Uskalla menestyä!

18.4.2016 klo 7:00

Tietokirjailija, muutosvalmentaja Maaretta Tukiainen uskoo elinikäiseen oppimiseen – ja siihen, että menestys tulee itsetuntemuksen ja yhteistyön kautta. Kysyimme Maaretalta, miten työelämässä voi menestyä paremmin.

Menestystä voi tarkastella kolmesta näkökulmasta: 1) yksilön, 2) ryhmän ja 3) yhteiskunnan menestyksen kautta. Jokainen määrittelee itse, mitä menestys hänelle tarkoittaa.

– Menestys on monen asian summa, mutta siihen voi myös itse vaikuttaa. Olennaista on sallia menestyksen mahdollisuus. Sattuma suosii valmistautunutta mieltä, Maaretta Tukiainen sanoo.

Jollekin menestys on rahaa, toiselle vapautta. Menestyksen mittari lähtee arvoista. Kun on tunnistanut omat arvonsa, voi suunnata ajatuksensa ja voimavaransa kohti haluamaansa.

– Ihmiset jotka auttavat muita – ja osaavat ottaa apua vastaan, menestyvät tutkimusten (esim. Adam Grant) mukaan parhaiten, Maaretta Tukiainen sanoo.

Jos kaikki ihmiset auttaisivat toisiaan, millainen tämä maailma olisi?

– Työelämässä eteneminen vaatii sosiaalisia taitoja ja sitä, että osaa sanoa asiansa selkeästi. Tunteiden itsesäätelykyky ja yhteistyötaidot yhdistettynä epäonnistumisen sietämiseen ovat hyvä alku. Kun ihminen uskaltaa olla läsnä omana itsenään, monet asiat tulevat mahdollisiksi. Menestyksen salliminen itselleen ja muille on taito, jota voi harjoitella, Maaretta Tukiainen sanoo.

10 vinkkiä menestykseen:

1) Tunnista arvosi ja määrittele, mitä menestys juuri sinulle tarkoittaa. Tee toimintasuunnitelma ja toimi sen mukaan. Muista, että suunnitelmaan tulee useimmiten muutoksia. Älä lannistu, vaan jatka rennosti kohti päämäärää.

2) Uskalla tutustua itseesi. Tunnista persoonasi varjot ja defenssit eli minän puolustuskeinot, joilla on tapana rajoittaa elämää. Uskomukset ja patoutuneet ajatusmallit ovat sitkeitä. Ne voivat estää eteenpäin menemisen ja toivomiesi asioiden tapahtumisen.

3) Vaali myönteistä ajattelua ja ennakoi esteet. Myönteisyys lisää uusien mahdollisuuksien tunnistamista ja menestyksen mahdollisuutta. Mitä nopeammin selviät vastoinkäymisistä, sitä nopeammin olet takaisin haluamallasi tiellä.

4) Etsi intohimosi ja harjoita kykyäsi lumoutua sen tekemisestä. Voidaksesi tulla jossain todella hyväksi, tarvitset valtavan määrän toistoja. Ilman lumoutumista se tuskin onnistuu. Menestys syntyy, kun oma intohimo kohtaa maailman tarpeet.

5) Pysy avoimena. Uskalla uudistua ja muista, että ihminen voi kasvaa ja kehittyä iästä riippumatta. Aivot muovautuvat halki elämän. Menestyä voi missä iässä tahansa.

6) Tutki vaihtoehtoja ja ihmettele. Jos et vielä tiedä, mikä sinua kiinnostaa tai mitä haluat tehdä työksesi, kokeile mahdollisimman paljon monenlaista. Etsi kokeilujesi pohjalta fokus, johon suuntaat huomiosi.

7) Opi läpi elämän. Pohdi, miten opin? Mistä motivoidun? Mikä vie minua päämäärääni kohti? Motivoidunko sisäisen prosessin vai ulkoisten tekijöiden kautta? Uskalla myös vaihtaa suuntaa. Ole oman elämäsi disruptio.

8) Hyödynnä eteen tulevat mahdollisuudet ja priorisoi. Vältä takertumasta epäolennaiseen. Valinnat vievät eteenpäin.

9) Päästä irti. Kun päästää irti asioista, jotka eivät enää palvele, vapauttaa energiaa. Muutoksen aalloilla surffaamiseen tarvitaan joustavaa asennetta. Joustava mieli on menestyksen paras ystävä.

10) Ajattele menestystä minä-muodon sijaan me-muodossa, yhdessä menestymisen kautta. Harva menestyy yksin. Yhteistyötä tarvitaan niin työpaikoilla kuin laajemminkin yhteiskunnassa.

Kuka Maaretta Tukiainen?

Maaretta Tukiainen on tehnyt pitkän uran mediassa. Hänen toimenkuvansa ovat vaihdelleet kustannustoimittajasta elokuvakriitikkoon ja Huffington Post -bloggaajasta tv-juontajaksi. Maaretta toimi 10 vuotta Sub-kanavan johdossa, minkä jälkeen hän perusti kolmen kollegansa kanssa Vojo Wellbeingin. Yritys loi itsetuntemusta kehittävän mobiilisovelluksen Vojo – Map Meaningful Moments, joka oli maailman ensimmäinen mobiilisovellus, jonka avulla pystyi jakamaan tunteensa myös Facebookissa. Tiimi kehitti myös nettipohjaisen videocoaching-palvelun globaalille markkinalle. Tällä hetkellä Maaretta Tukiainen on keskittynyt oman yrityksensä Mooditin toimintaan organisaatioiden muutosvalmentajana, puhujana ja moderaattorina. Lisäksi hän kirjoittaa kirjoja ja toimittaa liikkuvan kuvan sisältöjä. Hän juonsi äskettäin Ylellä nähdyn televisiosarjan 8 myyttiä työstä. Alkuvuonna ilmestyivät kirjat Hyvän mielen taidot sekä yhdessä Jaana Villasen kanssa kirjoitettu Huippunaiset. Menestystarinoita.

www.maaretta.com

Teksti: Riikka Hollo Kuva: Juha Salminen