Työhyvinvointi

Uraäidit taiteilevat kodin ja työelämän haasteissa

Ruuhkavuodet tuovat sanana mieleen kaoottisen sähellyksen. Vanhemmuus voi kuitenkin parhaassa tapauksessa tuoda ratkaisuosaamista työelämän haasteisiin.

Vaikka se saattaakin tuntua kaukaa haetulta, ruuhkavuodet voivat olla myös antoisa elämänvaihe. Into työhön ei lopu yleensä lasten saamiseen, mutta perheen kasvaessa herää usein kysymys, miten olla hyvä vanhempi ja samalla tavoitella työelämän unelmia.  Anni Erkon uutuuskirja, Uraäidin selviytymisopas kertoo monta tarinaa uraäitiydestä ja ruuhkavuosista - myönteisesti. Kirjasta saa siis tocellista vertaistukea.

Uraäidin selviytymisoppaassa yhdeksän menestyvää suomalaisnaista kertoo vaativan työn ja perheen onnistuneesta yhdistämisestä. Kirjan äidit kokevat olevansa hyviä äitejä, sillä onnistuessaan jakamaan aikansa perheen ja työn välillä he ovat lapsilleen paremmin läsnä ja kukoistavat töissä.

Kirjaan on tuotu äitien kertomuksia täydentämään monipuolisesti erilaisia näkökulmia myös elämän eri osa-alueiden asiantuntijoilta. Anni Erkko haluaa purkaa kirjassaan vastakkainasettelua uran ja perheen väliltä ja tuoda esiin sitä, miten menestyvän uran ja tasapainoisen perhe-elämän yhdistäminen voi olla avain onneen.

Vappu Pimiä jakaa kirjassa oman ruuhkavuosiensa oivalluksen:

– Älä käytä liikaa aikaa asioiden kelailuun. Minä yritän nähdä asioiden positiiviset puolet. En ajattele, ettei tämä järjesty, vaan alan heti miettiä, miten se hoituu. Ja kyllä, minäkin kauhistun joskus, miten ihmeessä selviämme kaikesta. Siihen tunteeseen ei kuitenkaan kannata jäädä vellomaan. Älä ole isoin este itsesi tiellä, Vappu Pimiä sanoo.

Pidä itsestäsi huolta

Kirjaan kootut asiantuntijaosuudet kannustavat pitämään itsestä huolta: on tärkeää saada riittävästi unta, liikuntaa ja terveellistä ravintoa. Parisuhteesta ja henkisestä tasapainosta on mahdollista huolehtia myös silloin, kun aikaa on niukasti.

– Tee liikunnasta osa arkea, mutta vältä ylikuormittamasta itseäsi, liikuntatieteen erikoislääkäri Arja Uusitalo sanoo kirjassa.

Ratkaisukeskeisyys ja läsnäolo elämänasenteina tulevat esiin monen äidin tarinassa - kuin myös työterveyspsykologin neuvossa: Hae ratkaisuja, älä ongelmia. Nooa Säästöpankin talousjohtaja Anne Kuutiolla on kirjassa vinkki ajanhallinnan ongelmiin:

– Excel auttaa ajanhallinnassa. Minua helpottaa, kun ruoka- ja kauppalistat ovat taulukossa. Se poistaa turhaa ajattelutyötä. Olen ollut turhien työvaiheiden poistamiseen kehitetyn Lean-metodin käyttäjä jo ennen koko metodin olemassaoloa, Anne Kuutio sanoo.

Kirjassa on myös tuotu esiin se, että vanhemmuus voi myös tukea työelämää tarjoten uusia arvoja ja toimintamalleja, joiden myötä työnteko tehostuu. Usein esimerkiksi perhe-elämän säännöllisyyden ja lasten hyvinvoinnista huolehtimisen myötä työaika ja omat elämäntavat voivat muuttua parempaan suuntaan.

– Hyvä puoliso on tosi tärkeä. En tiedä miten olisin saanut yrittämisen ja äitiyden yhdistettyä, jos puolisoni olisi ollut siinä vaiheessa tosi uraorientoitunut eikä olisi ollut valmis joustamaan yhteisen edun nimissä. Yrittäjyydellä on aika kova hinta äidille. Mutta uskon, että yhteiskunta menee siihen suuntaan, että vastuut kotona jakautuvat yhä enemmän tasan. Silloin ei ole niin suurta eroa sillä, oletko uraäiti vai -isä, yrittäjä Helene Auramo pohtii kirjassa.

Syvä onnellisuus kumpuaa pienistä onnistumisista

Ruuhkavuosissa elävälle arki tarjoaa pieniä onnenhetkiä, kun vain tajuaa tarttua niihin. Kun asiat järjestyvät mahdottominakin päivinä, kirjassa oman tarinansa kertoneet ruuhkavuosien kuningattaret kokevat syvää onnellisuutta. Kirjassa he jakavat auliisti parhaat ajankäyttövinkkinsä ja kannustavat romuttamaan superäitimyytin. Ei kai kukaan edes halua olla täydellinen?

– Selvitä arvosi ja elä niiden mukaan, mutta älä tee arvoista kuristavia sääntöjä, psykologi, coach, uravalmentaja, yrittäjä Anu Tevanlinna kannustaa. 

Kuka Anni Erkko?

Anni Erkko (s. 1983) on toimittaja, viestintäalan asiantuntija ja kahden lapsen äiti. Hän on työskennellyt eri medioissa, muun muassa Aamulehdessä, STT:ssä, Ylellä, Kauppalehdessä ja Kauppalehti Optiossa. Tasa-arvo ja naisten urien edistäminen ovat olleet tärkeä osa hänen työtään, ja hän on ollut esimerkiksi valmentamassa naisjohtajia median kanssa toimimiseen Keskuskauppakamarin naisjohtajien mentorointiohjelmassa. Tällä hetkellä hän työskentelee OP Ryhmässä pääjohtajan avustajana.

Anni Erkko: Uraäidin selviytymisopas, ISBN: 9789523004894. Myös e-kirjana.

Kirjassa oman ruuhkavuositarinansa kertovat: Mervi Airaksinen, Helene Auramo, Maija Itkonen, Maria Kelter, Anne Kuutio, Vappu Pimiä, Marjut Rahkola, Marianne Saarikko-­Janson ja Henna Salonius.