton tehtävänä on luoda edellytyksiä elinkeinoelämän nosteelle. Yhä tärkeämpi osa työstä on EU-hankkeiden rakentamista sekä alueen toimijoiden tukemista hankevalmistelussa. Liiton EU-palvelu on paikka, josta kaikki EU-hakemusten kanssa painiskelevat ovat tervetulleita hakemaan neuvoja ja kontakteja, ja ykköshankkeille myös rahoitusta hankevalmisteluun.

– Moni hankkeen vetäjä on iloisesti yllättynyt kun on kontaktiemme avulla vaikkapa löytänyt hankepartnereita, aluekehittämisen johtaja Juha Eskelinen kertoo. Hän muistuttaa, että liitolla on myös Brysselissä toimisto, joka tuntee läpikotaisin sikäläiset verkostot, rahoitusohjelmat ja päätöksentekojärjestelmät. Kannattaa hyödyntää, Juha vinkkaa.

Itämeren alue on Uudenmaan liiton tärkein pelikenttä eurooppalaisissa edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestöissä. Parhaillaan liitto toimii kahden merkittävimmän Itämeri-foorumin puheenjohtajana, joten sillä on hyvä mahdollisuudet nostaa Uudellamaalla tärkeiksi koettuja teemoja keskusteluun sekä EU-päättäjien käsittelyyn. Järjestöjen yleistavoitteet ovat puhdas Itämeri ja alueen korkea elintaso.

Maankäytön suunnittelu uusiin uomiin

Maankäytön suunnittelussa Uudenmaan liitto on lähtenyt raikkain ajatuksin pohtimaan maakuntakaavan uudenlaista luonnetta.

– Haluamme erityisesti kirkastaa maakuntakaavan, kuntien kaavoituksen ja liikennesuunnittelun työnjakoa ja yhteistyön paikkoja, kertoo aluesuunnittelun johtaja Merja Vikman-Kanerva. Käynnistyvän maakuntakaavan laadinnan pohjaksi hahmottelemamme malli soveltuu ilman lakimuutoksia käytettäväksi myös aluehallintouudistuksen jälkeen, Vikman-Kanerva mainitsee.

Yleispiirteisen maakuntakaavan ja kuntien yksityiskohtaisemman kaavoituksen yhteiset tavoitteet ovat kestävä yhdyskuntarakenne, rakennetun ja luonnonympäristön tasapainoinen kehitys sekä toimiva liikennejärjestelmä. Uudenlainen maakuntakaava tulee antamaan Uudenmaan kunnille enemmän pelivaraa, kun ne tarkentavat suunnittelua omassa kaavoituksessaan.

Uusimaa lukuina:

- 26 kuntaa: Askola, Espoo, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Kauniainen, Karkkila, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

- 1,6 miljoonaa asukasta

- 29 % Suomen väestöstä

- Väestönkasvu 2015 noin 17 000 asukasta

- 55 % Suomen vieraskielisistä

- 800 000 työpaikkaa ja 110 000 yritystoimipaikkaa

- Työttömyysaste 8 %

- Osuus Suomen BKT:sta 38,2 %

Uudenmaan liitto on 26 jäsenkunnan muodostama kuntayhtymä, jonka alueella asuu lähes 1,6 miljoonaa ihmistä. Maakunnan kansainvälisyys ja vetovoimaisuus sekä hyvinvoivat asukkaat ovat alueen suunnittelu- ja kehittämistyön ytimessä. Tutustu Uudenmaan liittoon: www.uudenmaanliitto.fi

Teksti: Riikka Hollo Kuva: Sini Pennanen