Työhyvinvointi

Unohdatko työasiat lomalla?

Ammattiliitto Pron tutkimuksen mukaan liiton jäsenet viettävät vuodessa keskimäärin 5,2 viikkoa erilaisilla vapailla ja lomilla.

Asiantuntija- ja esimiesjoukon työaikapanos on noin 1650 tuntia vuodessa, kun huomioidaan sairastelut, työttömyydet, lomautukset sekä perhe- ja vuorotteluvapaat. Tutkimuksen mukaan viiden viikon lomasta viikko kuluu työasioihin.

Asiantuntijat ja esimiehet lomailevat paperilla noin viisi viikkoa vuodessa. Lomarauha toteutuu harvoin, sillä viikko lomasta saattaa kulua työasioita hoitaessa. Lomapäivien määrään vaikuttavat työaika, työvuosien ja työsuhteen kesto, mutta vain noin 70 prosenttia kaikista ansaituista vapaa- ja lomapäivistä oli täysin työasioilta rauhoitettua.

Osa ihmisistä lomailee rauhassa 85-prosenttisesti, mutta toiset paahtavat töissä melkein puolet loma- ja vapaapäivistään. Pron tutkimuksen mukaan pienissä yrityksissä lomarauha toteutuu suuria huonommin. Vaikka täysin tarkkoja mittauslukuja ei voida sanoa, lomien rikkoontuminen on suhteellisen vakava ongelma suomalaisessa työelämässä.

Pitempiä päiviä tekevien yritysjohtajien voi olla vaikea ymmärtää, miksi työajan suojeleminen on niin tärkeää. Tämän asian laiminlyönti onkin osa suomalaisen johtamisen ongelmavyyhtiä.

Lähde: Pro